4:3
(2:1, 0:1, 2:1)

Mladší dorost v kvalitním utkání přetlačil Liberec a vyhrál základní část skupiny Střed

17.11.2016 / Tomáš Lysý

První celek ELIOD extraligy mladšího dorostu, Dukla Jihlava, která již má zajištěný postup do play-off, se utkala v předposledním kole základní části s Libercem. Bílí Tygři naopak o první čtyřku bojovali a zápas začali lépe, když se ve druhé minutě trefil kapitán Jakub Rychlovský. Dukla ihned kontrovala také kapitánem Adamem Najmanem, který vyrovnal a ve dvanácté minutě poslal svůj tým do vedení. Prostřední část nabídla spoustu šancí, ale jen jeden gól, kterým hosté v polovině zápasu srovnali stav. Deset minut před koncem Liberec opět vedl, ovšem Jihlava při vlastním oslabení vyrovnala. Protože Tygři potřebovali tři body, zkusili v závěru hru bez gólmana, kterou domácí využili střelou do prázdné branky a zkompletovaným hattrickem Adama Najmana – 4:3. Jihlava tak kolo před koncem má jistotu vítězství v základní části extraligové skupiny Střed.
17.11.2016 14:45, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 17. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – P. Brož, Smolko, Chvátal, Rašín, Winkler, Křišta – V. Brož, Najman, Menšík – Chlubna, Čermák, Kaltounková – Mihulka, Juda, Krajíček – Pigl
4

Bílí Tygři Liberec

Zajíček – Starý, Adamec, Hampl, Žůrek, Nikolič, Kovář – Cikhart, Rychlovský, Dospěl – Drábek, Strnad, Jiruš – Křepelka, Liška, Vomáčka – Virág
3
Branky a nahrávky: 3. Najman (V. Brož, Menšík), 12. Najman (Menšík), 57. Chlubna (Najman), 60. Najman (Chlubna) – 2. Rychlovský (Hampl), 31. Jiruš (Rychlovský), 50. Drábek (Strnad). Rozhodčí: Skopal – Kučera, Nechvátal. Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 72. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Skóre zápasu mezi Duklou a Libercem se měnilo již po 77 vteřinách. Jakub Rychlovský přebral v jízdě přihrávku Starého, přes modrou si to namířil blíže ke středu pásma a otevřel skóre střelou na vzdálenější tyč. Jenže z vedení se hosté radovali jen minutu a jednadvacet sekund. První útočná vozba Jihlavy srovnala, když Vítězslav Brož po přihrávce Menšíka našel mezi kruhy Adama Najmana a nejproduktivnější hráč domácích zamířil nad lapačku Zajíčka. Hosté zahrozili na konci šesté minuty, kdy Rychlovský vybojoval u mantinelu puk, předal jej na Dospěla a ten akci vyšperkoval přihrávkou před branku na obránce Starého, jenž zblízka Chaloupka neprostřelil. Úvodní přesilovka domácích k brance nevedla, byť kombinace Chlubny, hledajícího u levé tyče Najmana, byla poměrně pohledná. Adam Najman se podruhé prosadil na konci dvanácté minuty, když jej po buly ve vlastním pásmu vyslal do útoku po levé straně Menšík. Jihlavský kapitán ukázal rychlost, získal výhodu, najel si na levý kruh a poslal Zajíčkovi navštívenku na vzdálenější tyč - 2:1. Hezký hokej pokračoval, oba týmy se nadále zkoušely prosadit, ale do konce prvního dějství se již neradoval nikdo.

Druhá třetina začala přesilovkou Liberce, který si při ní vypracoval dvě akce Dospěla z pravého kruhu. Napoprvé vystřelil mimo a poté přihrál na opačnou stranu pro Rychlovského, který Chaloupka podruhé nepřekonal. V plném počtu hráčů se Mihulka řítil sám na Zajíčka, jenže blafákem úspěšný nebyl. Ani druhá přesilovka nevyšla Tygrům dle představ, šance měli až po jejím skončení. Rychlovský tváří v tvář selhal proti domácímu gólmanovi, ovšem rychle sebral odražený puk, dal jej před branku na Vojtěcha Jiruše a ten již měl snadnou úlohu s dopravením kusu černé gumy za čáru - 2:2. Ani v další velké šanci se aktivnímu Rychlovskému nevedlo dobře. Kapitán hostí se dostal mezi kruhy ke kotouči, ihned vystřelil a Chaloupek střelu vytěsnil nad sebe. V závěru třetiny mohli domácí opět strhnout vedení na svojí stranu. V přesilovce vypálil z pravé strany Juda a za pomocí teče jednoho z hráčů hostí orazítkoval horní tyčku. Dvě vteřiny před koncem měl Najman na holi hattrick, když sebral soupeři v obranném pásmu puk, ale zblízka Zajíčka nepropálil.

