6:2
(3:0, 2:0, 1:2)

Mladší dorost zvládl důležité utkání proti Mladé Boleslavi a výrazně se přiblížil play-off

10.11.2016 / Tomáš Lysý

Utkání, které mohlo hodně napovědět o postupu do play-off začala, výrazně lépe Jihlava, která již v páté minutě vedla o dvě branky po trefách Adama Najmana a Matouše Menšíka, navíc druhý jmenovaný hráč se prosadil ještě podruhé před odchodem do kabin. Druhá třetina skončila téměř podobně, Dukla nasázela Mladé Boleslavi dvě branky zásluhou Patrika Čermáka a opět Adama Najmana. Zkraje třetího dějství se prosadil podruhé i Patrik Čermák a hosté poté už jen dvakrát snížili na konečných 6:2. Svěřenci kouče Petra Svobody tak udělali třemi body důležitý krok k postupu do play-off a nadstavbové části, tři kola před koncem mají na páté a první nepostupové místo náskok sedmi bodů.
10.11.2016 15:45, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 15. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – P. Brož, Smolko, Chvátal, Rašín, Barák, Křišta, Winkler – V. Brož, Najman, Menšík – Chlubna, Juda, Krajíček – Mihulka, Čermák, Zadražil – Kaltounková
6

BK Mladá Boleslav

Rylich (31. Krinwald) – Dobrkovský, Rudolph, Hes, Sýkora, Novotný, Suk – Moucha, Sirotek, Dobša – Chwastek, Závora, Kubart – Simon, Zajíček, Dlask – Bartoň
2
Branky a nahrávky: 3. Najman (V. Brož, Kŕišta), 5. Menšík (Smolko, V. Brož), 17. Menšík (V. Brož, Najman), 31. Čermák (Juda, Zadražil), 34. Najman, 43. Čermák (Chlubna, Chvátal) – 51. Dlask (Simon), 57. Moucha (Dobša, Dlask). Rozhodčí: Suchý – Kotlík, Šťastná. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Střely na branku: 47:18. Průběh utkání: 6:0, 6:2.

Průběh utkání

Úvod utkání vyšel domácím na jedničku. Už po dvou a půl minutách si ze strany sjel před branku Adam Najman a bekhendovým zakončením lehce překvapil gólmana hostí Matěje Rylicha. O minutu později hrála Dukla přesilovou hru a po sedmdesáti vteřinách jí také využila. Od modré vystřelil Smolko a Matouš Menšík tečoval kotouč mimo dosah brankáře Mladé Boleslavi. Další přesilovou hru sice jihlavští hokejisté nevyužili, ale mrzet je to příliš nemuselo. V plném počtu hráčů se hezkou kombinací prosadila první lajna červenožlutých. Najman našel přihrávkou na pravé straně Vítězslava Brože, jenž zavezl puk před branku a předložil jej ještě lépe postavenému Matouši Menšíkovi, jemuž v zakončení stačilo nastavit hokejku - 3:0. V další přesilové hře Dukly navíc po Menšíkově přihrávce zblízka těsně minul puk Chlubna. Ovšem hosté mohli v oslabení skórovat, když ujel Moucha, kterého nadvakrát vychytal gólman reprezentační šestnáctky Chaloupek. Jihlava tak po první třetině zaslouženě vedla, navíc v ní třikrát rozezvučela brankovou konstrukci hostující svatyně.

Boleslav hrála od začátku druhé třetiny plnou dvouminutovou přesilovou hru, ovšem přes dobrou práci čtveřice Dukly se po celých 120 vteřin nedostala k zakončení. Již v plném počtu hráčů po slušném individuálním průniku Vítězslava Brože z levého kruhu před branku si na přihrávku čekajícího Najmana hlídali hned dva boleslavští hráči – Dobrkovský a Rudolph. Při dalším oslabení měli Jihlavští šanci, když se Zadražil řítil sám na gólmana, nicméně se zakončením k pravé tyči si Rylich poradil betonem. Znovu se tak jihlavská ekipa radovala krátce po polovině zápasu. Při přesilovce nahrál Juda zpoza branky Patriku Čermákovi, který se nacházel v bezprostřední blízkosti gólmana a zamířil nad jeho lapačku. Po této trefě Matěj Rylich přepustil místo v brance Romanu Krinwaldovi, ovšem i on rychle inkasoval. Adam Najman si s pukem najel na levý kruh a propálil druhého boleslavského brankáře - 5:0. Na konci třetiny se Mladé Boleslavi podařilo uhájit třetí hru v oslabení, během kterého dnes již dvakrát inkasovala, ovšem to bylo jen malé světlé okénko ve dvou nevydařených třetinách hostí.

Na gól ve třetí třetině se čekalo jen 121 vteřin. Po přihrávce Chvátala na Chlubnu šel kotouč k Patriku Čermákovi, který vystřelil z levé strany, puk se otřel milimetrově o tyčku a zapadl do branky, čímž jihlavský útočník také zaznamenal druhý gól utkání. Po této brance byl stav definitivně rozhodnutý a hrálo se už jen o to, jaký bude celkový výsledek. Po střele Křišty od modré zachránil svůj tým Krinwald od dalšího přídělu po dorážkách Najmana a Vítězslava Brože, na druhé straně Moucha dorážel střelu Závory vedle levé tyčky. Mladoboleslavští se dočkali v jednapadesáté minutě, kdy Simon z levého kruhu poslal přihrávku na druhou stranu pro Tomáše Dlaska, jenž kosmeticky upravil stav zápasu. Druhé a poslední snížení hostí přišlo čtyři minuty před koncem. Po třiadvaceti vteřinách využil přesilovku hezkou kombinací Lukáš Moucha, kterého po přihrávce před brankou našel Dobša. Více se již nestalo ani po dvou dorážkách Mouchy, snažícího se procpat puk přes levý beton Chaloupka do sítě. Dukla tak vyhrála 6:2 a výrazně se přiblížila první čtyřce, jenž postoupí do play-off a A-nadstavby. Mladá Boleslav o ní bude muset ještě tři kola před koncem bojovat proti Žďáru a Liberci.

Ohlasy trenérů

Tomáš Černík (BK Mladá Boleslav): Vstup do zápasu se nám vůbec nepovedl, protože jsme dostali dvě rychlé branky. Byli jsme od začátku horším týmem a dělali jsme zbytečné chyby. Chyběl nám důraz a pohyb, utkání se nám nevydařilo. Čeká nás nyní domácí utkání v neděli se Žďárem nad Sázavou, do kterého nastoupíme úplně jinak, abychom získali tři důležité body.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Jsem rád, že k utkání kluci přistoupili tak, jak k němu přistoupili. Všichni jsme věděli, o co se dneska hraje. Přistoupili jsme k tomu velice dobře a v první třetině se nám podařily proměnit šance, které jsme měli. Vypracovali jsme si jich ale daleko více, třikrát zazvonila soupeřova tyčka a břevno. Dvě třetiny hráli kluci úplně parádně a Boleslav se do utkání moc neměla. Za stavu 6:0 hráči už trošku vypadli z role, mysleli si, že zápas jen tak docvrnkají a Boleslav nám dala dva góly. Ale za celkový zápas a přístup hráčů jsem pochválil celý tým včetně gólmana.