2:3
(0:0, 0:2, 2:1)

Mladší dorost v hezkém utkání proti Ždáru nad Sázavou poprvé v sezoně prohrál

18.09.2016 / Tomáš Lysý

Páté kolo ELIOD extraligy mladšího dorostu svedlo proti sobě Jihlavu a Žďár nad Sázavou. Úvodních dvacet minut derby Vysočiny branku nepřineslo, byl však k vidění pohledný hokej. Góly začaly padat až ve druhé třetině, kdy se Žďárští prosadili hned dvakrát. Dukla po řadě šancí snížila v 52. minutě zásluhou Tomáše Chlubny, jenže hned vzápětí hosté opět vedli o dvě branky. 6,7 vteřiny před koncem už pouze Tomáš Pigl upravil stav na konečných 2:3. V oboustranně dobré hokejové podívané tak Žďár připravil Dukle první prohru v sezoně.
18.09.2016 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Winkler, Smolko, Sapík, P. Brož – V. Brož, Najman, Pigl – Chlubna, Juda, Krajíček – Svoboda, P. Čermák, Zadražil – Chvátal
2

SKLH Žďár nad Sázavou

Růžička – Klodner, Poizl, Černohorský, Matějka, J. Čermák, Pachl, – Primožič, Pytlík, Puczek – Jindra, Boštík, Trejbal – Malenovský, Hromádka, Tomek – Štola
3
Branky a nahrávky: 52. Chubna, 60. Pigl (Smolko) – 24. Pytlík, 30. Puczek (Černohorský), 54. Hromádka (Jindra, Boštík). Rozhodčí: Pokorný – Polák, Rampír. Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 76. Střely na branku: 30:27. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

Průběh utkání

Úvodní třetina začala pořádně zostra. Dělovku Matějky z mezikruží zneškodnil Chaloupek, stejně si gólman Dukly poradil i při střele Trejbala zblízka po zadovce Poizla. Když Pytlík dával puk před branku na volného Puczeka, tak útočník Žďáru netrefil před poloprázdnou brankou puk. Poté tlačila také Jihlava, její první lajna pořádně uzavřela soupeře, ale bez gólových šancí. Z prostoru mezi kruhy prověřil v patnácté minutě brankářek Dukly Hromádka, avšak Ondřej Chaloupek potvrdil, proč drží dlouhou sérii bez inkasované branky. Hosté se neprosadili ani při dvou přesilovkách, ačkoliv podstatnou část té druhé si přenesly do prostředního dějství.

Hned při návratu vyloučeného Zadražila na led hrála početní výhodu také Jihlava. Smolkovu střelu od modré vyrazil Růžička jen před sebe a Čermák zblízka dorážel těsně vedle. Žďárští i ve čtyřech hráčích kombinovali před brankou Chaloupka a nejenže nabrali cenné vteřinky k dobru, navíc se ještě prosadili. Jaromír Pytlík se na modré ujal kotouče, najel si na pravý kruh a střelou nad rameno gólmana zamířil přesně do pravé šibenice. Ondřej Chaloupek tak obdržel gól po více než 100 minutách hry. Dukla se snažila o srovnání. Juda s Krajíčkem zblízka nepropálili gólmana a když Vítězslav Brož před brankou výborně našel Najmana, jeho zakončení srazil vedle pravé tyče obránce Klodner.

Na druhé straně rozezvučel pokus Černohorského od modré pravou tyčku za zády Chaloupka. Poté se již hosté radovali. Další Černohorského střelu od modré ještě gólman Dukly vyrazil, ale na dorážku osamoceného Jiřího Puczeka neměl nárok, tím spíš, že puk šel pod horní tyčku - 0:2. Jihlava tlačila, obrovský závar před brankou znovu nevyužili Juda i Krajíček, proti jejich dorážkám zavřel Adam Růžička branku. V přesilovce se neprosadil ani Chlubna, jenž měl na hokejce téměř jistou branku, nicméně gólman Žďáru proti jeho pokusu zakročil i vsedě.

Dvougólovým náskokem povzbuzení hosté se ve třetím dějství nikam nehnali. Naopak se zaměřili na protiútoky a při jednom takovém se Chaloupek výborně roztáhl proti Pytlíkově střele zblízka. Na opačné straně mířil Najman kolem betonu gólmana a skákavý puk na brankové čáře vytáhli obránci Žďáru. Kouzlo Adama Růžičky v brance hostí odčaroval Tomáš Chlubna. Využil totiž hostující hrubky v rozehrávce, tváří v tvář gólmanovi naznačil, že půjde doleva, změnil směr, oklamal strážce svatyně a pohodlně zakončil do odkryté klece. Snížení Dukly přišlo v čase 51:58, ale za minutu a půl hosté opět vedli o dvě branky. Z bezprostřední blízkosti se po přihrávce Jindry prosadil Jiří Hromádka a jak se později ukázalo, jeho gól byl nakonec vítězný. Primožič totiž v samostatném úniku nepřelstil Chaloupka, nezasunul puk k jeho pravé tyči a z protiútoku nachytal na švestkách Tomáš Pigl střelou od modré možná již slavícího Růžičku, protože do konce zápasu chybělo sedm vteřin. Po buly sice ještě domácí stihli ohrozit branku hostí, nikoliv však gólovou šancí.

V utkání extraligy mladšího dorostu, které mělo vskutku parádní úroveň, nakonec Žďár nad Sázavou, hrající poprvé v nových černých dresech, nachystal Dukle první porážku v nové sezoně - 2:3.

Ohlasy trenérů

Jaromír Pytlík (SKLH Žďár nad Sázavou): Na utkání jsme se připravovali trošku více, protože jsme věděli, že Dukla má výbornou organizaci hry. Zkusili jsme proto naší hru trošku změnit, což se nám celkem povedlo a dvě třetiny jsme hráli zatím nejlépe v této sezoně. Mrzí mě závěr, kdy jsme Jihlavu po individuálních chybách pustili do zápasu. Ale jak jsem řekl, Jihlava hraje výborně, má výbornou organizaci a jsem rád za takový pěkný hokej, který byl dnes k vidění.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Ačkoliv jsme prohráli, tak jsem s dnešním zápasem spokojen. Bylo to kvalitní utkání z obou dvou stran, kdy se šance střídaly na obou stranách. Vyšli jsme dnes trošku naprázdno v koncovce, když jsme nestříleli a pořád jsme chtěli tvořit nějaké hezké akce. Ve finále jsme dali dva góly ve třetí třetině. Náš druhý gól padl tak, že už jsme nevěděli, co s tím, tak jsme vystřelili a padlo to tam. Hráče jsme nabádali, aby takhle stříleli celou třetí třetinu, ale bohužel ke střelám jsme se moc nedostali. Rozhodly naše individuální chyby, nemůže se nám stát, že dostaneme gól ve vlastní přesilovce. Vytvořili jsme i hrubky individuálního rázu, ale to se stává, je to hokej. Zápas se mi osobně líbil a kluky jsem pochválil za nasazení a za bojovnost.