3:2p
(0:2, 2:0, 0:0 - 1:0)

14.10.2016 / Tomáš Lysý

14.10.2016 18:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 13. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Vrátný, Vála, Veleba, Mareš, Havelka, Marek – Jindra, Adam, Vala – Filip, Kadleček, Hrbatý – Kardoš, Slabý, Úlovec
3

HC Oceláři Třinec

Ochman – Michálek, Rufer, Marguš, Homola, Krzak, Radzienciak, Klocek – Raška, Przybyla, Molin – Najsar, Havránek, Peterek – Indrst, Papaj, Tománek
2
Branky a nahrávky: 24. Kardoš (Slabý, Úlovec), 25. Vála (Adam, Jindra), 61. Jindra (Adam, Vála) – 14. Przybyla (Raška, Havránek), 19. Peterek (Homola, Marguš). Rozhodčí: Ondráček - Rampír, Zháňal. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 30:18. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

Hned na začátku úvodní třetiny si oba týmy vytvořily zajímavé šance. Filip zakončoval individuální akci z mezikruží bekhendem a Ochman stačil puk vyrazit, na druhé straně zneškodnil Šťastný střelu Przybyly jak z pravého, tak z levého kruhu. Při první přesilovce Třince přišla velká šance hostí. Przybyla našel zpoza branky přesnou přihrávkou Molina, jenž zblízka střelou po ledě gólmana Dukly, nebo spíš jeho levý beton, nepřekonal. Přesilovou hru si poté vyzkoušela i Dukla, i přes kombinaci v pásmu soupeře však nedokázala brankáře Ocelářů výrazněji ohrozit. Již při hře pět na pět zazlobili Třinečtí rychlým protiútokem, v jehož finále si na Šťastného nepřišel zblízka pohotovou střelou Molin. Další akce Slezanů již gól přinesla. Dan Przybyla si po přihrávce Rašky najel k levému kruhu a vystřelil ke vzdálenější tyči zrovna v okamžiku, kdy další hráč Třince projel kolem domácího gólmana, jenž neměl ideální výhled. Dukla mohla bleskově vyrovnat. Vala se řítil sám na Ochmana, kterého střelou na lapačku nepřekonal a muž v třinecké kleci stihl zastavit puk i před dorážejícím Valou. V závěru třetiny se hosté radovali podruhé, a to využitou přesilovkou. Margušovu střelu i dorážku Homoly z bezprostřední blízkosti ještě stačil Šťastný zpacifikovat, ovšem proti další dorážce, tentokrát v podání u levé tyče stojícího Jonáše Peterka, by se již musel rozkrájet. Tím spíš, že střela šla pod horní tyčku - 0:2.

Začátek druhé třetiny se nesl ve znamení aktivity Dukly. První vážnější ohrožení branky si ale připsal hostující Raška, do jehož pokusu z mezikruží vložil hůl Filip. Čas 23:21 přinesl domácí snížení. Z levé strany přihrál Úlovec na Slabého, druhý jmenovaný poslal kotouč před branku na Jindřicha Kardoše, jenž neměl problém zakončit do volné klece. Za 85 vteřin bylo srovnáno. V přesilovce napřáhl od modré Matěj Vála a přes clonění domácích hráčů viděl Ochman kotouč až pod horní tyčkou - 2:2. Hostující kouč Vladimír Wojnar si vzal poté oddechový čas. Další šance přišla až v polovině zápasu. Filip z pravé strany posílal puk napříč brankovištěm pro Adama, jenž už chtěl zakončovat do prázdné klece, ovšem na poslední chvíli před ním srazil puk bek Homola. Jihlava byla aktivnějším celkem. Jindra z bezprostřední blízkosti zavřel oči a napálil puk jen do gólmana Třince, krátce poté se Ochman musel ve své brance otáčet po Marešově střele od modré, navíc mu clonil Hrbatý. V závaru před brankou neuspěl s dorážkou dvakrát Kardoš a vzápětí ani Slabý. Dvě tvrdé rány v podání Jindry a Vály z dobrých pozic nemířily mezi tři tyče. Vzhledem k tomu, že se v poslední minutě neujal ani pokus Najsara z brankoviště, kam mu nahrál Peterek, šlo se do třetí třetiny za rovnovážného stavu.

Na jejím začátku přestáli domácí bez problému minutovou dohrávanou přesilovku Třince a začala partie o to, kdo se gólem přiblíží ke třem bodům. Hostující celek hrál dvě přesilovky po sobě, nebezpečný ale příliš nebyl. Až v závěru druhé výhody Šťastný vyrazil nebezpečnou Najsarovu střelu z pravého kruhu a vyřešil i závar před svou klecí. Dvě přesilovky měla také Dukla, paradoxně však v obou mohla inkasovat. Raška se při právním oslabení řítil sám na domácí klec, ovšem jihlavský gólman jeho zakončení mezi betony zneškodnil. Ve druhé přesilovce domácích ujeli dva třinečtí hráči na jednoho soupeře. Najsar vzal z levého kruhu odpovědnost na sebe, jenže po ledě zakončil těsně vedle. Nerozhodl ani Havránek. Mířil na vzdálenější tyč a domácí gólman udržel remízový stav dobrým zákrokem betonem. Třinec byl aktivnější. Indrstův pokus z mezikruží vytěsnil Šťastný lapačkou a k Molina v dobré pozici zablokovala domácí obrana.

Zápas tak došel do prodloužení, které bylo hodně rychlé. Výhoda hry tři na tři se ukázala vzápětí, když Vála uzmul puk, sjel si mezi kruhy a zamířil vedle. Bleskově si dojel kotouč a přes pravý kruh se dostal do stejné pozice. Jeho střela neprošla na Ochmana, odrazila se ale k Adamovi a ten našel před brankou volného Lukáše Jindru, který lahůdkou v podobě rozhodnutí do volné klece nepovrhl - 3:2 v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Wojnar (HC Oceláři Třinec): Výsledek je pro Jihlavu zasloužený. Ve druhé třetině byla lepší, kdežto v první třetině jsme naopak byli trošku lepší my. Prodloužení už je vabank a domácím se v něm podařilo dát gól. Vezeme z Jihlavy bod a myslím si, že podle průběhu zápasu je i cenný. Tabulka je strašně vyrovnaná a každý získaný bod je dobrý. Musíme nyní jet dále. Jihlavě gratuluji k vítězství a samozřejmě jí porazíme doma (směje se).

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dnes musím všechny kluky pochválit za super výkon. První třetina byla oboustranně velmi vyrovnaná, bohužel jsme v ní nebyli produktivní. Ve vývoji utkání bylo zásadní, že jsme ve druhé třetině dokázali vyrovnat a Třinec jsme v této části hry skutečně k ničemu nepustili. Ve třetí třetině nám vůbec nevyšly přesilovky a paradoxně jsme se v nich sami dostávali pod tlak. Nicméně prodloužení už patřilo jenom nám a bylo klíčové, že jsme ho zvládli rozhodnout už při prvním střídání.