5:3
(2:1, 2:1, 1:1)

Mladší dorostenci v souboji o první místo porazili Třinec a vedou nadstavbovou skupinu!

11.12.2016 / Tomáš Lysý

Páté kolo nadstavbové skupiny NOEN extraligy staršího dorostu přineslo souboj o první místo mezi Jihlavou a Třincem. Domácí již v osmé minutě vedli o dvě branky po trefách Tomáše Pigla a Martina Zadražila. Oceláři ale na konci první třetiny snížili a krátce po polovině utkání se jim podařilo vyrovnat. Ovšem ve 38. minutě vstřelila Dukla hned dva góly, když se během sedmadvaceti vteřin prosadili doklepnutím do prázdné klece Tomáš Chlubna a Jakub Krajíček. Ve třetím dějství se Jihlava dostala zásluhou Tomáše Pigla do třígólového vedení a ač Třinec hned snížil, červenožlutí si již výhru 5:3 pohlídali a posouvají se na první místo nadstavby právě před svého dnešního soupeře.
11.12.2016 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 23. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – P. Brož, Smolko, Barák, Rašín, Křišta, PIskač – V. Brož, Najman, Svoboda – Chlubna, Juda, Pigl – Mihulka, Čermák, Zadražil – Krajíček
5

HC Oceláři Třinec

Kučera – Bulava, Cienciala, Wantulok, Konderla, Mituchovič, Srníček, Weber – Rybnikár, Čmiel, Marguš – Mikler, Macháček, Matěj – Králík, Wardas, Jurzyca – Stročka
3
Branky a nahrávky: 6. Pigl (Chlubna), 8. Zadražil (Pigl, Čermák), 38. Chlubna (Najman, V. Brož), 38. Krajíček (Piskač, Čermák), 51. Pigl (Rašín) – 17. Matěj (Macháček), 31. Matěj (Mikler), 52. Marguš (Králík). Rozhodčí: Pokorný – Rampír, Šťastná. Vyloučení: 1:2. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 84. Střely na branku: 27:19. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2, 5:3.

Průběh utkání

V úvodu zápasu byla o něco více aktivnější Jihlava. Již na konci druhé minuty pálil od modré Zadražil. Ač toho Kučera moc neviděl, stačil puk vyrazit před sebe, kde ho odpálili do bezpečí jeho spoluhráči. V šesté minutě se již Dukla radovala. Chlubna našel před brankou Tomáše Pigla, který bleskově poslal kotouč pod betony gólmana do sítě. Domácí poté měli k dispozici přesilovou hru a ani ne po minutě jí využili. Po hezké kombinaci se od Pigla přes Čermáka dostal puk k Martinu Zadražilovi, jenž střelou z kruhů zvýšil domácí náskok. Hned vzápětí navíc mířil zblízka Vítězslav Brož po Najmanově přistrčení jen těsně vedle levé tyče. Dukla byla posilněná náskokem a Třinečtí se k ohrožení její branky příliš nedostávali. Když už, tak zasáhl jistý Chaloupek, jako při střele Miklera z pravé strany, kterou zkoušel tečovat Macháček. Na přelomu šestnácté a sedmnácté minuty nejprve pálil od modré vedle pravé tyče Srníček, ale poté již Třinečtí uspěli. Macháček to zkusil z pravého kruhu a přes tečujícího Pavla Matěje zapadl puk k pravé tyči jihlavské svatyně - 2:1.

Vrátit dvougólové vedení mohl Dukle hned v první minutě druhého dějství Pigl, který po pravé straně ujel obráncům hostí. Naznačil před brankou kličku doleva a vzápětí usměrnil puk po ledě k levé tyči, kde byla lapačka Kučery. Na druhé straně z bezprostřední blízkosti minul vzdálenější tyč Čmiel. Přesilovku si vyzkoušeli také hosté. Dvakrát pálil od modré Cienciala, ale nejprve minul branku a poté jeho střelu hlídal vyrážečkou Chaloupek. Druhá minuta početní výhody se již Třinci nevydařila. Krátce před polovinou utkání musel Kučera ukázat veškerý um, aby nadvakrát lapil ránu Pigla z levého kruhu. V čase 30:35 bylo vyrovnáno. Mikler si vybruslil zpoza branky a u pravé tyče našel Pavla Matěje, jenž slavil svůj druhý přesný zářez v utkání. To ale ve druhé třetině rozhodně nebylo všechno. Aktivitu Třince zabrzdilo oslabení Ocelářů a Jihlava využila i druhou přesilovku. Vítězslav Brož s Adamem Najmanem vykombinovali čtveřici hostí a Tomáš Chlubna zblízka doklepl puk do branky. Za dalších 27 vteřin navíc domácí opět vedli o dva góly. Čermákovu střelu z kruhů vyrazil sice vyrazil Kučera, ale Piskač prostrčil puk před volnou branku Jakubu Krajíčkovi a ten měl také snadnou úlohu - 4:2.