Pořádně dramatickou třetí třetinu, ve které Liberec potřeboval tři body, rozehráli hosté aktivně. Dospěl našel před brankou Lišku, ten však svojí střelou trefil pouze levou tyč, od které šel kus černé gumy před brankoviště. Následnou přesilovku nesehráli hráči se šelmou ve znaku příliš dobře, ale vadit jim to nemuselo. V čase 49:11 je přiblížil k výhře Michael Drábek, který zblízka poslal svůj tým podruhé v utkání do vedení. Jihlava se snažila odpovědět o dvě minuty později, kdy Vítězslav Brož projel prakticky celým kluzištěm až k Zajíčkovi, na kterého si bekhendem nepřišel. Vzápětí nebyl Dukle uznán vyrovnávací gól po tom, co domácí dostali nahození od modré do branky vysokou holí, ač se zdálo, že si puk do vlastní sítě srazil jeden z hráčů Liberce.

Pět minut před koncem šli Bílí Tygři hrát hned dvojnásobnou dvouminutovou přesilovku, kdy šel ven nejprve Juda a poté sudí Skopal potrestal domácí hráčskou lavici, nespokojenou s jeho výroky, za nesportovní chování. Po půlminutě hry putoval ven i kapitán Severočechů Rychlovský a ti tak hráli přesilovou hru čtyři na tři. Na modré však chybovali, když jeden z jejich hráčů upadl. Najman s Chlubnou tak ujeli do přečíslení dva na nikoho a Tomáš Chlubna po přihrávce Najmana zblízka zakončil. Zajíček proti této akci byl téměř bez šance. Liberec věděl, že mu remíza po základní části nestačí. Zkusil minutu před koncem tak zkusil hru bez gólmana s riskem strhnout vedení na svojí stranu, ovšem Adam Najman čtrnáct vteřin před sirénou trefil prázdnou klec - 4:3 - a zkompletoval svůj druhý hattrick sezony. Oboustranně výborný zápas skončil výhrou Jihlavy, která směřuje k prvnímu místu v tabulce. Liberec bude muset o play-off bojovat ve dvacetikolové B-nadstavbě s týmy umístěnými po základní části skupiny Střed na pátém až desátém místě.

Ohlasy trenérů

Milan Plodek (Bílí Tygři Liberec): Tři body jsme nakonec nezískali, ale takhle jsme měli hrát od začátku sezony. Dneska jsme podali perfektní výkon a kluky jsme pochválili. Rozhodla jedna individuální chyba, při které náš hráč upadl v přesilovce. Jsme pořád v mládeži, stane se, stává se to i starším hráčům. V závěru jsme to zkusili a šli jsme do rizika při hře bez gólmana, protože jsme potřebovali tři body. Bohužel to nevyšlo, vyšlo to Dukle a tím jí gratuluji. Jsem ale hrozně rád za náš výkon. Kluci vidí, že kdybychom takhle hráli od začátku sezony, tak bychom na první čtyřku v pohodě měli.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dnes to bylo zase jedno z kvalitních utkání, kdy si kluci z obou dvou mančaftů museli hrábnout na dno. První třetina byla z naší strany velice dobrá, naopak ve druhé třetině nás Liberec zatlačil a podařilo se mu srovnat. Deset minut před koncem zápasu jsme udělali hloupou individuální chybu a dostali jsme branku. Snažili jsme se s nepříznivým výsledkem něco udělat a využili jsme všech možných prostředků. Věděli jsme, že Liberec potřebuje vyhrát za tři body, aby se dostal do nadstavbové části. Zkoušel to a my jsme toho využili. Obrátili jsme zápas v naší výhodu a díky tomu jsme vyhráli. Navíc nám opět výborně zachytal gólman, na čemž stavíme od začátku sezony.