3:2
(2:0, 0:0, 1:2)

11.11.2016 / Tomáš Lysý

11.11.2016 15:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 21. kolo

HC Dukla Jihlava

Juřička – Musil, Vála, Vrátný, Mareš, Havelka, Veleba, Jiří Marek – Jindra, Adam, Vala – Filip, Kadleček, Hrbatý – Úlovec, Slabý, Daňhel – Kardoš
3

Berani Zlín

Šimonů – Janošek, Jenáček, Jaroněk, Dluhoš, Hamrlík, Jan Marek – Dobiáš, Dvořáček, Světlík – Hefka, Fajkus, Pröschl – Leška, Kočica, Sedláček – Lekeš, Kristek, Chalupa
2
Branky a nahrávky: 7. Kadleček (Vála), 17. Adam (Kardoš), 47. Jindra (Vrátný, Adam) – 45. Světlík (Dvořáček, Dobiáš), 51. Dobiáš (Světlík, Dvořáček). Rozhodčí: Honza - Bernard, Mikoviny. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 67. Střely na branku: 23:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

Úvodní minutu zápasu přinesly hodně taktickou podívanou. Oba soupeři se sice dostávali před brankáře druhého týmu, ale Juřička ani Šimonů nemuseli zaznamenat žádný těžký zákrok. To se změnilo v polovině sedmé minuty. Vála sebral kotouč a zavezl jej přes modrou. Nahrál mezi kruhy na Slavomíra Kadlečka, který si sjel před branku a jako správný kapitán zavěsil z pohledu gólmana do pravého horního rohu nad jeho vyrážečku. Vzápětí Vala málem překvapil gólmana hostí nahozením z velkého úhlu z pravé strany. Jihlavští se zaměřovali zejména na pozornou obranu, což dělalo Zlínu velké problémy.

Na konci dvanácté minuty tak hosté poprvé pořádně prověřili Juřičku. Dobiáš z mezikruží o kousek minul levou tyč. Poté se u pravé tyče objevil nehlídaný Dvořáček, jenž chtěl ještě nahrát před branku na volného spoluhráče, jenže celou akci zmařil dobrým obranným zákrokem a blokem Kadleček. Hezkou akcí se na druhé straně prezentoval Vala, jenž si našel místo mezi kruhy, když oklamal soupeře, ovšem Šimonů puk výborně udržel ve výstroji. Za chvíli už kapituloval. V polovině sedmnácté minuty vyslal Kardoš přihrávkou do jízdy po levé straně do úniku Dominika Adama, který znovu zakončil do pravé šibenice - 2:0. Když v závěru mířil Jindra po Adamově přihrávce kolem hlavy hostujícího gólmana, ale také těsně nad branku, skóre se již v první třetině neměnilo.

Hned na úvod druhé třetiny postupovali domácí dva na jednoho. Kadleček vzal z levého kruhu odpovědnost na sebe a Jaroněk ve snaze zblokovat jeho střelu si puk málem srazil k levé tyči. Obrana hostí poté zaspala a dovolila domácímu obránci Vrátnému proháčkovat se z vlastního pásma až před Šimomů, kde jihlavský bek bekhendem minul branku. Zlín hrozil Dobiášem, který hledal u pravé tyče volného Světlíka, jenž ale nedokázal z první zakončit. Podařilo se mu to až krátce poté, kdy už se Juřička stihl přesunout. Hosté byli od poloviny třetiny o něco aktivnější a dokázali to i svými šancemi. Sedláček na levé straně přebruslil domácí hráče a namířil si to přímo k brance. Juřička měl chvíli puk pod svými betony a když se ukázalo, že se kus černé gumy zastavil před brankovou čárou, nedokázal jej zblízka dorazit do sítě Jan Dluhoš. V prostředním dějství tak branka nepadla.

Ve dvaačtyřicáté minutě hráli hosté vůbec první přesilovku zápasu. Jánoškova rána od modré se dvakrát odrazila od zadního mantinelu k levé tyči Juřičky, jenž puk vždy, i přes Dvořáčkovu dorážku, našel v lapačce. Když pálil od modré Hamrlík, puk zůstal za domácí brankou. Tam jej vzal Fajkus a bleskově se jej snažil zasunout k levé tyči, což mu domácí strážce svatyně a bek Vrátný nedovolili. Druhou přesilovku už Zlín využil. První lajna založila rychlý útok, Tobiáš dal napravo puk pro Dvořáčka, který přihrál před branku na Lukáše Světlíka a ten z první překonal gólmana. Ovšem přesilovou hru využila i Dukla a vrátila si dvougólové vedení zpět. Vrátný přihrál na pravý kruh pro Lukáše Jindru, jehož dělovka se odrazila od pravé tyče přímo do jednoho ze zlínských hráčů před brankou a zapadla za čáru.

Druhý kontaktní gól Zlína přišel v čase 50:12. Opět se jednalo o akci celé první lajny hostí. Světlík před brankou nezazmatkoval, ještě dal puk lépe postavenému Vojtěchu Dobiášovi, jenž u pravé tyče zamířil nad vyrážečku Juřičky do horního růžku. Hosté se rázem tlačili do branky a za vyrovnáním, ovšem obětavě hrající Jihlava přestála bez pohromy jejich další šance, zejména přečíslení dva na jednoho, kdy Chalupa vystřelil a Juřička nadvakrát zastavil puk před dorážejícím Fajkusem. V závěru Dobiáš přihrával znovu podél brankoviště na Světlíka, jenž nedokázal vystřelit z první, ale až o chvilku později, a to se Juřička stačil přesunout. Zlínským nevyšel ani risk bez gólmana, takže v utkání Jihlavy proti Zlínu poprvé vyhrál domácí tým – tentokrát Dukla, která se tak posunula na první místo tabulky.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Sedlák (PSG Zlín): Bylo vidět, že obě dvě mužstva chtějí vyhrát. Jihlava měla dneska více štěstí a zvítězila. My jsme měli v závěru nějaké gólové šance, ale nespadlo nám to do branky. I když jsme bojovali a dali jsme do zápasu maximum, tak asi soupeř vyhrál zaslouženě.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Proti Zlínu to bylo hodně těžké utkání, protože jsme měli ještě něco v nohách ze včerejšího zápasu v Třinci. Na některých klucích to bylo znát. Nicméně dnes podali super výkon jak hráči tak náš druhý gólman. Jsme rádi, že se na něj můžeme spolehnout a oba brankáři nás drží ve hře. Již zítra (12. listopadu - pozn. aut.) nás čeká Kometa, které máme co vracet. Doufám, že v nás ještě nějaké síly zůstaly a popereme se o body.