0:4
(0:0, 0:2, 0:2)

14.01.2017 / Petra Pilbauerová

14.01.2017 12:30, NOEN extraliga staršího dorostu - 36. kolo

HC Sparta Praha

Škorpík (43. Mičán) – Haš, Vízner, Tůma, Hadamczik, Havlín, Hanuš – Vitouch, Švarc, Šišolák, Nacházel, Gnusin, Dani, Flídr, Schwamberger, Kropáček, Vorobjev, Pšenička
0

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Piskač, Veleba, Křišta, Vála, Havelka, Vrátný – Kadleček, Jindra, Musil, Vala, Brož, Hrbatý, Najman, Filip, Slabý, Strnad
4
Branky a nahrávky: 28. Vala (Jindra, Vrátný), 36. Hrbatý, 41. Jindra (Vala, Slabý), 43. Vala (Křišta, Brož). Rozhodčí: Prchal – Beneš, Šmika. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 47. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:4.

Průběh utkání

V celkovém pořadí osmé nadstavbové utkání NOEN Extraligy staršího dorostu odehráli svěřenci Richarda Žemličky proti favorizované Jihlavě, která do druhé části sezony vkročila z prvního místa a v poslední třetině zápasu potvrdila, že si své vedení pravděpodobně udrží i nadále.

Kdo ale čekal, že starší dorostenci z Vysočiny vtrhnou na led v pražských Holešovicích a sezobnou desáté sparťany jako jednohubku, ten se mýlil. Domácí silného soupeře zaskočili svým výkonem a první třetinu režírovali zejména brankáři. Škorpík se Šťastným zabouchli dveře do svých brankovišť a na první gól se tak čekalo téměř až do poloviny zápasu. Zejména druhý jmenovaný byl klíčovým hráčem dukelské družiny.

V čele sparťanského útoku byl jedním z nejaktivnějších Šišolák, urostlý Kropáček se pak postaral o pár nemilosrdných hitů a chvályhodný výkon svého týmu podpořili i další. Flídr se pokusil zavěsit do pravého horního růžku už krátce po buly, ale bez úspěchu. Havelkův krosček přinesl pro domácí první početní výhodu, ale Sparta si ani se čtyřmi protihráči v poli nevěděla rady.

Domácí nepolevili ani ve druhé třetině. Kropáček zatemnil Šťastného výhled a málem by mu i kotouč propasíroval mezi pravý beton a boční tyčku, kdyby dukelský brankář včas nezareagoval. Škorpíkovo čisté konto vzalo zasvé, když před něj vyrazil soupeřův nejproduktivnější forward Tomáš Vala. Ten unikl dojíždějící sparťanské obraně, zvedl kotouč z ledové plochy a golfákem zakončil do horní poloviny branky.

Sparťané měli do konce prostřední periody minimálně ještě dvě další šance, které by je dostaly na stejnou úroveň ve skóre co Jihlavu. Ale ani jedna přesilovka nepřinesla vytoužený gól. Na konci druhé z nich k němu bylo velmi blízko. Šťastný totiž nezodpovědně odhalil více než polovinu brankoviště, když si špatně přečetl hru a zapomněl se přesunout na rizikové místo. Ještě před začátkem druhé přestávky se skóre opět změnilo a i tentokrát ve prospěch hostující Jihlavy. Tu posunul na dostřel dvou branek Adam Hrbatý, kterému se podařilo zakončit do titěrného prostoru v rohu brankoviště.

Sparťané se tak odebrali do kabiny s dvougólovým výpraskem, aby na začátku poslední třetiny mohli znovu inkasovat. Nejprve se Lukáši Jindrovi podařilo proměnit ke vzdálenější tyči a pak se podruhé prosadil Tomáš Vala, který zacelil vedení svého týmu čtvrtým zářezem.

Na Škorpíka už toho bylo příliš, a tak jej zastoupil po zbytek utkání Mičán, který dokázal zalepit všechny díry ve sparťanském brankovišti. Jihlava však měla své jisté, její produktivní styl hry jí pomohl dosáhnout na vítězství, ke kterému se pomalu blížila.

Sparťané mezitím sváděli boj s časem. Šišolák posunul puk na Tůmu, který se napřáhl směrem ke vzdálenější tyči. Šťastný byl sice na okamžik dezorientovaný, na situaci to ale nic nezměnilo. Ke konci zápasu si hru v početní výhodě zahráli i hosté, ti už se ale nepotřebovali nikam hnát. Rozdíl čtyř branek jim dodal na klidu a vyšvihl k zaslouženému vítězství.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): „Tento zápas byl z naší strany hlavně o gólmanovi. Výborně nám to vychytal. Myslím si, že jsme byli první dvě třetiny slabším soupeřem. Nicméně jsme hráli produktivnější hokej a nastříleli góly, tím pádem jsme i zaslouženě vyhráli. Dnes jsme ale neměli svůj den, Sparta nás překvapila.“