4:3
(2:0, 1:1, 1:2)

20.01.2017 / Tomáš Lysý

20.01.2017 18:00, DHL extraliga juniorů - 33. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Váňa, Pospíchal, Vála, Pražák, Srnský, Kadlec, Huňáček – Čermák, Heinrich, Jindra – Adam, Mejzlík, Peschout – Hendrych, Rezek, Geier – Berka
4

HC Vítkovice Ridera

Daňa – Štěpánek, Malík, Veřmiřovský, Gabrhelík, Weintritt, Mrowiec – Hartmann, Malina, Raška – Kmošek, Spratek, Toman – Žiak, Baláž, Blaško – Kosina
3
Branky a nahrávky: 1. Adam (Mejzlík, Peschout), 3. Heinrich (Čermák), 37. Hendrych (Heinrich), 53. Peschout (Mejzlík, Rezek) – 21. Hartmann (Gabrhelík, Malina), 45. Malina (Hartmann), 47. Blaško (Malina, Žiak). Rozhodčí: Doležal – Zídek, Kotlík. Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 73. Střely na branku: 41:24. Průběh utkání: 20:, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Jihlava vlétla do úvodu zápasu vskutku bleskově. Jinak se situace z prvních dvou a půl minut, kdy domácí vstřelili dvě branky, nedá nazvat. V devětapadesáté vteřině nejprve usměrnil Mejzlíkovu střelu za záda gólmana z levé strany Dominik Adam, jenž patří k oporám staršího dorostu Dukly, a v čase 2:22 se domácí prosadili podruhé. Čermák poslal z pravé strany kotouč před branku a tam jej dostal do sítě nejproduktivnější hráč jihlavských juniorů Aleš Heinrich – 2:0. A to ještě Dukla o dvě minuty později nevyužila přečíslení dva na jednoho, když Heinrich pálil kolem levé šibenice. Hosté byli jako opaření a nevydařila se jim ani přesilová hra, kdy prakticky neohrozili domácí klec.

V polovině desáté minuty dorážel zblízka Jindrův pokus Čermák, ovšem před gólmanem Daňou promáchl. Na druhé straně si Veřmiřovského nahození našel Toman a tečoval jej těsně vedle pravé tyče, což byla první vážnější šance hostí. Přesilovou hru si vyzkoušela i Jihlava. Pražákovu ránu zkoušel kapitán Peschout dostrkat pod betony brankáře do sítě, ale neúspěšně. V poslední minutě byl ve dvou šancích domácí útočník Čermák, který již letos nastoupil za A-tým. Nejprve tečoval puk na pravou tyč a poté se neprosadil dvěma dorážkami z předbrankového prostoru. Slezané tak mohli být rádi, že po prvním dějství prohrávali jen o dva góly.

Druhou třetinu naopak začali lépe hosté, kteří se po jednačtyřiceti minutách hry dostali na rozdíl jedné branky. Kontaktní gól vstřelil Ondřej Hartmann, který dostal napříč pásmem puk od Gabrhelíka, z modré si sjel téměř až mezi kruhy a prosadil se střelou po ledě k levé tyči. Domácí mohli kontrovat o pět minut později, když si Hendrych vybruslil zpoza branky k pravé tyči a dal puk podél brankoviště na Rezka, jenž ve velké šanci nepřekonal levý beton Dani. Domácí poté nevyužili přesilovku a Vítkovičtí při ní naopak mohli inkasovat. Po chybě v jejich rozehrávce jel na brankáře Mejzlík, ovšem muže v masce nepřekonal a navíc nepříjemně v plné rychlosti narazil na mantinel. Dukla vzápětí nevyužila ani třetí přesilovku, ale mrzet jí to nemuselo. Tři a půl minuty před koncem si totiž vzala zpět dvougólový náskok. Heinrich nahodil puk z levé strany na branku, kde jej důrazný Pavel Hendrych dostrkal za čáru i přes napadání soupeřových hráčů - 3:1.

Vítkovícím stačilo necelých sedm minut třetí třetiny, aby dokázali srovnat jihlavský náskok. V polovině pětačtyřicáté minuty totiž Hartmann přihrál puk před branku na Vlastimila Malinu, jenž jej zblízka usměrnil za záda Brože. Nedlouho poté si útočník hostí vyměnil roli střelce za asistenta a byl tak i u třetí trefy svého týmu. Projel po levé straně až před branku a předložil kotouč Jánu Blaškovi, kterému stačilo jen nastavit hokejku. Poté ovšem Slezané nevyužili přesilovku, což jej trošku zabrzdilo. Rozhodnutí přinesl čas 52:57. Hosté propadli po buly, Rezek ihned prostrčil puk na Mejzlíka, který před brankou vyzval ke skórování Richarda Peschouta a jihlavský kapitán zakončil pohlednou kombinaci střelou do pravé šibenice - 4:3.

Opětovné vedení domácí povzbudilo a tlačili se za gólovou pojistkou. Adam v úniku nepřekonal Daňu, v protiútoku dva na jednoho vychytal gólman hostí Čermáka, jehož výborně našel Heinrich, a poté jihlavským hokejistům nebyl uznán gól po další hezké situaci po buly pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Šanci měl i Jindra, který se také hnal do úniku, ovšem na gólmana nevyzrál a z dorážky nedostrkal kotouč do branky Mejzlík. Hosté v závěru zkusili hru bez brankáře se šesti hráči v poli, nicméně domácí nedopustili žádné komplikace a v boji o postup do play-off utíkají Vítkovicím na sedm bodů.

Ohlasy trenérů

Roman Ryšánek (HC Vítkovice): Utekl nám začátek utkání. Hned v první minutě jsme dostali tečovaný gól a domácí se pak dostali do dvougólového náskoku. Postupně jsme vyrovnali hru i skóre, ale v závěru jsme předvedli totální výpadek. Po buly byli dva hráči soupeře sami před brankou, což by se nemělo stávat. Byla to naše nedůslednost v předbrankovém prostoru.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Jsme rádi za výhru a myslím si, že náš výkon byl velice slušný. Nedopustili jsme se nějakých „black-outů,“ které nás ve třetí třetině stály vedení a hosté vyrovnali z 1:3 na 3:3. Byla tam dvě velice špatně odehraná střídání, hlavně v obranném pásmu. Mužstvo ale ukázalo nějakou sílu a podařilo se nám dát vítězný gól.