5:0
(0:0, 2:2, 1:2)

15.02.2017 / Tomáš Lysý

15.02.2017 17:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 44. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Vrátný, Vála, Musil, Veleba, Marek, Rašín, Piskač, Trávník – Jindra, Adam, Daňhel – Filip, Kadleček, Vala – Strnad, Slabý, Hrbatý – Úlovec, Najman, Kardoš
5

HC Sparta Praha

Wolf – Hanuš, Haš, Vízner, Hadamczik, Havlín, Tůma, Vorobjev, Pika – Šišolák, Schwamberger, Nacházel – Arnošt, Kropáček, Dani – Čech, Barinka, Čermák – Švarc, Flídr, Gnusin
0
Branky a nahrávky: 34. Vala (Rašín, Kadleček), 37. Kadleček (Vala, Jindra), 55. Vála (Vrátný, Adam) – 24. Šišolák (Schwamberger, Hanuš), 33. Kropáček (Arnošt, Dani), 41. Hanuš, 53. Kropáček (Arnošt, Haš). Rozhodčí: Vrba – Šustr, Kráľ. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 257. Střely na branku: 27:31. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 3:4.

Průběh utkání

Prvních deset minut zápasu žádnou NOEN extraligy staršího dorostu mezi Duklou a Spartou, hraného v rámci propagace mládežnického extraligového hokeje ve Světlé nad Sázavou, žádnou výraznější šanci nepřineslo. Snad jen Válova střela a následný závar hodně zaměstnal gólmana Pražanů Wolfa. Nedlouho poté měla Jihlava výhodu dvou přesilových her v řadě, ze které vyplynula devítivteřinová přesilovka pět na tři, ovšem Sparta se úspěšně ubránila. Šance Dukly tak přišla až při plném počtu hráčů na ledě. Kadleček nedokázal zblízka zasunout puk do prázdné klece a z dorážky se neprosadil ani Najman. Patnáct vteřin před odchodem do šaten mohla využít přesilovku Sparta, nicméně ani kapitán Vízner recept na Šťastného z bezprostřední blízkosti nenašel.

Druhá třetina byla bohatší přesně o čtyři góly. Sparťanskou radost prvně zastavila tyčka, kterou orazítkoval Barinka, ale poté se již hosté radovali. Schwamberger se natlačil zprava před branku, kde ještě jihlavský gólman zakročil a dorážka Ondřeje Šišoláka si již našla pod jeho betony cestu do sítě. Hned vzápětí mohli Pražané vést o dvě branky. Špatnou rozehrávku spoluhráčů hasil Šťastný úspěšným zákrokem zblízka proti Arnoštovi. Dukle se nevydařila ani další přesilovka a ve 33. minutě vedli Sparťané o dvě branky. Vojtěch Kropáček se z bezprostřední blízkosti radoval po pasu Arnošta. Dvougólové vedení hostí trvalo jen 59 vteřin. Tomáš Vala vzal v protiútoku dva na jednoho odpovědnost sám na sebe a z pravého kruhu se radoval střelou na vzdálenější tyč. Vyrovnání Dukly přišlo po tom, co Kropáček tváří v tvář neuspěl proti jihlavskému gólmanovi a platilo nedáš – dostaneš. Valovu střelu dokázal Wolf ještě vyrazit, proti dorážce kapitána Jihlavy Slavomíra Kadlečka už byl krátký – 2:2.

Sedmnáct vteřin po začátku třetí třetiny šli hráči s velkým S ve znaku opět do vedení. Jan Hanuš vystřelil přes Vrátného a puk skončil až v síti. Sparta měla šanci v přesilovce, kdy Kropáček ostře vypálil z mezikruží. Ale mohla i inkasovat. Hned z protiútoku se střelou z pravého kruhu neprosadil Vala a na Wolfa si týž hráč nepřišel ani dorážkou. Adam pak v akci dva na jednoho viděl místo v levém horním rohu, který těsně minul, když mířil nad branku. Rozhodující gól Pražanů přišel v čase 52:16. Vojtěch Kropáček zužitkoval přihrávku Arnošta a střelou z levé strany vrátil svému týmu dvougólový náskok. Byť Jihlava dokázala ihned snížit zásluhou odchovance světelského hokeje Matěje Vály, jenž prostřelil vše, co mu stálo v cestě, vyrovnat před 247 diváky již nedokázala.

Oba týmy se tak mohou potkat již v osmifinále, a to pokud Třinec ve svém posledním utkání nadstavby nezíská více než bod. V tom případě by šla sedmá Jihlava na Spartu, která má jisté desáté místo. Pokud Dukla půjde na osmou pozici, vyzve v prvním kole vyřazovací části Liberec. Osmifinále se hraje na tři vítězná utkání, přičemž první, druhý a případný pátý zápas má výhodu domácího prostředí lépe umístěný celek.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): Po čtrnácti dnech jsme zase odehráli extraligový zápas. Jsme rádi, že jsme tady vyhráli, protože se blíží play-off a chceme nastartovat takovou tu vítěznou vlnu a zodpovědnost na ledě. Myslím, že se nám to dnes povedlo a zaslouženě jsme vyhráli.
Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme nevstoupili špatně. První třetina byla vyrovnaná a odehráli jsme jí suprově. Utkání se zlomilo na začátku druhé třetiny, kdy jsme prvních pět minut absolutně nehráli. Dalším klíčovým bodem byly naše přesilové hry, ve kterých se nám vůbec nedařilo a v podstatě jsme ani nedokázali ohrozit soupeřovu branku. Dnes to byl podobný scénář jako v podobných utkáních, kdy jsme také v závěru zkoušeli power-play. Kluci šlapali, v předchozích zápasech nám tam nepadaly góly, dneska už to bylo vyrovnanější. Věřím tomu, že nás vše posune správným směrem před play-off. Poslední utkání byla těžká a prověřila nás. Hodně nám to dalo, během týdne to nastartujeme a věřím, že do play-off vykročíme tou správnou nohou.

Co říkáte na to, že se oba týmy mohou v play-off potkat?
Richard Žemilička: Přesně tak. Bylo by to zajímavé a já bych se tomu nebránil.
Štěpán Moravec: Do zápasu jsme šli s tím, že jsme chtěli udělat tři body, které by nás posunuly do první čtyřky a čekal by nás soupeř ze skupiny B. To se nám nepodařilo, takže nás bude čekat soupeř z A-nadstavby. Nemůžeme si vybírat. Hrajeme v plné sestavě a máme informace - nebo to víme - že soupeři pořád mají spoustu hráčů v juniorce a stále si mají koho stáhnout. Se Spartou by to byla zajímavá utkání. Trošku jsme se osahali, oba týmy by tomu přizpůsobily taktiku a šlo by o zajímavou sérii.