2:1p
(0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)

09.12.2016 / Tomáš Lysý

09.12.2016 18:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 29. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Vrátný, Veleba, Marek, Mareš, Havelka, Musil – Jindra, Adam, Vala – Filip, Kadleček, Slabý – Úlovec, Kardoš, Daňhe
2

Bílí Tygři Liberec

Novák – Turský, Had, Žůrek, Ira, Adamec, Krejsa, Habermann, Aubrecht – Rychlovský, Šír, piroutek – Litera, Bouřil, Mocek – Šíp, Šafařovský, Bitman – Dospěl, Čermák, Hájek
1
Branky a nahrávky: 59. Kadleček (Mareš, Slabý), 62. Slabý (Mareš, Vrátný) – 18. Hájek (Habermann, Aubrecht). Rozhodčí: Maršálek – Bernard, Mikoviny. Vyloučení: 3:4 navíc Adam (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 52. Střely na branku: 24:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu patřily Jihlavě, která měla více ze hry a častěji ohrožovala branku soupeře. Již ve třetí minutě se sám před brankou zjevil Dominik Adam, ovšem puk zblízka za záda Nováka nedotlačil. Aktivitu domácího celku navíc stvrdila přesilová hra. Při ní sice červenožlutí pořádně nedovolili Libereckým si vydechnout, avšak ani pořádně neohrozili branku. Když Adam dával kotouč před branku na volného Musila, zblokoval jeho přihrávku Adamec. Postupem času Tygři vyrovnávali hru a také se dočkali přesilovky, ale úspěšní v ní příliš nebyli. Tím spíše, že se prvně museli bránit Úlovcově výpadu v oslabení. Na konci početní výhody střílel od modré Turský a Šír nevědomky tečoval kotouč opravdu jen těsně vedle levé tyče. Čas 17:01 přinesl první branku. Aubrecht vypálil od modré, po zásahu Šťastného vznikl před brankou pořádný závar, kde Habermann posunul puk na Matěje Hájka a ten natlačil kotouč do sítě - 0:1.

Od začátku druhého dějství se Dukla tlačila před Kristiána Nováka a ukázala tak, jak zřejmě bude průběh druhé třetiny vypadat. Jindrovu přízemní střelu na vzdálenější tyč schoval gólman hostí v lapačce. Při přesilovce domácích nejprve podnikl útočný výpad hostující Bouřil, který po najetí z levé strany před branku nepřekonal Šťastného. Na druhé straně se již Dukla radovala, jenže nahození z velkého úhlu zastavil liberecký gólman před čárou. Již při hře pět na pět postupoval z levé strany sám na branku Musil, ovšem mířil nad horní tyč. Stejně si vedl i Lukáš Jindra, který středem kluziště pláchl libereckým hráčům. Únik tváří v tvář Novákovi zakončil střelou nad břevno. Nedlouho po polovině zápasu se jihlavští hokejisté museli obejít bez nejproduktivnějšího hráče Adama, který dostal dvě minuty za hákování a při odchodu na trestnou i desítku za nesportovní chování, ovšem při přesilovce se Bílí Tygři prakticky nedostali ke střelecké pozici.

Posilněni udrženým náskokem, vstoupili hokejisté s šelmou ve znaku do třetího dějství hodně aktivně. Bouřil se hezkou akcí vyhnul obránci a sjel si z levé strany před branku, kde schoval Šťastný jeho blafák do lapačky. Na druhé straně pokryl Novák zblízka Kadlečkovu dorážku. Kryštof Bouřil o chvíli později nevyužil ani další velkou šanci, když se zjevil nehlídaný mezi kruhy, tentokrát však přestřelil. Útočník Liberce se neradoval ani krátce před padesátou minutou, kdy si znovu najel před domácí klec, jenže tváří v tvář před Šťastným zase přestřelil. Čím více se blížil konec zápasu, tím lépe Liberec bránil své pásmo. A měl i další šanci rozhodnout, když sudí neodpískali faul na Valu, který si to na modré namířil přes dva hráče. Dukla přestala na okamžik hrát a před brankou se zjevil sám jeden z hostujících hráčů, ale opět svojí šanci nevyužil. Přišel tak trest, i když pro Bílé Tygry hodně smolný. Vala tentokrát podél levého mantinelu prošel do pásma, přes Slabého zastavil na modré puk Mareš, sjel si blíže ke kruhu, vystřelil a po odrazu od Slavomíra Kadlečka si hosté srazili kotouč do vlastní klece - 1:1.

Zápas tak došel do prodloužení, které Dukla začala přesilovou hrou. Adamovu střílenou pobídku ještě zblízka nenasměroval do branky Filip. Za deset vteřin ale Vrátný nahrál na pravou stranu Marešovi a po jeho střele rozhodl zblízka Jiří Slabý dnešní pohledný zápas, ve kterém oba týmy předváděly dobrý hokej - 2:1 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna (Bílí Tygři Liberec): Úvodní zápas nadstavby byl oboustranně výborný. Měl velikánské nasazení a mně se zápas hrozně moc líbil. Je škoda, že jsme sahali po třech bodech, ale máme jen jeden. Náš výkon tady v Jihlavě byl perfektní. Budeme chtít pokračovat takhle dále a v dalším utkání podat stejně kvalitní výkon.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Viděli jsme super utkání. Byli jsme velice příjemně překvapení jak hrou naší taka hrou soupeře, zápas měl opravdu kvalitu z obou stran. My i Liberec jsme měli spousty šancí. Ty naše byly jasnější, dvakrát jsme jeli sami na branku, ale nedali jsme gól. Štěstí se k nám pak přiklonilo ve správnou chvíli a remíza po základní hrací době zápasu sluší. V prodloužení kluci perfektně sehráli přesilovku čtyři na tři a zaslouženě získali dva body.