2:1
(0:0, 2:0, 0:1)

18.11.2016 / Tomáš Lysý

18.11.2016 18:00, DHL extraliga juniorů - 19. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Váňa, Pospíchal, Hrabaň, Krtek, Kadlec, Pražák – Kraučuk, Heinrich, Srnský – Maštera, Mejzlík, Peschout – Hendrych, Rezek, Geier – Berka
2

Bílí Tygři Liberec

Žajdlík – Bednář, Klinger, Starosta, Turek, Korecký, Kiss, Kunst – Beran, Kačírek, Wiencek – Chlum, Janele, Bělohorský – Pokorný, Nezbeda, Jeník – Kadlec, Vlach
1
Branky a nahrávky: 22. Peschout (Mejzlík), 40. Heinrich (Srnský) – 45. Kačírek (Chlum). Rozhodčí: Kopeček – Zídek, Urubčík. Vyloučení: 4:2. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 21:31. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu žádnou vážnější šanci nepřinesly, a to ani při první přesilové hře, kterou si vyzkoušela Dukla. Již v plném počtu hráčů si Jeník sjel před branku Brože, na kterého blafákem do bekhendu nevyzrál. Liberec pokračoval v aktivním pojetí hry a v polovině jedenácté minuty se mu podařilo dostrkat kotouč do sítě. Dorážka Jeníka z předbrankového prostoru nemohla být uznána pro postavení útočícího hráče v brankovišti, který navíc znemožnil gólmanovi Dukly zasáhnout. Ani Liberečtí se při první přesilové hře neukázali v nikterak dobrém světle. Šance měli až v závěru druhé početní výhody, kdy Brož vyrazil střelu Bednáře od modré a když si puk našel Starosta, zblízka zacinkal na levou tyč, kterou si však hlídal strážce domácí klece betonem. V závěru třetiny se neprosadil ani Wiencek, protože z dobré pozice mezi kruhy těsně minul, a Kačírek, jehož po přihrávce Berana v situaci dva na jednoho zblízka vychytal domácí muž v masce.

Druhou třetinu začala Dukla výborně. Už po 63 vteřinách hry se červenožlutí prosadili z protiútoku, když Mejzlík přihrál Richardu Peschoutovi, ten se rychle dostal před Žajdlíka a zblízka jej prostřelil. Stejný hráč nedlouho poté zkusil střelu z mezikruží přes obránce a gólman hostí zasáhl pravým betonem. Jihlava byla při chuti, po dalším protiútoku dorážel Rezek puk před branku, ovšem orazítkoval tyč a dorážku Kadlece zpacifikovali hráči hostí. Po polovině zápasu to byli naopak hosté, kdo zahrozili. Bělohorského pokus ze středu pásma na levou tyč zastavil Brož betonem a stejnou částí výstroje si poradil i s dorážkou Chluma. Tygři se neradovali ani dvě a půl minuty před koncem, když aktivní Wiencek nejprve zavezl puk za branku a krátce poté střelou z nulového úhlu rozvlnil jen boční síť. V poslední minutě hry zvýšil vedení Dukly Aleš Heinrich, který převzal přihrávku od Srnského, dostal se do úniku a zblízka oklamal Žajdlíka obloučkem přes horní tyč - 2:0.

V čase 44:38 Bílí Tygři snížili. Chlum ještě jihlavského gólmana zblízka nepřekonal, ovšem Matyáš Kačírek se už z dorážky radoval a hosté tak byli rázem v zápasu. Ovšem nevyužitá přesilovka jejich aktivitu lehce utlumila. Na konci jednapadesáté minuty ohrozil domácí klec dvakrát po sobě Wiencek, ovšem z dobrých pozic na levé straně a mezi kruhy vždy ostrými střelami minul pravou tyčku. Další přesilovka hostí již byla nebezpečnější, Klingerův pokus dorážel zblízka Beran s Nezbedou, ovšem Brož držel svůj tým. Sedmdesát vteřin před koncem ještě Liberec zkusil hru bez gólmana, nicméně Jihlava již vítězství obětavým způsobem uhájila a bere další tři body.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (Bílí Tygři Liberec): Jsme hodně zklamaní, protože první třetinu jsme do zápasu vstoupili dobře, soupeře jsme přehrávali a dostávali jsme se do šancí. Hráli jsme u soupeře a měli jsme dvě přesilové hry, jenže se nám je nepodařilo využít. Ačkoliv hráči byli upozornění na to, že soupeř bude ve druhé třetině hrát na brejky a nesmíme ztrácet kotouče, přesně to jsme udělali a inkasovali. V naší hře byly šance, ze kterých mohly padnout góly, jenže jsme byli příliš měkcí v předbrankovém prostoru, kde nám scházely dorážky. Dukla výborně blokovala střely, s čímž jsme si nedokázali poradit. Zklamáni je velké, protože za sebou máme dvě vynikající utkání a tenhle zápas byl pro nás dost nešťastný. Ale jak už jsem několikrát říkal - máme mladý tým a kluci se ze všeho musí poučit. Za bojovnost a za nasazení se hráčům nedá vytknout nic. Jenže zase byla v naší hře dvě malá zaváhání, která soupeř využil. Mrzí nás nevyužité přesilové hry, jenž jsme měli. I čtyři minuty před koncem, kdy jsme nezvládli přesilovou hru, ze které mohlo přijít naše vyrovnání a zase jsme to nezvládli. To je další věc, na které musíme zapracovat. Zítra je ale další utkání a jdeme dál.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Utkání jsme ubojovali. Výborný výkon podal náš brankář a vlastně všichni hráči pracovali pro vítězství, protože jsme spoustu střel zblokovali. Zápas asi nebyl dvakrát moc hezký, ale byli jsme produktivní z šancí, co jsme si vytvořili a hráli jsme jednoduše. Kluci ve třetí třetině padali do všeho "po hubě," aby na vítězství dosáhli a zasloužili si ho.