2:1
(0:0, 0:0, 2:1)

Mladší dorost prohrál v Havířově, zápas rozhodly tři góly během jedné minuty

02.02.2017 / Tomáš Vlček

Nadstavbová část ELIOD extraligy mladšího dorostu se pomalu blíží ke svému konci. V jednatřicátém kole z celkových osmatřiceti zajížděli jihlavští hokejisté na led Havířova. Ačkoliv po dvou třetinách byl poměr střel 23:15 ve prospěch Dukly, gól nepadl žádný. O osudu zápasu tak rozhodlo devětapadesát vteřin. V čase 51:24 se prosadil domácí Daniel Tomeček. Za jednačtyřicet sekund srovnal Miroslav Juda, jenže hned po buly vstřelil vítězný gól AZetu Gabriel Szturc - 2:1. I přes prohru vede Jihlava nadále tabulku o čtyři body před Zlínem, který v souboji o druhé místo porazil Třinec.
02.02.2017 15:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 31. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Štipčák – Dabrowski, Hrček, Koubek, Grygar, Macurák, Thiel – Pindel, Čienčala, Szturc, Backa, Tomeček, Wawrzckiewicz, Revaj, Byčkov, Dufek, Čempel
2

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Rašín, Brož, Smolko, Nosek, Křišta, Kratochvíl – Zadražil, Chlubna, Juda, Menšík, Čermák, Brož, Krajíček, Kochrda, Mihulka, Havel
1
Branky a nahrávky: 52. Tomeček (Hrček), 53. Szturc (Čienčala, Pindel) – 53. Juda (Zadražil, Rašín). Rozhodčí: Koziol – Kořistka, Novák. Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 78. Střely na branku: 28:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

Jihlavští měli hned v úvodu zápasu gólovku, když se zcela sám řítil na domácího gólmana Štipčáka Brož, ale ten se svým zakončením neuspěl. Hosté měli v první třetině celkově více ze hry a z toho vyplynulo několik šancí. Štipčák však střelu Křišty od modré lapil a v největší šanci hned nadvakrát parádně vychytal i v 15. minutě Chlubnu. Domácí směrem dopředu moc nebezpeční nebyli. Větší šanci si nevypracovali ani v přesilovce od 16. minuty, snad až v závěru třetiny trochu zaměstnali Chaloupka v jihlavské brance. Ale ten lapil i skrytou střelu Čienčaly, a tak první třetina branku nepřinesla.

Ve druhé třetině se havířovští stali herně svému favorizovanému soupeři více než vyrovnaným sokem. Nějaké velké brankové příležitosti to ale nepřineslo. Pindel totiž mířil bekendem nad, pokusy Szturce, Revaje a Grygara lapil s přehledem Chaloupek. Hosté měli trochu nadějnější situaci na hokejkách díky Chlubnovi a Brožovi, jenže i Štipčák byl na svém místě. Nejblíže gólu tak byl ve 40. minutě jihlavský Juda, ale z ideální pozice Štipčáka mezi betony nepropálil.

Do třetí části zápasu vlétli domácí jako vítr. Čempel střílel z dobré pozice a ještě se dostal zblízka k dorážce, Chaloupek však nadvakrát a ještě s vypětím všech sil zachránil. Ve 44. minutě se dostal k zakončení z levé strany Tomeček. Propálil Chaloupka, ale tomu puk propadl vedle tyče mimo branku. Hosté se nemohli dostat vůbec do hry, zato havířovští byli velmi nebezpeční. V 50. Minutě se dostal ke střele i dorážce Wawrzckiewicz, Chaloupek však opět s vypětím všech sil udržel puk v brankovišti.

Na branky se čekalo dlouho a nakonec přišly tři během jedné minuty. V 52. minutě se z velkého tlaku AZetu zrodila ta první. Daniel Tomeček se dostal k puku v mezikruží, stahovačkou se uvolnil do střelecké pozice a pak dorážkou vlastní střely procpal puk za Chaloupka. Hosté však rychle vyrovnali. Miroslav Juda se po pravé straně protáhl před Štipčáka a poslal mu puk kolem tyče do branky. Ale AZ měl ještě bleskovější protiodpověď. Hned po buly se vydali havířovští do útoku, Pindelovu střelu Chaloupek jen vyrazil, Gabriel Szturc byl u volného puku první a poslal je za brankovou čáru – 2:1.

V posledních minutách se ještě mohli do střelecké listiny zapsat domácí Čienčala nebo hostující Chlubna a Brož, ale havířovskému útočníkovi sklouzl puk v dobré pozici z čepele a jihlavské střelce vychytal parádně Štipčák. AZ tak svůj náskok uhájil a připsal si proti favoritovi tři body.

Ohlasy trenérů

Trenér HC AZ Havířov: Dnešní utkání nám sedlo. Ukázalo se, stejně jako v předchozích vzájemných zápasech, že styl Jihlavy nám vyhovuje a na tohoto soupeře, i když byl velkým favoritem a má o 30 bodů v tabulce více, to zkrátka umíme. Náš výkon postupně gradoval, ve třetí třetině jsme hráli i pohledný hokej a byli jsme myslím jasně lepší. I díky výbornému výkonu brankáře jsme nakonec zaslouženě vyhráli.