4:3sn
(2:1, 0:1, 1:1 - 0:0)

20.09.2016 / Tomáš Lysý

20.09.2016 17:45, DHL extraliga juniorů - 2. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pospíchal, Pražák, Srnský, Váňa, Kadlec, Hrabaň, Krtek - Ondráček, Heinrich, Mejzlík, Kristian, Berka, Peschout, Geier, Čermák, Kraučuk, Rezek
4

HC Vítkovice Ridera

Kardinál – Šendera, Krenželok, Veřmiřovský, Weintritt, Mrowiec, Štěpánek, Gabrhelík, Hartmann, Spratek, Blaško, Kurovský, Raška, Malina, Moravčík, Baláž, Kmošek, Beránek
3
Branky a nahrávky: 9. Pospíchal (Berka), 19. Čermák (Hrabaň, Ondráček), 60. Čermák (Mejzlík), rozh. náj. Kraučuk – 19. Raška (Blaško, Baláž), 37. Krenželok (Kurovský, Baláž), 47. Moravčík. Rozhodčí: Král – Musil, Komínek. Vyloučení: 8:7, navíc Váňa (JIH) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 65. Střely na branku: 42:38. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu sice žádné velké šance nepřinesly, ale poté se do nich začala dostávat domácí Dukla. Po vítkovické hrubce v rozehrávce jel sám na gólmana hostí Peschout, ale gólman Kardinál povyjel z branky a vychytal jej. Za 16 vteřin později se již Jihlava radovala. Ladislav Pospíchal vystřelil a propálil vše, co mu stálo v cestě. Obránce Dukly si tak připsal v pátém zápase již třetí branku. Červenožlutí mohli zahrozit ve dvou přesilových hrách, ale ani jednu nevyužili. Vadit jim to však nemuselo, čtyři vteřiny po návratu druhého vyloučeného hráče hostí doklepl puk po Hrabaňově střele do sítě David Čermák. Psal se čas 18:18 a Dukla tak vedla o dva góly, avšak za 32 vteřin hosté snížili. Hned po vyhraném buly se prosadil Dominik Raška - 2:1. V poslední minutě navíc Brož zachytil ránu hostí od modré, ačkoliv prakticky nic neviděl. Předvedl totiž dobrý reflex a vyrazil puk betonem.

Vítkovice mohly srovnat na začátku druhého dějství, kdy puk už skákal za čáru, ale Brož jej zhruba deset centimetrů před lajnou zpacifikoval. Krátce poté vychytal Kardinál v samostatném úniku Geiera, jeho pokus vyrazil betonem. V polovině zápasu ostřelovali domácí ze všech pozic branku Vítkovic, nikoliv však úspěšně. Na druhé straně Brož gymnasticky zlikvidoval obrovskou šanci hostí, znovu ukázal famózní zákrok betonem. Jihlavskou chybu v rozehrávce nepotrestal ani Kurovský, jenž si s pukem hrál, místo toho, aby vystřelil hned. Proto byla jeho střela zblokována. Následovaly dvě přesilovky Vítkovic. Tu první ještě Dukla přestála, ale druhou, hodně přísnou za příliš mnoho hráčů na ledě, již Slezané využili. Daniel Krenželok, který letos odehrál již čtyři zápasy za A-tým, propálil od modré vše, co mu stálo v cestě - 2:2. A to ještě tři vteřiny před koncem v další početní výhodě hostí Brož excelentně vychytal Štěpánka. Vítkovický útočník nepřekonal ležícího gólmana, nezvedl puk.

Hosté dokonali obrat v polovině sedmačtyřicáté minuty, navíc ve vlastním oslabení. Zaútočili a puk si smolně srazil jeden z domácích do vlastní klece. Gól byl přiznán Dominiku Moravčíkovi, který k němu přišel de facto jak slepý k houslím. Pokračující přesilovka Dukly byla umocněna ještě jedním vyloučeným hráčem, ovšem téměř minutovou výhodu pět na tři Jihlava nevyužila. Tentokrát však neplatilo, že kdo dvojnásobnou početní výhodu nevyužije, nemůže vyhrát. Přišel totiž hodně divoký závěr. V čase 57:19 si vybojoval faul Pospíchal, ovšem za minutu a půl domácí šli do čtyř. Zdálo se, že je s jejich šancemi na srovnání amen, ovšem dvanáct vteřin po vyloučeném obránci Dukly Srnském šel ven i hostující Spratek. Jihlava tak rázem hrála krátkou přesilovku čtyři na tři a třicet vteřin před koncem při hře pět na čtyři bez odvolaného gólmana srovnala. David Čermák opět zblízka dostrkal puk za čáru - 3:3.

Pětiminutové nastavení, hrající se systémem tří proti třem, gól nepřineslo. Vítkovice nerozhodly v početní výhodě, domácí Heinrich ve velké šanci sám před gólmanem nedal. Šlo se tak do nájezdů. Ve druhé sérii trefil Heinrich šibenici, závěrečným nájezdem z prvních tří srovnal Šendera. Ten to zkoušel i po obrátce, ale nedal, stejně jako poté Heinrich. Neuspěl ani další hráč A-týmu Vítkovic Kurovský, naopak Jakub Kraučuk parádně rozhýbal gólmana a zasunul puk do prázdné klece - 4:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Odehráli jsme velice slušné utkání proti velice silnému soupeři. Kromě druhé třetiny, kdy jsme se nechali dvakrát vyloučit, zbytečně jsme se dostávali pod tlak a dostali jsme vyrovnávací gól, jsme hráli velice aktivně. Dokázali jsme si vytvořit šance, ale tolik jsme jich bohužel neproměnili. Po takovém šťastném gólu soupeře na 2:3 se nám třicet vteřin před koncem podařilo vyrovnat. Myslím si, že si to kluci zasloužili a nájezdy jsme rozhodli krásným gólem Kuby Kraučuka.

Je vítězství o to cennější, že Vítkovice nastoupily prakticky v plné sestavě s hráči A-týmu?
Pro nás je důležitá každá výhra. Máme mladé mužstvo se spoustou kluků, kteří extraligu juniorů v životě nehráli. Každé vítězství je cenné a doufám, že klukům přidá na sebevědomí.