0:1
(0:0, 0:1, 0:0)

Mladší dorost vyhrál v Hradci, je opět první a zajistil si play-off

13.11.2016 / Matouš Soukup

Jeden jediný gól stačil mladšímu dorostu k tomu, aby si dovezl z ledu Hradce Králové tři body. Rozhodující branku vstřelil ve dvaatřicáté minutě v přesilové hře Tomáš Chlubna a protože gólman Dukly Ondřej Chaloupek podruhé v sezoně neinkasoval, bere Jihlava všechny tři body. Ty jí již dávají jistotu play-off a postupu do A-nadstavby, dvě kola před koncem již Dukla nemůže být hůře než čtvrtá. Právě první čtyři týmy ze všech tří skupin postupují a mezi nimi se Dukla umístila naposled v sezoně 2013/2014.
13.11.2016 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 16. kolo

Mountfield HK

Vacek – Pelda, Řehák, Junek, Naar, Janoušek, Bieniek – Da. Šedivý, Soukup, Nedomlel, Kašpar, V. Síla, Müller, Jušta, Záliš, Marha, Poppel
0

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Smolko, Křišta, P. Brož, Barák, Rašín – V. Brož, Kaltounková, Chlubna, Krajíček, Najman, Juda, Menšík, Čermák, Mihulka, Chvátal, Dýcková
1
Branky a nahrávky: 32. Chlubna (Najman). Rozhodčí: Barek, Potůček, Roischel. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 29:23. Průběh utkání: 0:1.

Průběh utkání

Do úvodní třetiny vlétli hradečtí mladíci pěkně zostra a soupeři nedali svou aktivní hrou žádný prostor na rozehrávku. Jasnou převahu mohl jako první přetavit v úvodní trefu Petr Poppel, který si sjel do prostoru před brankoviště pro nahrávku. Tísněn obránci však nedokázal přesně zakončit. V nabídnuté přesilové hře znovu zahrozili domácí, jejichž útočné pokusy ale vždy končily na dobře připraveném brankáři Jihlavy.

Možnost početní výhody pak měli i hosté, kteří se tak v polovině třetiny dostali poprvé do souvislejšího tlaku. Ani v jejich řadách se však přesný střelec nenašel. Ve čtrnácté minutě ale mohli jít Jihlavští zčistajasna do vedení, když se po velké hrubce domácí obrany řítil na Vacka hostující Chlubna, v jeho případě ale chybělo přesné zakončení. Hostům pak byla v závěru nabídnuta další přesilová hra, kterou svou ranou od modré nedokázal zužitkovat Smolka, ani o chvíli později dorážející Najman. První třetina tak i přes velkou třetinu Mountfieldu skončila bezgólovým stavem.

Druhá třetina začala o poznání ve vlažnějším tempu a střel nebo dokonce větších šanci bylo k vidění opravdu málo. Gólem neskončila přesilová hra Mountfieldu, ani únik domácího Záliše podél mantinelu až k hostující brance. Úvodní trefy se tak diváci dočkali až v minutě desáté, když udeřili Jihlavští. Adam Najman si u své branky všiml zapomenutého Tomáše Chlubny na modré čáře soupeře a přesnou nahrávkou ho vybídl k úniku, který skončil přesnou ranou pod horní tyčku – 0:1.

Gól znatelně opařil domácí tým a hra se tak vyrovnala. Šanci k vyrovnání měl po dobrých střelách Bieniek, které ale s přehledem zneškodnil výborně chytající Chaloupek. V závěru třetiny se hra z obou stran přiostřila, ale gólový účet zápasu zůstal nezměněn. To platilo i pro velkou melu v jihlavském brankovišti, kterou dokázali obránci spolu se svým gólmanem vyřešit a ve druhé části zápasu tak uhájili své těsné vedení.

Závěrečná třetina vlila krev do žil oběma týmům, které jako by si uvědomily, o co dnes hrají. Domácí se hnali za vyrovnáním, bohužel bez gólové tečky. V desáté minutě se šikovně prokličkoval až do zakončení obránce Janoušek, ale ani on pěknou střelou vyrovnání nezařídil. Stejně tak dopadla i slibná Poppelova šance, která vyústila střelou z mezikruží jen do připravené lapačky jistého Chaloupka.

Zpečetit jihlavskou výhru tak mohl hostující Chlubna, který si zopakoval svůj samostatný únik na Vacka. Tentokrát se ale vyznamenal brankář Mountfieldu, který jeho bekhendovou kličku zneškodnil. Svěřenci trenéra Luštince si v závěru nedokázali vytvořit souvislejší tlak a na vyrovnání nedosáhli. Důležité tři body tak putují po vyrovnaném utkání plném neproměněných šancí na Vysočinu v konečném výsledku 0:1.

Ohlasy trenérů

Petr Luštinec (Mountfield HK): Zápas se dnes nehodnotí vůbec lehce. Prohráli jsme gólem po naší chybě, když za sebou obránci zapomněli hráče, který jim ujel a dal gól. My jsme se hnali za vyrovnáním, ale ten gól nám dnes asi nebyl souzený. Chvílemi jsme měli tlak, ale kluci se možná báli tlačit před bránu a do soubojů k mantinelům. Bez toho se skórovat nedá a my tak dnes prohráli.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dnes musím říct, že rozhodně dominovali oba dva brankáři, kteří chytali výborně. My jsme dnes byli o ten jeden gól šťastnější, když se nám podařilo proměnit samostatný únik. Nutno dodat, že na kategorii mladšího dorostu mělo utkání velkou kvalitu.