6:1
(1:0, 1:1, 4:0)

Mladší dorost ve vyrovnaném utkání díky čtyřgólové třetí třetině vyhrál vysoko nad Pardubicemi

09.10.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní dvacetiminutovka přinesla jednu branku, o kterou se již ve čtvrté minutě zasloužil Matouš Menšík. Krátce po začátku druhé třetiny hosté vyrovnali, ovšem ještě před polovinou utkání Dukla znovu vedla, trefil se Tomáš Chlubna. Jihlava poté mohla děkovat výbornému Ondřeji Chaloupkovi, že udržela vedení. Když v šestačtyřicáté minutě prostřelil gólmana hostí Vítězslav Brož, zlomili domácí odpor Pardubic, navíc se prosazovali i nadále. Druhý gól v utkání přidal starší žák Matouš Menšík, o bůra se zasloužil Martin Zadražil a na konečných 6:1 upravil po třech přesných asistencích Adam Najman.
09.10.2016 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 9. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – P. Brož, Rašín, Winkler, Smolko, Křišta, Barák – V. Brož, Najman, Chlubna – Menšík, Čermák, Juda – Mihulka, Zadražil, Krajíček – Kaltounková
6

HC Dynamo Pardubice

Klas – Jelínek, Odehnal, Kaštánek, Matěcha, Pejzl, Hrádek, Nedelka – Rohlík, Zeman, Hricuš – Rouha, Koffer, Lašák – Secký, Šír, Lašák – Kazda
1
Branky a nahrávky: 4. Menšík (Čermák), 27. Chlubna (Najman, V. Brož), 46. V. Brož (Najman), 50. Menšík (Najman), 56. Zadražil (Čermák), 60. Najman (Chlubna, Kaltounková) – 22. Lašák (Koffer). Rozhodčí: Ondráček – Berger, Tichý. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 56. Střely na branku: 38:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1.

Průběh utkání

První gól mohl být viděn již na konci třetí minuty, kdy Zeman po odrazu puku pálil nebezpečně z kruhů na vzdálenější tyč. Chaloupek však výtečně zasáhl a z jihlavského kontru udeřilo. Kotouč se po Čermákově dobrém napadání odrazil na pravý kruh k Matouši Menšíkovi, jenž si sjel blíže k brance a překonal Klase bekhendovým blafákem. Pardubice poté hrály přesilovou hru a pořádně ostřelovaly domácí branku. Zeman nahrál mezi kruhy na Tobiáše, jehož střelu výborně zneškodnil gólman Dukly. Na místě byl i při střele Jelínka od modré a Kaštánek v dobré pozici mezi kruhy netrefil branku. Dynamo naopak před koncem přesilovky mohlo inkasovat, když do úniku ujel Najman, ale těsně před Klasem mu skočil puk a nedokázal tak lépe zakončit. Další šanci si vytvořila Jihlava při přesilovce. Najman středem pásma přihrál Chlubnovi, který mohl u levé tyče zakončovat do prázdné klece, leč svojí velkou šanci zahodil, když mu kotouč sjel z hole a zamířil vedle. Tím výčet příležitostí prvního dějství skončil. Oba týmy hrály ještě jednu přesilovku, ovšem šance si v ní nevytvořily - 1:0.

Po 104 vteřinách druhé třetiny bylo vyrovnáno. Pardubičtí udělali závar před Chaloupkovou brankou, který ještě na střelu Koffera dosáhl, ale proti dorážce Jana Lašáka již neměl příliš šancí. Jihlavští poté nevyužili přesilovou hru, ale třináct sekund po návratu vyloučeného Koffera domácí opět vedli. Najman poslal zpoza branky přihrávku na Tomáše Chlubnu, jenž zblízka vystřelil nad pravé horní rameno Klase k horní tyči - 2:1. A přišly i další šance. Po Najmanově akci ochránil Klas svojí branku i proti dorážce Chlubny, na druhé straně vytěsnil Tobiášův pokus z kruhů domácí gólman, ač toho moc neviděl. Rázem začala hra, kdy jihlavský strážce svatyně Ondřej Chaloupek začal svým uměním deptat hráče hostí. Dynamo nejprve na dlouho uzavřelo soupeře před jeho brankou, Dukla to měla na střídačku dále. Poté již přišly Chaloupkovy parádní zákroky. V tlačenici před svojí klecí si věděl rady s dorážkou Šíra a Seckého. Dvě a půl minuty poté vychytal v protiútoku dva na jednoho po Zemanově přihrávce výborným roztažením se Rouhu a věděl si radi i s bleskovou dorážkou Koffera. Také Jonáš Klas ukázal dobrý zákrok, když dvě minuty před koncem třetiny vychytal z mezikruží Petra Brože.

S excelentními zákroky pokračoval Chaloupek i ve třetí části. Rouha se z úniku střelou mezi betony, které sklaply včas, neprosadil, a úspěch znovu neznamenala ani dorážka Koffera. Platilo tak nedáš – dostaneš. V šestačtyřicáté minutě vyrazil Najmanovu střelu Klas mezi kruhy, kde se do puku opřel Vítězslav Brož a trefil se pod horní tyčku. Po tomto gólu hosté odešli a za další čtyři minuty se domácí prosadili i při hře čtyř proti čtyřem. Najman poslal kotouč na branku, kde se zblízka prosadil Matouš Menšík a útočník, kategorií stále ještě starší žák, přidal svůj druhý gól zápasu. To však nebylo ze strany Jihlavy všechno. Čtyři minuty před koncem propálil z pravé strany střelou kousek za kruhem Martin Zadražil vše, co mu stálo v cestě. Přesně v čase 59:01 předvedli domácí hezkou kombinaci. Kaltounková dala puk Chlubnovi, jenž se opřel kousek za modrou do kotouče a Adam Najman si po třech asistencích připsal zblízka přesný zásah - 6:1.

Ohlasy trenérů

Marek Dvořák (HC Dynamo Pardubice): Utkání bylo padesát minut rychlé, tvrdé a oboustranně vyrovnané. Po gólu na 3:1 jsme se sesypali, domácí toho využili a dovedli zápas do tohoto, pro nás, hrozivého výsledku. Konečné skóre ale úplně neodpovídá průběhu utkání.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Zase šlo o oboustranně velice kvalitní utkání. V první třetině jsme byli o trošku lepší. Udělali jsme ale tři zbytečné fauly a soupeře jsme trošku dostali na koně. I když jsme se ve druhé třetině dostali do vedení 2:1, tak jsme se začali bát o výsledek. Hráli jsme staticky, soupeř nás přehrával a drželi jsme se ve hře jen díky výbornému výkonu Ondry Chaloupka. Ve třetí třetině jsme začali úplně jinak a po tom, co jsme soupeři odskočili na dva góly, to z kluků trošku spadlo a začali hrát hokej, který po nich chceme. Soupeř už to pak měl těžké, ale myslím si, že šlo z obou stran o velice kvalitní utkání.