3:1
(2:0, 0:0, 1:1)

12.11.2016 / Tomáš Lysý

12.11.2016 12:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Jurička – Musil, Mareš, Vrátný, Veleba, Havelka, Marek – Jindra, Najman, Vala – Filip, Kadleček, Kardoš – Úlovec, Hrbatý, Daňhel
3

HC Kometa Brno

Holík – Kučera, Jeřábek, Krejčí, Věžník, Kowalczyk, Jurnečka, Vašíček – Frydrych, Matula, Süss – Zajíček, Minárik, Kadlic – Krejčí, Střondala, Svoboda – Kunc
1
Branky a nahrávky: 12. Mareš (Kadleček), 19. Najman (Vrátný, Veleba), 59. Jindra - 49. Svoboda (Kučera, Matula). Rozhodčí: Homola – Berger, Tichý. Vyloučení: 4:4, navíc Vrátný (JIH) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 112. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

První slibnou šanci měl na konci šesté minuty obránce Havelka, který si z pravé strany sjel až mezi kruhy, přenesl váhu na jednu nohu a opřel se do střely, ovšem Holík byl pozorný. Vzápětí se Dukla prezentovala dobrým napadáním Valy a Filipa, po kterém z úhlu trefil Najman tyčku. V první přesilovce zápasu střílel Jindra z pravé strany těsně nad ledem, nepříjemnou střelu srazil gólman hostí betonem. Krátce po polovině první třetiny Dukla uzavřela soupeře před jeho brankou a ve dvanácté minutě se zaslouženě prosadila. Lukáš Mareš si sjel před branku, kde dostal parádní přihrávku zpoza klece od Kadlečka a namířil puk zblízka nechytatelně pod víko.

Ve druhé přesilovce Havelka v tísni nahrál na modrou pro Mareše, který hned vybídl mezi kruhy ke střele Musila, mířícího těsně mimo. V další slibné šanci zavezl puk do pásma po pravé straně Filip a nahodil jej před branku. Kadleček kus černé pryže minul a Kardoš opět mířil těsně vedle. Minutu a sedmnáct vteřin před koncem se Jihlava radovala podruhé. Vrátný vyslal na pravé straně kotouč na Adama Najmana, jenž si najel na pravý kruh a trefil se chirurgicky přesně do bližšího horního růžku - 2:0.

Na začátku druhého dějství pláchl obraně hostí Vala, jenž zblízka v tísni vystřelil a nadělal spoustu problémů Holíkovi. Puk se nakonec za čáru dostal, ale až po přerušení hry. Hokej se hrál vskutku dobrý. Oba týmy potvrzovaly, že patří ke špičce východní skupiny. Před polovinou zápasu byla k vidění kuriozita, když Juřička zlikvidoval střelu Krejčího. Ač mu pomáhali s hledáním touše ve výstroji spoluhráči i rozhodčí, kus pryže k nalezení nebyl. Pokračovalo se tak s dalším pukem a když vzápětí Kuncovu ránu našel gólman Dukly v lapačce, druhý puk mu spadl do brankoviště. Také Brňané si poté zahráli přesilovku, leč bez výraznější šance. Konec druhé třetiny už žádnou zajímavou situaci nepřinesl, hra byla neustále kouskována zakázanými uvolněními.

Po menší šarvátce ve 44. minutě hrála Kometa přesilovku a měla v ní dvě slibné šance. Od modré pálil těsně vedle Frydrych a vzápětí netrefil branku ani z dobré pozice na pravém kruhu Minárik. V pěti už hosté skoro zvedali ruce nad hlavu, Svoboda ale tečoval střelu Jeřábka jen do boční sítě. Čas 48:26 již přinesl snížení. Kučera přihrál na pravou stranu na rychlého Matěje Svobodu, ten jízdou opsal pravý kruh, najel si před branku a za přihlížení hráčů Dukly poslal puk pod Juřičkou do sítě. Dvě a půl minuty poté mohl srovnat Střondala, který ale nevyužil nedůslednost v jihlavské rozehrávce a tváří v tvář mu puk do lapačky sebral Juřička.

Holík v brance Komety již dobrých pět minut před koncem vyhlížel pokyn jet na střídačku, ovšem risk bez gólmana zkusili hosté na konci sedmapadesáté minuty. Šanci při šesti hráčích v poli měli ale jen jednu, Kowalczykův pokus z pravého kruhu zachytil gólman Dukly mezi betony. Naopak minutu a půl před koncem vzal u střídačky Komety puk Lukáš Jindra a nekompromisně jej poslal do sítě - 3:1. Jihlava tak poprvé v sezoně porazila Brno, upevnila si pozici na čele tabulky a znovu udělala velký krok do play-off, naopak Kometa bude muset o první čtyřku ještě pořádně zabojovat.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Dnešní zápas byl o prvních dvaceti minutách, které jsme zaspali. Soupeř nás jasně přehrával, získal náskok a potom svojí houževnatostí a kvalitní obranou zápas ubránil. Prvních dvacet minut jsme doslova a do písmene prospali – možná bych k tomu našel i hrubší slovo, ale to se nehodí. První třetina byla alfou a omegou celého zápasu.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Nejprve bych chtěl zhodnotit všechna tři utkání, která jsme během posledních tří utkání odehráli – jak v Třinci, tak se Zlínem a s Kometou. Všechno to byla ubojovaná utkání, ve kterých jsme získali skvělých devět bodů a ty nás hodně blízko posunují play-off. Zápas s Kometou byl úplně vyrovnaný. Měli jsme v první polovině druhé třetiny slabší pasáž, kdy jsme byli víceméně pod tlakem, ale pak se naše hra zase trošku srovnala. Výhra byla opět podpořená skvělým výkonem brankáře, navíc si za tím kluci šli, takže za všechny tři zápasy zaslouží velkou pochvalu.

Jak pro Vás bylo náročné sehrát tři zápasy během tří dnů, navíc první na ledě vzdáleného Třince?
Na klucích už včera ve druhém zápasu byla znát únava. Ve třetím utkání nám asi pomohlo i to, že Kometa měla za sebou předchozí den utkání. Únava se kumuluje, ale tak to zkrátka je. Rozlosování není milosrdné k nikomu a k sezoně to patří.