4:2
(0:1, 2:0, 2:1)

16.03.2013 / Diana Váňová

16.03.2013 12:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Půža, Dundáček, Port, Čermák, Košař, Mandát M. - Anděl, Jícha, Mandát J. - Severa, Bambula, Beran - Hotař, Mahút, Hubert - Dvořák
4

Piráti Chomutov

Dvořák - Meliško, Hierman, Cestr, Páleník, Šmíd, Ringler, Pokorný - Wágner, Veselý, Strunz - Dimitrov, Procházka, Macháček P. - Macháček A., Bednář, Kašpar
2
Branky a nahrávky: 22. Mandát J. (TS), 33. Bambula (Anděl, Čermák), 43. Port (Dundáček, Beran), 45. Anděl (Mandát J., Beran) – 19. Toman (Macháček, Meliško), 46. Bednář (Šmíd). Rozhodčí: Kareš - Čížek, Kis. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 259. Střely na branku: 40:36. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Vstup do první třetiny vyšel lépe hostům, kteří v prvních pěti minutách drželi jihlavského Svobodu v permanenci. Domácí gólman však všechny pokusy s klidem likvidoval a držel akcie Dukly nad vodou. Červenožluté pořádně probrala až výhoda muže v poli, kdy také předvedli několik pohledných akcí. Obrovskou šanci si vypracoval Lukáš Anděl, který však tváří v tvář Dvořákovi nastřelil pouze gólmanův beton. Následně se do přečíslení dostali Veselý s Wágnerem, druhý jmenovaný však prudkou ranou zakončil mimo domácí klec. Skóre se poprvé měnilo až chvíli před koncem první třetiny, konkrétněji v 19. minutě, kdy si Josef Toman vybruslil zpoza branky a střelou z ostrého úhlu překonal jihlavského Svobodu.

Jihlavští hned v úvodu druhé části hry dostali šanci na vyrovnání. Za hákování Veselého bylo nařízeno trestné střílení, ve kterém nezaváhal Jan Mandát a švihem zápěstím nabízenou možnost zužitkoval. Hosté následně měli výhodu hráče v poli, ta se jim ovšem vůbec nepodařila. Podobně to vypadalo i s přesilovkou domácích, ve které se do samostatného úniku dostal kapitán hostů Miroslav Bednář, Svoboda ovšem zlikvidoval puk v náruči. Ještě stále v početní výhodě domácích dvakrát pálil Roman Čermák, poprvé však zazvonila tyčka, podruhé domácí bek těsně minul pravý roh Dvořákovi svatyně. Sílící tlak nakonec ve 33. minutě proměnil Jiří Bambula, který využil perfektní nahrávky od Lukáše Anděla a zametl kotouč do odkryté brány. Ve 37. minutě měli domácí příležitost těsný náskok navýšit, z Bambulovy střely nad totiž Beran v dorážce trefil tyčku. Ve vzniklé mele se ale nejrychleji zorientoval gólman Dvořák a puk skryl do výstroje.

Třetí třetina přinesla vyloučení hostů, Jihlavě však působila, že jí nabídnutá přesilovka spíše brzdí. Až k jejímu konci se domácí usadili před Dvořákem. Nejprve chomutovského gólmana nadvakrát prověřil bombou od modré Filip Dundáček, následně ho z dorážky překvapil Vladimír Port, jehož branka se nakonec ukázala jako vítězná. Ve 45. minutě domácí skóre znovu měnili, to když se po souhře Beran-Jan Mandát - Lukáš Anděl z protiútoku prosadil poslední jmenovaný. Hosté si však vyžádali oddechový čas, po kterém jim správnou cestu ukázal kapitán Miroslav Bednář, když zakončil nad vyrážečku jihlavského gólmana. V poslední části hry se Jihlavští zaměřili hlavně na obranu a svého soupeře do větších šancí příliš nepouštěli. Pokud modrobílí útočníci přeci jen prošli přes domácí val, vše pohotově hasil připravený Svoboda. V závěru to Piráti ještě zkusili bez brankáře, ani tento počin jim ale nevyšel. Domácí hráči tak uhájili vítězství 4:2 a postupují do čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): Zápas nám bohužel nevyšel podle našich představ, i když jsme do něj vstoupili, myslím, aktivně. První třetina nám vyšla, dali jsme branku. Ale poté se mi zdálo, že nám docházeli síly. Udělali jsme víc chyb než domácí. Byl jsem trochu zklamaný z výkonu naší první lajny, z jejich produktivity. Čekal jsem od nich víc, místo gólů ale bohužel sami inkasovali. Jihlava v tomto dnes měla víc štěstí. Vypracovala šance a z nich branky vstřelila.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): My jsme před zápasem cítili z hráčů odhodlání potvrdit včerejší výsledek a myslím si, že jsme šli za tím vítězstvím daleko více než soupeř. Jak říkám, znovu musím před všemi hráči smeknout. Před všemi hráči, před celým mančaftem i před těmi, kteří toho tolik neodehráli, ale pracovali i na střídačce, jak měli a táhli za jeden provaz. Výsledkem toho bylo, že jsme po šedesáti minutách mohli naskákat na led a oslavit postup do čtvrtfinále.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie