2:3p
(1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)

29.10.2016 / Jozef Valenčík

29.10.2016 13:30, NOEN extraliga staršího dorostu - 18. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Matoušek – Pliska, Máca, Zíková, Pavelek, Klus, Kuchař – Bambula, Urban, Hýsek, Klíma, Janeček, Potočný, Del Favero, Juhász, Piš, Raček, Pawliczek, Žídek
2

HC Dukla Jihlava

Štastný – Mareš, Veleba, Marek, Vála, Havelka, Vrátný – Daňhel, Kadleček, Jindra, Úlovec, Adam, Vala, Kardoš, Hrbatý, Filip
3
Branky a nahrávky: 15. Juhász (Bambula, Potočný), 24. Bambula (Potočný) – 29. Kadleček, 56. Úlovec (Filip, Havelka), 65. Vala (Vála). Rozhodčí: Šutara – Marek, Stonavský. Vyloučení: 6:8, navíc Adam (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 95. Střely na branku: 28:48. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Průběh utkání

Jihlava vstoupila do zápasu velmi aktivně, což se však vzhledem k okolnostem také očekávalo. Vždyť na Duklu se po páteční porážce v Olomouci začaly dotahovat Vítkovice a také AZ Havířov v honbě za čtvrtým postupovým místem ve východní skupině. Už ve druhé minutě hasil Matoušek akci Kadlečka i následnou dorážku. Postupně se hra začala stále více vyrovnávat, ještě v deváté minutě byl blízko gólu Úlovec, ale Matoušek byl opět na svém místě.

Ve 14. minutě hry hosté špatně střídali a tento přestupek se podařilo potrestat, na konci přesné kombinace byl Lukáš Juhász, který doklepl do branky milimetrový pas Bambuly. Od této chvíle začali být domácí aktivnější a potvrdit to mohli na začátku osmnácté minuty, ale bekhendové zakončení doklouzala jen těsně vedle pravé tyčky Šťastného branky.

Do druhé třetiny vstupoval AZ v početní výhodě a i to mu pomohlo vytvořit si větší tlak. Následně navíc Úlovec musel faulem zastavit brejk dva na jednoho a i v této početní výhodě se AZ dokázal prosadit, když se do listiny střelců zapsal Jan Bambula. Jihlava následně musela přidat a měla i nějaké šance, jenže vše pochytal ve formě chytající Matoušek.

Zlom nastal po vyloučení jihlavského Adama, vyhozený puk Dukly chtěl Matoušek nejprve schovat pod lapačku, zkusil však nakonec rozehrát a tím v podstatě daroval snížení kapitánovi Dukly Slavomíru Kadlečkovi. AZ následně přešel opět ke hře na rychlé brejky a soustavnější tlak si vypracovával hlavně v přesilovkách, Dukla naopak při hře pět na pět měla více ze hry. Branka však do konce druhé třetiny již nepadla.

Ve třetí třetině se Havířov snažil hrát aktivně a tak se hrál oboustranně rychlý hokej. S postupným přibýváním času se na ledě přiostřovalo, což nakonec vedlo i k několika zraněním, kdy některé z nich jsou vážnějšího charakteru. Jihlava postupně zvyšovala aktivitu a nakonec se dočkala i vyrovnání, když v čase 55:26 srovnal střelou od modré čáry Jan Úlovec. Do konce třetí třetiny již další branka nepadla a tak utkání směřovalo do prodloužení.

To se hrálo ve třech na obou stranách a obě strany mohly velmi rychle rozhodnout. Ani jeden ze samostatných úniků však brankou neskončil. Následně se hrálo hlavně z defenzívy a tak to již vypadalo, že se půjde do samostatných nájezdů – nicméně jednadvacet sekund před koncem prodloužení se z úhlu po dorážce prosadil Tomáš Vala a zařídil Dukle druhý bod.

Ohlasy trenérů

Tomáš Urbánek (AZ Havířov): Dnes jsme měli dobrý vstup do utkání a dali jsme i dva góly. Pak jsme dostali v oslabení smolný gól, když ani já pořádně nevím, jak se to do branky dostalo. O druhé přestávce jsme si řekli, že chceme hrát aktivní hokej a že nechceme jen bránit výsledek. To se nám však nepodařilo, byli jsme zbytečně ustrašení a kupili jsme jednu hrubou chybu za druhou. Dostali jsme se pod tlak a inkasovali na 2:2. Tou naší nekázní jsme si tři body asi nezasloužili. Prodloužení je už vabank, šance byly na obou stranách, ale gól se povedlo dát soupeři. Dnes mě hlavně hrozně mrzí ztráta hned pěti hráčů, kteří nedohráli utkání a troufnu si říci, že to byly likvidační zákroky, které do hokeje nepatří.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Jsme rádi za bod navíc v prodloužení. Vracet se z dvojutkání venku bez bodu není nikdy příjemné. Dnes se trochu opakoval scénář ze včerejšího utkání a tak jsme byli rádi za druhou a vyrovnávací branku v posledních pěti minutách, která nás poslala do prodloužení. V koncovce je to z naší strany obrovské trápení, když přihlédneme k množství šancí, které si vytvoříme. Naše hráče dnes nemůžeme pochválit za disciplínu. Někteří neudrželi emoce na uzdě a zbytečně dostávali mužstvo pod tlak častými vyloučeními. Navíc některé i nepotrestané zákroky od nás byly za hranicí pravidel. Na jednu stranu je tu rozhodčí, který řídí hru a tak hráči hrají, co jim situace dovolí. Na druhou stranu hranici tvrdosti zákroků by si měli už někteří hráči v tomto věku uvědomovat sami. Zkrátka některé zákroky byly z naší strany naprosto zbytečné a utkání se tak až příliš vyhrotilo.