3:4
(1:2, 0:1, 2:1)

28.02.2017 / Adam Nejedlý, Michal Toman

28.02.2017 18:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Slavia Praha

Kodad – Melovič, Erben, Vobořil, Zderadička, Macek, Holý, Duda, Stark – Brož, Všetečka, Grim, Hradil, Vaniš, Šilhan, Marek, Martínek, Furch, Janča
3

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Mareš, Veleba, Trávník, Marek, Vála, Vrátný – Daňhel, Kadleček, Úlovec, Musil, Vala, Kardoš, Hrbatý, Najman, Filip, Slabý, Strnad
4
Branky a nahrávky: 1. Martínek (Hradil, Všetečka), 53. Hradil (Melovič, Martínek), 60. Grim (Melovič, Vobořil) – 11. Vala (Najman, Strnad), 16. Vala (Najman), 26. Filip (Vála, Vrátný), 56. Mareš. Rozhodčí: Wagner – Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 23:26. Diváci: 67. Střely na branku: 23:26. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4. Konečný stav série: 0:3.

Průběh utkání

Do utkání vkročili odhodlaní slávisté skvěle. Již po třičtvrtě minutě vlétli ve třech do soupeřova pásma a Viktor Martínek poslal zblízka kotouč do jihlavské svatyně. Vedení ale sešívaným nevydrželo příliš dlouho. V polovině prvního dějství totiž ujel po levém křídle hostující Tomáš Vala a střelou mezi betony z velkého úhlu překonal překvapeného Kodada.

Červenobílí mladíci se však nevzdávali a ze všech sil se snažili opět Dukle odskočit. Do dobré příležitosti se dostal David Stark, který minul Šťastného klec z dobré pozice na pravém kruhu a tváří v tvář gólmanovi hostů neuspěl ani talentovaný Jakub Janča. Následně se navíc Jihlavští dostali do úniku dva na jednoho, který opět úspěšně zakončil Tomáš Vala, jenž byl přibrzděn na hranici nedovoleného zákroku a od jeho brusle šla černá pryž za maskovaného muže v domácím brankovišti.

Druhá třetina se nesla v podobném duchu jako předchozí perioda. Slávisté se snažili a bojovali, dopláceli však na bídnou produktivitu. Zato mladíci z Vysočiny dokázali znovu vytěžit z minima maximum. V přesilové hře napřáhl od modré čáry Vála a jeho projektil tečoval do sešívané sítě Jakub Filip. Další dvě nadějné příležitosti spálil kapitán Jihlavy Kadleček a do kabin se před rozhodující třetinou šlo za stavu tři jedna pro Duklu.

Poslední dvacetiminutovka znamenala pro Pražany boj o holou existenci. Do první příležitosti se po napadání soupeřovy rozehrávky dostal Jakub Šilhan, který ale proti Šťastnému neuspěl. O chvíli později selhal v zakončení i Brož a sezona sešívaného staršího dorostu měla na krajíčku. Jihlava mohla rozhodnout, proti byl však domácí Matěj Kodad, který zcela famózním zákrokem zastavil přečíslení Dukly. Dva hráči hostí sami před gólmanem puk za čáru nedostali.

Jihlava si jistě hlídala dvougólový náskok a na žádnou dramatizaci zápasu to nevypadalo. Jenže gólman hostů, jenž do té doby inkasoval za 173 minut hry jen třikrát, špatně rozehrál za svojí klecí a Damien Hradil poslal puk mezi tři tyče. Slávistům ovšem nebylo přáno srovnat stav. Necelé tři minuty poté totiž špatně odehrál kotouč bývalý obránce Dukly Stark a jihlavský Lukáš Mareš nadvakrát překonal domácího strážce svatyně.

Zdánlivě pohřbená naděje na zvrat ožila minutu a půl před koncem, kdy se Dukla nechala poslat do tří a sešívaní měli na ledě, po odvolání Kodada, skutečně dvojnásobnou převahu. ta připomínala finále mistrovství světa 2010, kdy Rusové proti České republice také v závěru zkoušeli snížit při přesilovce šest na tři. Využít početní výhodu se Janu Grimovi povedlo až sedmnáct sekund před zazněním závěrečné sirény a na vyrovnání skóre tak nezbyl sešívaným čas. Sezóna tedy pro starší dorostence skončila, postup do další části play-off slaví Jihlava, která si na svého soupeře do čtvrtfinále bude muset ještě počkat.

Závěrečné vteřiny zápasu - Dukla postupuje do čtvrtfinále

Ohlasy trenérů

Miloš Pecka (HC Slavia Praha): Zápas se mi hodnotí těžko, dostali jsme se do vedení jedna nula, ale soupeř nám rychle odskočil a pak již celý zápas vedl. S tím se samozřejmě těžko hraje, nám se povedlo dostat do vedení jen jednou v celé sérii a to jsme udrželi jen pár minut. Neproměňovali jsme šance, nepadalo nám to tam, aby jsme mohli odskočit a uklidnit se. Takhle jsme stále dotahovali a hráli jsme v takové křeči, soupeře navíc ve všech utkáních držel vynikající gólman. Kluci bojovali, chtěli to uhrát, bohužel je to sport a protentokrát se nám to nepovedlo a já gratuluji soupeři k postupu.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dneska to bylo určitě nejtěžší utkání z celé série, Slavia hrála výborně, měla skvělou především první třetinu. Pak jsme převzali otěže my a pokud mám zhodnotit celou tu sérii, tak Slavia doplatila na nízkou produktivitu. Nám dnes navíc opět výborně zachytal gólman a naštěstí jsme to nakonec uhráli.