3:5
(2:2, 0:2, 1:1)

09.09.2016 / Tomáš Lysý

09.09.2016 18:00, DHL extraliga juniorů - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Váňa, Pospíchal, Srnský, Hrabaň, Krtek, Kadlec, Huňáček – Kristian, Heinrich, Anděl – Rezek, Mejzlík, Peschout – Kraučuk, Berka, Geier – Oščádal, Čermák
3

HC Kometa Brno

Dostál – Furch, Slabý, Zábranský, Trnka, Kabelka, Knap – Horký, Havlát, Kratochvíl – Čejka, Hasoň, Ferda – Novák, Škvrně, Gajarský – Hroudný, Jajcay, Stupka
5
Branky a nahrávky: 14. Anděl (Srnský), 15. Pospíchal (Peschout, Mejzlík), 41. Anděl (Heinrich) – 8. Jajcay (TS), 17. Novák (Ferda, Furch), 28. Hasoň (Ferda, Čejka), 40. Škvrně (Kabelka, Gajarský), 60. Čejka (Hasoň, Zábranský). Rozhodčí: Pokorný – Klouda, Rampír. Vyloučení: 3:4, navíc Trnka (KOM) 10 min. OT. Bez využití V oslabení: 0:0. Diváci: 85. Střely na branku: 42:33. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 3:4, 3:5.

Průběh utkání

Prvních osm minut zápasu to nevypadalo, že by v úvodní dvacetiminutovce měly padnout čtyři branky. Bylo přece jen znát, že Dukla hraje po virovém onemocnění první mistrák nové sezony, hosté byli o tři předešlé zápasy rozehranější. Snad jen střela Trnky z levé strany na vzdálenější tyč stálo za zmínku, případně pokus Ferdy, který před Brožem nepříjemně skočil. Přesně v osmé minutě padl úvodní gól. Jajcay ukořistil puk mezi kruhy a natlačil se před branku. Skončil v ní místo puku, jelikož jej podrazil Kristian. Při nařízeném trestném střílení již Andreas Jajcay rozvlnil síť, když na Brože vyzrál blafákem do bekhendu.

Úroda branek přišla mezi časem 13:34 – 16:01. Nejprve srovnal Lukáš Anděl. Útočník A-týmu Dukly se před brankou chopil odraženého puku po střele Srnského, naznačil střelu, povyjel si blíže k levé tyči a po ledě zakončil přesně. Za 72 vteřin již Dukla vedla, kdy Ladislav Pospíchal ukázal, jak to vypadá, když mu sedne střela. Dostal puk do jízdy od Peschouta, najel si mezi kruhy a zamířil s lehkou pomocí tyče do levého horního růžku. Za minutu a čtvrt bylo opět srovnáno V situaci dva na jednoho předložil Novák na pravou stranu puk pro Ferdu. Jeho střelu zblízka ještě stihl Brož vyrazit, jenže proti dorážce číhajícího Matěje Nováka již nemohl dělat zhola nic - 2:2. Jihlava ještě v závěru třetiny zkusila zahrozit a málem se jí podařilo zvrátit stav na svojí stranu, leč Hrabaň z levé strany mířil těsně vedle.

Začátek druhého dějství patřil dobrému obrannému zákroku Mejzlíka, který před brankou vypíchl puk Kratochvílovi. A to na poslední chvíli, kapitán Brna se již připravoval na zakončení. V následné přesilovce zahrozila Dukla až při návratu vyloučeného Knapa na led, když si Oščádal zblízka nepřišel na Dostála. Také Kometa měla početní výhodu a sedm vteřin po jejím konci se ujala vedení. Domácí se od branky snažili vyhodit puk, který přes čtyři hráče neprošel. Naopak se odrazil na hůl Jana Hasoně a ten zamířil nad levý beton brankáře. Jihlava mohla opět vyrovnat, protože po Peschoutově střele z nulového úhlu poskakoval puk před odkrytou brankou Komety, která vedení uhájila.

Po polovině utkání přišly další zajímavé okamžiky. Mejzlík zcela sám před hostující klecí nenašel recept na gólmana. Na druhé straně Hrabaň dvakrát obětavě zablokoval puk a vzápětí Brož tváří v tvář vychytal sólový únik Horkého. Třicet vteřin před odchodem do kabin zvýšili Brňané náskok. Vyhráli totiž buly, Gajarský přistrčil touš na modrou pro Kabelku, jehož ránu tečoval za bezmocného Brože Marek Škvrně – 2:4. Gólman Dukly mohl jen rozhodit rukama. Snížit mohl vzápětí Oščádal, který se prosmýkl po levé straně před branku, ovšem puk do horního rohu nezvedl.

Uběhlo jen 25 vteřin třetí třetiny a Jihlavští byli znovu v utkání. Na rozdíl jedné branky snížil Lukáš Anděl, protože v závaru před Dostálem protlačil puk za brankovou čáru. V přesilovce hostí přišly dvě šance, každá na jedné straně. Nejprve Zábranský z pravého kruhu těsně minul. Poté podnikla Dukla protiútok dva na dva, v jehož finále předložil Anděl puk na střed pásma pro volného Srnského, mířícího kousek vedle. Knapovu střelu po individuální akci zlikvidoval Brož, neujalo se ani chytré Peschoutovo zakončení bekhendem, puk projel pod betony gólmana Brna vedle branky. Srovnání mohl zařídit hattrickem Anděl, nicméně z pravého kruhu těsně minul vzdálenější tyč. Pět minut před koncem měl na holi pátý gól hostí Kratochvíl, ovšem Brože z prostoru mezi kruhy nápřahem nepropálil. Dostál poté uhájil klec s vypětím všech sil i při přesilovce Dukly, kdy vychytal Pospíchala a Anděla. Jihlava to ještě zkusila hrou bez gólmana, ta se jí však nevydařila a 1,2 vteřiny před koncem přidal pátý gól hostů Jakub Čejka střelou z vlastní modré po přihrávce Hasoně - 3:5. Domácí tak doplatili na střeleckou produktivitu, když se z 42 střel trefili třikrát. Rozehranější Kometa naopak veze z prvního venkovního utkání tři body.

Ohlasy trenérů

Jan Konečný (HC Kometa Brno): Jsme moc rádi za tři body. První třetina z naší strany nebyla ze začátku špatná. Nastoupili jsme a vždy je důležité, když se v utkání dostanete do vedení. Jenže pak jsme polevili, dělali jsme zbytečné chyby, po kterých jsme si nechali dát zbytečné branky. To musíme odstranit. Ve třetí třetině jsme hned z prvního střídání dostali gól, to se také nesmí stávat. Ale díky bojovnosti jsme vedení udrželi, i při soupeřově power-play, a dokázali jsme utkání dotáhnout do vítězného konce. Za to klukům děkujeme a budeme dále pracovat.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Bylo vidět, že šlo o naše první utkání v sezoně. Soupeř byl rychlejší a agresivnější, hráli již čtvrté utkání v extralize. Hledali jsme se, bohužel nám to nepadalo do branky tak jako v přípravě. O ten jeden gól byl soupeř lepší, protože byl kompaktnější a rozehranější.