3:4
(0:2, 3:1, 0:1)

27.01.2017 / Tomáš Lysý

27.01.2017 18:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 39. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Vrátný, Vála, Musil, Veleba, Marek – Jindra, Kadleček, Vala – Strnad, Najman, Daňhel – Brož, Juda, Kardoš – Úlovec
3

Piráti Chomutov

Běhula – Štochl, Buchtela, Kleiner, Procházka, Zeman, Starý – Navrátil, Veselý, Ouřada – Bajer, Köver, Koblížek – Hradecký Brandner, Baier – Svoboda, Günte
4
Branky a nahrávky: 24. Najman, 30. Strnad (Vála), 33. Vala (Jindra) – 12. Köver (Koblížek, Svoboda), 15. Köver (Svoboda, Koblížek), 34. Navrátil (Ouřada, Kleiner), 60. Buchtela (Svoboda). Rozhodčí: Kopeček – Horký, Rampír. Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 88. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4.

Průběh utkání

Utkání mezi Duklou a Piráty se ze začátku neslo v opatrném duchu. Oba týmy se do šancí příliš nedostávali, hrálo se převážně ve středním pásmu. V polovině desáté minuty přišlo první vyloučení zápasu a Chomutov dostal výhodu přesilovky. V ní měl jednu slibnou šanci. Aktivitou hýřící Köver si nabruslil mezi kruhy a vystřelil. Šťastný dokázal kotouč vyrazit betonem a před jihlavskou klecí se k dorážce těsně nedostal Ouřada. Pět vteřin po konci přesilovky se hosté prosadili. Svoboda z pravé strany před brankou nahrál puk na volného Jakuba Kövera, který jej dostal pod přesouvajícím se domácím gólmanem do sítě. Za tři minuty se Piráti radovali podruhé po pohledné akci. Svoboda obkroužil jihlavskou branku a našel před ní nehlídaného Jakuba Kövera, proti jehož zakončení zblízka neměl Šťastný šanci – střela šla nad jeho vyrážečku do šibenice – 0:2. Dukla tak měla o přestávce v kabině o čem přemýšlet.

Vstup do druhé třetiny byl v jihlavském podání hodně aktivní. Daňhel z levé strany viděl mezi kruhy volného Najmana, jehož rána se otřela o vyrážečku Běhuly a šla vedle. Při dvou závarech před brankou se neprosadil Najman s Daňhelem ani Jindra. Poté již přišla jihlavská radost. Adam Najman prvně hledal před brankou Daňhela, kterého při dorážce zastavili hosté. Domácí útočník tak u pravého kruhu získal znovu puk, namířil si před chomutovského gólmana, naznačil přihrávku a poté zamířil přesně do horního rohu k bližší tyči. V další šanci byl Vala, který po rychlé individuální akci mířil mezi včas sklapnuté Běhulovy betony. Ukázal se tak znovu Köver, jenž se v úniku neprosadil přes domácího gólmana. Vzal si tak znovu puk a vystřelil z levé strany. Šťastný byl opět pozorný a vytěsnil i dorážku Koblížka, byť puk chvilku poskakoval v brankovišti.

V polovině utkání hrál Chomutov druhou přesilovku, nicméně s ní naložil špatně. Vála vypíchl soupeři puk, ujel po levé straně a všiml si na modré Milana Strnada, najíždějícího si z druhé vlny. Adresoval mu přesnou přihrávku a domácí útočník se trefil střelou z kruhů těsně nad ledem. Třiatřicátá minuta přinesla jihlavské vedení. Hosté znovu ztratili puk na útočné modré, o což se přičinil Tomáš Vala. V úniku zkusil blafák do forhendu a kus černé gumy zajel pod Běhulou do sítě. Jihlavská radost vydržela 53 vteřin. Jakub Navrátil převzal v jízdě kotouč od Ouřady, vybruslil si na střed pravého kruhu a poslal přesnou ránu ke vzdálenější tyči - 3:3. Další obrat stavu mohl dokončit Svoboda, ovšem jihlavský gólman rychle zareagoval a napodruhé mířil hostující útočník do boční sítě.

Šťastný v domácí brance uhájil nerozhodný stav i proti Svobodovi, jenž na pravé straně před brankou zvedl puk, ovšem beton jihlavského gólmana nepřekonal. Také Dukla mohla jít do vedení, v přesilové hře orazítkoval Strnad utěšenou ránou z kruhů břevno. Krátce po návratu vyloučeného Veselého na led pálil z levé strany z dobré pozice Vala. Jeho první pokus byl zblokován, druhý schoval Běhula dobrým zákrokem do lapačky. Svižnou reakci ukázal také jihlavský muž v masce, když nastavil lapačku do dobré střely Navrátila z levého kruhu. Když už se zdálo, že dojde utkání do prodloužení, přišlo rozhodnutí. Domácí hráči se v závaru před soupeřovou brankou neprosadili. Chomutov tak ujel do situace dva na jednoho, Svoboda předal kotouč na kruhy pro Ondřeje Buchtelu a ten zamířil pod horní tyčku v okamžiku, kdy do konce základní hrací doby chybělo šest vteřin - 3:4.

Ve vyrovnané tabulce je tak Dukla s 80 body na třetím místě, čtvrtí Piráti mají o bod méně. Situace se mění prakticky každým kolem, nyní vedou Pardubice s 81 body, přičemž pátý Liberec a šestý Třinec jich nasbírali shodně 78.

Ohlasy trenérů

Miroslav Buchal (HC Piráti Chomutov): Nastoupili jsme do utkání výborně. Znali jsme kvality soupeře, který u nás hrál výborný hokej, a připravili jsme se na něj. Měli jsme v první třetině spoustu šancí, které jsme nevyužili a soupeře jsme pustili ve druhé třetině vlastními chybami do hry. Naštěstí jsme ale vyrovnali. Třetí třetina byla o tom, jestli dají gól domácí nebo my. Přiklonilo se k nám trošičku štěstí a dali jsme šest vteřin před koncem gól. Celkově to bylo suprové utkání.

Štěpán Moravec (HC Dukla JIhlava): V první třetině jsme tahali za kratší konec, Chomutov výborně bruslil, opravdu nás přehrával a zaslouženě šel po dvaceti minutách do vedení. Nicméně kluci to nevzdali a naopak se během druhé třetiny dostali do hry. Hrálo se nahoru – dolu se spoustou šancí na obou stranách. Nebyli jsme zkrátka v předbrankovém prostoru tolik důrazní, jak bychom potřebovali. Neměli jsme tolik štěstí a Chomutov v závěru úplně bezchybně vyřešil situaci dva na jednoho, bohužel pro nás v tom „nejlepším“ možném času. Pro nás to znamená, že jsme dnes bez bodu, nicméně mančaft bych chtěl za výkon ve druhé a třetí třetině pochválit.