5:2
(1:1, 0:1, 4:0)

03.09.2016 / Tomáš Lysý

03.09.2016 12:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 2. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Trávník, Vála, Vrátný, Mareš, Rašín, Smolko – Jindra, Kadleček, Vala – Strnad, Adam, Filip – Daňhel, Slabý, Musil – Úlovec, Hrbatý
5

HC Vítkovice Ridera

Mrázek – Kučera, Vícha, Vacula, Kaláb, Šulák, Kunc, Bilý – Hladoník, Baláž, Toman – Urban, Gřesík, Fridrich – Žemba, Bochnak, Konečný – Vojtovič, Kylnár, Mrva
2
Branky a nahrávky: 14. Jindra (Kadleček, Mareš), 48. Adam (Mareš, Jindra), 54. Kadleček, 55. Adam, 60. Adam (Kadleček) – 14. Fridrich (Urban, Gřesík), 32. Gřesík (Urban). Rozhodčí: Ondráček – Polák, Rampír. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 85. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2.

Průběh utkání

První vážnější akce přišla v polovině čtvrté minuty, kdy k Fridrichovi propadl přes několik hráčů odražený kotouč. Kapitán hostí ho napálil z první mezi betony Šťastného, který je sevřel včas. Jihlava poté nevyužila přesilovku a šanci měla až při rovnovážném počtu hráčů. Hrbatého střelu vyrazil Mrázek a Slabý už neměl dostatečný prostor k lepší dorážce. Bochnak ve dvanácté minutě v protiútoku přistrčil puk pro Konečného, jenž jej neusměrnil do sítě. Vítkovice mohly otevřít skóre v oslabení, kdy Baláž zpoza klece našel před Šťastným najíždějícího Tomana, který přestřelil. Ačkoliv se Dukle přesilovky nedařily, tak jí využila. Kadleček nahrál touš do jízdy Lukáši Jindrovi, jenž si sjel k brance a střelou na vzdálenější tyč nadvakrát překonal Mrázka.

Nicméně jihlavská radost trvala jen osm vteřin. Hned po buly zavezl Urban puk do pásma, přihrál před branku na kapitána Petra Fridricha, mířícího po ledě k pravé tyčce - 1:1. Ještě před odchodem do kabin se mohla obě družstva prosadit, a to v závěrečné minutě. Nejprve Urban mířil zblízka vysoko nad branku Dukly, na druhé straně v protiútoku dva na jednoho vzal Musil odpovědnost sám na sebe, ale kolem levého betonu Mrázka se neprosadil.

Ve čtyřiadvacáté minutě mohl Dukle vrátit vedení jeden z útočníků, zřejmě Úlovec, jehož dorážka zblízka se otřela o pravou tyčku. Jihlavě poté nevyšla ani pátá přesilovka. Krátce před polovinou zápasu střílel Kadleček po odrazu z mezikruží a v trošku nehokejové pozici ho vychytal Mrázek, který vsedě skryl touš pod betony. Čas 31:51 přinesl vítkovické vedení. Urban posunul puk na Davida Gřesíka, který si z levé strany sjel na kruh a střelou po ledě ke vzdálenější tyči překonal Šťastného - 1:2. Jihlava mohla srovnat paradoxně v oslabení, když Adam nejenže zblokoval střelu hostí od modré, ale ještě se dostal do samostatného úniku, který zakončil střelou zápěstím těsně vedle pravé tyče vítkovické branky.

Třetí třetina přinesla spoustu zajímavých momentů. Již na jejím začátku dokázal Urbanovu umístěnou střelu z pokleku vyrazit Šťastný za svojí klec. Na druhé straně se v mlýnici před brankou neprosadil Úlovec ani Hrbatý. Nepřesnou rozehrávku Dukly nedokázal ztrestat Gřesík, jehož po přihrávce Fridricha vychytal gólman. Poté domácí konečně zahráli dobrou přesilovku. Po kombinaci Jindry s Marešem šel touš před branku na Dominika Adama, jenž nadvakrát u bližší tyče překonal Mrázka.

Jihlava poté přestála tři velké šance hostí. Bochnak po otočce z bezprostřední blízkosti možná trefil vzdálenější tyč, aby se Šťastný hned vrhl po gumě. O minutu později kombinoval v útoku dva na jednoho Toman s Balážem, který vrátil prvnímu jmenovanému puk. Ten marně čekal na pohyb gólmana Dukly, a když nepřišel, domácí gólman výborně zakročil pravým betonem. Akce pokračovala dále a Šťastný po dobrém uvolnění Tomana musel vytáhnout zákrok lapačkou.

Domácí kouč Štěpán Moravec reagoval oddechovým časem, což přineslo ovoce. Nejprve v podobě utlumení vítkovického tlaku a poté dvěma góly Jihlavy za 33 vteřin. Důrazný Slavomír Kadleček si najel před branku, jako tank zboural vše kolem sebe a procpal puk pod betony gólmana do sítě. Dominik Adam krátce na to získal za branou kotouč, vybruslil si k levé tyči a poslal kotouč nechytatelně nad rameno gólmana. Vítkovičtí ještě zkusili hru bez gólmana, umocněnou přesilovkou, jenže to už byla pouze labutí píseň jejich snažení. Kadleček totiž vybojoval na obranné modré černou gumu, přistrčil jej Dominiku Adamovi a ten trefou do prázdné klece v oslabení zkompletoval hattrick, stejně tak jako pojistil tři body pro Duklu - 5:2.

Ohlasy trenérů

Jan Vavrečka (HC Vítkovice Steel): Zápas byl čtyřicet minut vyrovnaný. My jsme na tom byli po dvou třetinách lépe. Každopádně náš nedůraz a naše neproměněné šance ve třetí třetině rozhodly o tom, že jsme prohráli.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): V první řadě bych chtěl celému mužstvu poděkovat za super výkon ve třetí třetině a za tři body, které jsme dneska získali. V utkání jsme ze začátku tahali za kratší konec, Vítkovice výborně bruslily, napadaly, mají kompaktní tým. Z naší strany bylo v utkání spousty nevyužitých přesilovek i spousty doslova zahozených tutových šancí. Nicméně ve třetí třetině se na nás usmálo střelecké štěstí. Dali jsme dva šťastné góly, sice po úmyslech, ale proti tomu, co jsme spálili v první části, to byly šťastné branky. To nás nastartovalo a už jsme zápas dokázali udržet.