2:1
(0:1, 0:0, 2:0)

Výborný obrat! Mladší dorost přestál dvě dlouhá oslabení tři na pět a otočil zápas proti Zlínu

06.01.2017 / Tomáš Lysý

Po předešlém zaváhání mladšího dorostu s Havířovem se pro Duklu nevyvíjel dobře ani další domácí zápas proti Zlínu, se kterým od sedmé minuty prohrávala. Navíc se na přelomu první a druhé třetiny museli domácí bránit téměř dvouminutové přesilovce hostí pět na tři. Tu ale Ševci nevyužili, stejně jako na konci druhého dějství minutovou dvojnásobnou početní výhodu. Jihlava proto trestala. V čase 41:44 vyrovnal v klasické přesilovce Patrik Rašín a za dvě a půl minuty jej napodobil Vítězslav Brož. Také zásluhou výborného výkonu gólmana Filipa Krejčího a bojovného výkonu celého týmu získala Dukla tři body - 2:1.
06.01.2017 15:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčí – P. Brož, Smolko, Chvátal, Křišta, Moravec, Rašín – V. Brož, Zadražil, Mihulka – Sapík, Čermák, Pigl – Barák, Kochrda, Piskač – Krajíček
2

Berani Zlín

Horák – Talafa, Havlík, Holík, Riedl, Prokeš, Šindelek – Kozubík, Podešva, Handl – Bachánek, Weintritt, Sebera – Uhříček, Macík, Kráčalík
1
Branky a nahrávky: 42. Rašín (Čermák), 45. V. Brož (Čermák, Rašín) – 7. Talafa (Podešva). Rozhodčí: Pilný – Berger, Vepřovský. Vyloučení: 10:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 26:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Již na konci druhé minuty hry měl slibnou šanci Podešva, který na modré vystihl chybnou rozehrávku Dukly. Sjel si přesně na levý kruh, ovšem jeho střela šla metr nad levým horním rohem branky. V další akci se už Zlínští radovali. Podešva našel kousek před modrou Tadeáše Talafu, který využil zakrytého výhledu Krejčího a domácího gólmana úspěšně prostřelil - 0:1. Dukla se navíc musela bránit, jelikož byl vyloučen její útočník Čermák. Zlín si při přesilovce vytvořil dvě šance a v obou byl na levém kruhu pálící Weintritt. Nejprve těsně minul pravou tyč a hned vzápětí mířil ze svého pohledu přesně do levé tyče. V plném počtu hráčů nahrál Kozubík před branku na Podešvu, jenž přes výborný zákrok Krejčího vedení svého celku nenavýšil.

Ač to Jihlava také zkoušela, více šancí měli hosté. V osmnácté minutě Handl zamířil přes polovinu kluziště až k pravé tyči Krejčího, kde však neměl prostor k zakončení, a hned po buly pálil od modré Talafa. Byť gólman Dukly opět neměl ideální výhled, tentokrát vleže za pomocí spoluhráčů vykryl jeho střelu. V závěru třetiny měl Zlín téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři, kdy došlo k dvěma jihlavským vyloučením během dvanácti vteřin. Dvojnásobná početní výhoda byla půlená a těsně před odchodem do šaten pokryl Krejčí další Talafovu střelu, tentokrát ze středu pásma do levé šibenice.

Hosté nevyužili ani druhou část dvojité přesilovky, v dohrávané výhodě si Kozubík najel před Krejčího a dostal přihrávku, jenže zblízka vyslal jen slabou střelu. Zlín pak zahrozil situací dva na jednoho, při které Podešva přihrál Handlovi, který ve velké šanci zblízka nepropálil domácího brankáře. Oba týmy se snažily se stavem zápasu něco udělat. Jihlava chtěla srovnat, Zlín odskočit, šance ale nepřicházely. Až po polovině zápasu vzal Handl v útoku dva na jednoho hlavní roli na sebe, jenže jeho šance znovu skončila na Krejčím. Právě gólman Dukly se asi rozhodl, že si ke svým včerejším narozeninám nadělí jen jeden inkasovaný gól. Kapitán hostí Sebera totiž mohl zakončit do poloodkryté branky a když už zasouval puk k levé tyči, výborně se po něm natáhl domácí brankář. Zlínští na konci druhé třetiny nevyužili téměř minutovou přesilovku pět na tři. Podešva zcela sám u levé tyče opět nedostal přes Krejčího puk do branky a střela Weintritta z pravého kruhu do šibenice skončila na špičce gólmanské hole.

Dvě promarněné dvojnásobné přesilovky stály Zlín zápas. V čase 41:44 totiž Patrik Rašín využil klasickou početní výhodu, když dostal od Čermáka puk na střed a zamířil nad lapačku Horáka do levého horního rohu. Hostům mohl vrátit vedení Sebera, jenž tváří v tvář nepřekonal Krejčího střelou mezi betony. Za dvě a půl minuty využila Dukla další přesilovku. Čermákova střela nejprve lízla horní tyč, ovšem jihlavský forvard si dojel puk, přihrál ho mezi kruhy na Vítězslava Brože a ten otočil zápas - 2:1. Zřejmě nejlepší zákrok si připsal Krejčí na začátku jednapadesáté minuty, kdy na něj jel zlínský kapitán Sebera, který si gólmana položil, ale ten do jeho zakončení k volné levé tyči na poslední chvíli vložil hokejku. Tím byla aktivita Ševců poněkud utlumena, navíc na druhé straně po Rašínově přihrávce Čermák ve výborné pozici těsně netrefil branku. Jihlava navíc na konci třetiny přestála oslabení a Zlínští již zápas nevyrovnali ani při hře bez gólmana v poslední minutě.

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Zlín): Zápas se mi hodnotí strašně těžko, protože jsme si vytvořili strašné množství šancí, které jsme naprosto lajdácky a trestuhodně zahodili, což rozhodlo o celém průběhu utkání. Samozřejmě domácí gólman podal famózní výkon a dovezl domácí ke třem bodům. Myslím si, že jsme si je odsud měli odvézt my.

Jan Dršata (HC Dukla Jihlava): Musím poděkovat klukům za předvedený výkon, protože dnes si opravdu sáhli na dno. Byli jsme od včerejšího (čtvrtek 5.1.) zápasu ve slepené sestavě, kdy jsme měli oba dva zápasy v útoku tři obránce. Po včerejší porážce, kterou jsme si zasloužili, si to kluci uvědomili. K zápasu přistoupili úplně jinak, sáhli si na dno i za hranici svých možností. Byl to od nich parádní, obětavý a týmový výkon, podpořený skvělým výkonem brankáře. Myslím si, že jsme díky tomu zaslouženě vyhráli, protože si to kluci opravdu zasloužili. Z mého pohledu to byl jeden z nejlepších zápasů v sezoně, protože si kluci fakt sáhli na dno.