3:4
(0:2, 2:1, 1:1)

04.02.2017 / Tomáš Lysý

04.02.2017 12:00, DHL extraliga juniorů - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Srnský, Váňa, Vála, Pražák, Kadlec, Hrabaň, Huňáček – Jindra, Heinrich, Čermák – Maštera, Rezek, Peschout – Geier, Ondráček, Kraučuk – Hendrych
3

HC Dynamo Pardubice

Klouček – Mert, Faltys, Horyna, Trejbal, Kučera, Šklíba, Rudy – Zídek, Martinec, Kusý – Voženílek, Hoskovec, Dušek – Roubal, Štefka, Kubišta
4
Branky a nahrávky: 35. Maštera (Rezek, Peschout), 39. Peschout (Vála), 45. Peschout (Pražák) – 4. Hoskovec (Kučera, Voženílek), 6. Dušek (Voženílek, Horyna), 35. Voženílek (Hoskovec, Dušek), 58. Dušek (Hoskovec, Voženílek). Rozhodčí: Doležal - Flegl, Kreuzer. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 36:34. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Vstup do utkání vyšel výrazně lépe Pardubicím. V polovině čtvrté minuty nahodil puk od modré na branku obránce Kučera. Brož byl pozorný a jeho pokus vyrazil, vzápětí si poradil i s dorážkou Jakuba Hoskovce z bezprostřední blízkosti, ovšem napodruhé již proti útočníkovi Pardubic, který jednu sezonu odehrál za starší dorost Dukly, neměl šanci zasáhnout. Druhý gól inkasovala Jihlava o dvě minuty později. Tentokrát se vyraženého kotouče po Voženílkově střele chopil mezi kruhy Dominik Dušek a zamířil k levé straně branky - 0:2. Domácí juniory z nepříznivého výsledku povzbudilo ubráněné oslabení, kdy soupeři prakticky nedovolili vystřelit na branku. Naopak jihlavská přesilovka byla o něco nebezpečnější, ovšem Heinrich ani Pražák kontaktní gól vstřelit nedokázali. Při druhé početní výhodě již Pardubice hrozily, zejména rána od modré v podání Martince byla pro Brože hodně složitá, neboť měl zakrytý výhled. Červenožlutí měli slibnou šanci v závěru třetiny, kdy Srnský křižnou přihrávkou zleva našel před brankou Mašteru, jenž v trošku obtížné pozici neusměrnil puk k bližší tyči branky.

Tři a půl minuty po začátku druhé třetiny dostalo Dynamo třetí výhodu přesilovky, nicméně Jihlava v oslabení opět pracovala dobře a Brož prakticky nemusel čelit žádné střele. Na konci šestadvacáté minuty si hosté vyzkoušeli přečíslení dva na jednoho. Hoskovec přihrával k levé tyči na Trejbala, kterého vychytal Brož svým betonem. Hned z protiútoku se snažil Jindra s Peschoutem neúspěšně dorážet puk za čáru v předbrankovém závaru. Šanci měl po následném buly i Rezek, střílející na bližší tyč, kde byla vyrážečka Kloučka. Jihlavě se poté výrazně lépe povedla hra čtyři na čtyři, kdy se dokázala usadit v pásmu soupeře, a aktivnější hru korunovala krátce po návratu obou vyloučených hráčů na led snižujícím gólem. Vojtěch Maštera vypálil z levé strany modré a přes několik hokejistů doskotačil puk až do sítě. Jenže radost domácích ze snížení netrvala dlouho. Hned po buly si to namířil k jihlavské kleci Hoskovec, dokázal ještě přihrát Davidu Voženílkovi a ten zvedl kotouč nad pravý beton gólmana.

Dukla ovšem zabojovala a znovu snížila, minutu a půl před koncem druhé dvacetiminutovky adresoval Vála přesnou přihrávku mezi kruhy pro Richarda Peschouta a jihlavský kapitán našel mezeru mezi betony Kloučka - 2:3. Dynamo navíc mohlo o svůj náskok ještě přijít. Heinrich při přečíslení dva na jednoho přihrál Jindrovi, jenž si položil gólmana, nicméně jeho střelu srazil pardubický strážce svatyně za pomocí obránce mimo tři tyče.

Zkraje závěrečného dějství hráli hosté čtvrtou přesilovku a mohli v ní soupeři znovu uskočit, to by ale Brož nesměl při Mertově střele z kruhů dobře vytasit pravý beton. Půlminuty před vypršením jihlavského oslabení šel ven Kusý a síly na ledě se srovnaly. Jihlava poté hrála teprve druhou početní výhodu v utkání, navíc zkrácenou, a využila jí. Pražák se na modré zbavil soupeře, přihrál podél čáry na Richarda Peschouta a ten trefil z první přesně levou šibenici. Pardubice poté trošku převzaly iniciativu a domácí gólman se měl co ohánět, zejména při tvrdé ráně Zídka z levé strany. Když už hosté dokázali překonat Brože, jako při střele Duška ze středu pásma, zastavila jejich radost tyčka.

Vítězství na svojí stranu mohly strhnout oba týmy. Heinrich si to mířil sám na gólmana hostí, při úniku jej střelou na levý beton nepřekonal. Vzápětí Srnského pokus od modré tečoval z předbrankového prostoru těsně vedle Rezek. Dynamo mohlo rozhodnout v akci dva na jednoho, kdy Kusý dal puk před branku na Martince. Ten zkusil zamířit do protipohybu Brože, který opět ukázal dobře postavené betony. Nerozhodl ani další únik domácích, tentokrát v podání Maštery, jenž tváří v tvář Kloučka nepřekonal. Radovaly se tak Pardubice. Hoskovcovu střelu z pravého kruhu usměrnil projíždějící Dominik Dušek ze vzduchu do sítě - 3:4.

Ohlasy trenérů

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): První třetina se nám povedla, byli jsme v ní lepší. Od druhé třetiny se hra vyrovnala. Zbytečně jsme začali hrát nahoru dolu, což byla pro Duklu výhoda. Druhá dvacetiminutovka tak nebyla z naší strany nic moc. Ve třetí třetině to mohlo dopadnout na obě strany. Jihlava měla nějaké samostatné nájezdy, my jsme měli také šance. Nakonec se k nám přiklonilo štěstí, kdy jsme dali gól tečovaným kotoučem trefeným ze vzduchu. Byl to vyrovnaný zápas se šťastným koncem pro nás.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Neměli jsme vůbec dobrý vstup do zápasu. V první třetině nás Pardubice přehrály bruslením, osobními souboji a prosadily se i gólově. Od poloviny druhé třetiny jsme přidali více na důrazu, bruslení a dostávali jsme Pardubice pod tlak. Dokázali jsme i snížit a škoda, že jsme v dalším střídání dostali gól, kterým nám soupeř znovu uskočil na dvě branky. Od této doby jsme byli i lepší. Dokázali jsme ve třetí třetině vyrovnat a za stavu 3:3 jsme pět minut před koncem jeli dvakrát sami na bránu, ale nedali. Pak přišel z pohledu Pardubic možná trošku šťastný gól, kterým asi po právu vyhráli. Od poloviny zápasu jsme kluky pochválili za jejich bojovnost a nasazení.