1:2
(0:0, 1:1, 0:1)

21.03.2013 / Tomáš Dolejš

21.03.2013 16:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

Bílí Tygři Liberec

Stezka - Šťáva, Kalfiřt, M. Šír, Hrníčko, Belovič, Klinger, F. Chlapík, Beránek, Havlín, Král, Gecko, Kupčík, Pyrochta, Lakatoš, Škoda, Ordoš, Zedek, Havlas, Zacha, Heřmánek
1

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Čermák, Košař, Žuček, Půža, M. Mandát, Dundáček, Port - Mahút, Bambula, Hotař, Beran, Jícha, Anděl, Hubert, Severa, J. Mandát, Balaštík, Dvořák
2
Branky a nahrávky: 25. Zacha (Ordoš, Pyrochta) – 36. Půža (Anděl), 50. Jícha (J. Mandát, Čermák). Rozhodčí: Kareš - Hejl, Lučan. Vyloučení: 12:8, navíc Kalfiřt, Beránek (LIB) 5 min. + do konce utkání - Hubert, Port (JIH) 5 min. + do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 108. Střely na branku: 33:21. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Konečný stav série: 1:2.

Průběh utkání

První třetina rozhodujícího utkání byla velmi opatrná. Oba týmy pomalu vstupovaly do utkání a nesnažili se hrát moc aktivně. I tak měl ze začátku navrch spíše Liberec. V sedmé minutě nebezpečně ohrozil branku domácí Pyrochta a o chvíli později i Zacha. Na druhé straně se zase snažil prosadit Jícha. V tomto utkání hráči také nasbírali mnoho trestných minut, z přesilovek v první třetině však nic nebylo.

Až druhá část duelu přinesla gól. Ve 25. minutě se prosadil domácí Pavel Zacha, jenž od modré vypálil puk na nepřipraveného gólmana – 1:0. Liberec dostal šanci v přesilovce pět na tři, o kterou však rychle přišel. Ve druhé třetině totiž bylo opět mnoho trestů, které se i prolínaly.

V půli zápasu měl šanci Ordoš, jenž se dostal do úniku, ale zavěsit nedokázal. Z hostujícího týmu unikl také Beran, tomu stály v cestě betony. Ve 36. minutě přišlo osudné vyloučení na straně Liberce. Jihlava totiž dokázala tuto přesilovku využít. Václav Půža byl aktivní před brankou a srovnal stav – 1:1.

Mohlo se i zvyšovat, když Jan Mandát s Andělem potrápili libereckého gólmana. Na to ve vlastním oslabení odpověděl Hrníčko, který nenechal v klidu brankáře hostů, ale puk za jeho záda nedostal.

Třetí třetina se nepovedla domácím Tygrům. V prvních deseti minutách byli třikrát vyloučeni, a to třetí vyloučení v padesáté minutě Jihlava opět využila. Lukáš Jícha nasměroval puk do branky a poslal svůj tým do vedení – 1:2. Libereckým se hra chvíli nedařila, nemohli se dostat do útočného pásma, hosté totiž svůj hubený náskok chtěli uhájit.

Větší klid na střídačku hostů mohl přinést Bambula v 56. minutě, když se dostal do úniku, ale nedokázal propálit mezi betony libereckého brankáře. V osmapadesáté minutě dostali hosté šanci srovnat v přesilové hře, ale i přes tlak se jim to nepodařilo. Až v poslední minutě odjel domácí brankář na střídačku a Liberec ještě tlačil ve hře šest na pět.

Všechny šance pro domácí ale padly šest vteřin před koncem, když se strhla hromadná bitka vedle branky Jihlavy. Rozhodčí udělili mnoho trestů na obou stranách a určili vhazování na liberecké půli. Hosté se tak již mohli radovat z postupu a posledních šest vteřin se dohrálo pouze z povinnosti.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): V první řadě bych chtěl pogratulovat soupeři k postupu do semifinále. Myslím si, že Jihlava byla kvalitní a těžký soupeř. Škoda, že jsme to nezvládli, utkání se lámalo ve druhé třetině, kdy jsme měli spoustu šancí, které jsme nevyužili. Poté jsme se nechali hloupě vyloučit a dostali jsme vyrovnávací gól, ve třetí třetině jsme dostali další z přesilovky. Závěr byl hodně hektický, ale soupeř je zkušený a už si to pohlídal.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Ještě bych se vrátil ke včerejšímu utkání. Odehráli jsme myslím skvělý zápas, kde vyhrál šťastnější tým, což byl Liberec. Po zápase bylo jasné, že kdo chce postoupit, tak musí vyhrát dnes. Udělali jsme pro to všichni maximum, dneska to hráči ukázali a já před nimi smekám. Po právu jsme vyhráli, byli jsme lepším týmem než domácí.