Začátek třetího dějství přinesl dvě velké šance Dukly. Prvně v situaci dva na jednoho našel Chlubna mezi kruhy volného Pigla a s jeho střelou z první si Kučera poradil. Gólman hostí se blýskl i vzápětí, kdy vyrazil koncem betonu střelu Chlubny z prostoru před brankou. Jihlavští si hlídali náskok a Třinec se do šancí moc nedostával. Ohrožení Chaloupka zaznamenal prudkou ránou z pravého kruhu kapitán Ocelářů Tobiáš Marguš. Jihlavský gólman puk srazil před sebe a poté jej zasedl. Jihlava nevyužila ani další dvě slibnou šanci, když Svoboda našel před brankou nehlídaného Vítězslava Brože, jehož radost zastavil výborným zákrokem Kučera.

Minutu poté se již domácí radovali. Rašín přihrál dlouze na Tomáše Pigla, jenž byl u puku na pravém kruhu dříve než Kučera, který si vyjel z branky, a poslal kotouč kolem gólmana do volné klece. Rozhodnuto ale nebylo ani zdaleka. Králík totiž nahrál do jízdy na Tobiáše Marguše, třinecký kapitán získal nad hráčem soupeře v akci jeden na jednoho výhodu, natlačil se před Chaloupka a bekhendem zamířil pod víko. Nedlouho poté trefil stejný hráč z levé strany vzdálenější tyč domácí svatyně. Branková konstrukce zvonila v závěru i po střele jihlavského útočníka Svobody, ale Duklu to již mrzet nemuselo. Uhájila totiž výhru 5:3 a protože v nadstavbě ještě neztratila ani bod, posouvá se před Třinec na první místo tabulky.

Ohlasy trenérů

Jiří Raszka (HC Oceláři Třinec): Zápas se mi nehodnotí kladně, protože jsme prohráli, to je první věc. Ale zase na druhou stranu jsme nehráli špatně. Až na začátek a prvních deset minut, kdy kluci koukali na tempo soupeře, protože Jihlava hrála rychlý, bruslivý, jednoduchý a důrazný hokej. Dukla se hodně tlačila do zakončení a napadala nás, s čímž jsme měli prvních deset minut problémy. Pak jsme se s tím srovnali a hra vyrovnala. Ve druhé třetině jsme byli lepší, jenže přišla naše stará bolístka - netlačíme se do zakončení a z optické převahy vyjdou tři střely za třetinu. Vyrovnali jsme a ve fázi, kdy jsme nad soupeřem, tak dostaneme dvě branky po zbytečném vyloučení v útočném pásmu. Přišlo naše špatně sehrané oslabení a nedůraz před brankou, z čehož jsme dvakrát inkasovali a to nás zase položilo. Třetí třetina už byla taková vyrovnaná a škoda smolného gólu, který jsme dostali. Ale celkově můžu utkání hodnotit kladně, protože mělo tempo a bylo kvalitní. Čím více takových utkání budeme hrát, tím lépe pro nás.

Jan Dršata (HC Dukla Jihlava): Jsem samozřejmě rád, že jsme k utkání přistoupili dobře. Věděli jsme, že přijede kvalitní soupeř a dobře jsme se na to připravili. Na nějaké výsledky a tabulky tolik nekoukáme. Po hráčích chceme, aby každý zápas předváděli perfektní výkon, aby rostli a dalo se na jejich hru dívat. A že to přináší i výsledky a kluci se dostali na první místo, za to jsme samozřejmě rádi. Myslíme si, že jsou tam zaslouženě, za jejich tvrdou práci. Velký podíl na tom má Petr Svoboda, který bohužel pro nás odjíždí na kemp dvacítky před mistrovstvím světa. Je to jeho skvělá práce s hráči, kteří to vzali za správný konec, mají dobrý přístup a je to vidět na tabulce.

Co se týče utkání, tak jsme do něj vstoupili velice dobře. Měli jsme dobrý pohyb, bruslili jsme, vytvořili jsme si šance a dali jsme góly. Potom jsme trošičku ubrali a mysleli jsme si, že to půjde samo. Třinec se trošku rozehrál, zaslouženě snížil, ve druhé třetině byl lepší, měl lepší pohyb a vyrovnal. Nám pak pomohla přesilovka, kdy jsme se dostali opět do vedení a soupeři jsme odskočili na dvě branky. Po druhé třetině jsme opět vedli, ale náš výkon nebyl optimální. Před třetí třetinou jsem klukům říkal, že musíme pořád pokračovat v tempu, musíme hrát opravdu agresivně, hodně bruslit a dohrávat soupeře. Hráči k tomu přistoupili výborně. Na to, že za dva týdny odehráli nějakých osm utkání, tak zápas odehráli ve vysokém tempu a zaslouženě ho přivedli do vítězného konce.