3:2sn
(1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)

06.03.2017 / Daniel Kinc

06.03.2017 14:15, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Kometa Brno

Dostál – Trnka, Slabý, Furch, Zábranský, Šnajnar, Mikyska – Novák, Havlát, Dvořák, Hasoň, Gajarský, Škvrně, Čejka, Horký, Dymáček, Havránek, Kratochvíl, Ferda
3

HC Dukla Jihlava

Brož – Pospíchal, Pražák, Srnský, Váňa, Huňáček, Hrabaň - Maštera, Ondráček, Heinrich, Mejzlík, Adam, Peschout, Geier, Čermák, Kraučuk
2
Branky a nahrávky: 7. Mikyska (Dymáček, Kratochvíl), 54. Zábranský (Šnajnar, Havránek), rozh. náj. Dymáček – 8. Mejzlík (Heinrich, Pospíchal), 23. Heinrich (Pospíchal, Mejzlík). Rozhodčí: Čech – Reich, Rampír. Vyloučení: 4:6, navíc Furch (KOM) 10 min. OT. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 128. Střely na branku: 51:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Stav série: 2:0.

Průběh utkání

Druhé čtvrtfinálové utkání dvou nedalekých soupeřů zahájila lépe domácí Kometa. Už po necelé minutě hry pálil od modré čáry, Brož jeho ránu promáchl, ale naštěstí pro hosty kotouč zamířil těsně vedle tyče. Brňané se v sedmé minutě ujali vedení. Při končící početní převaze nabil Dymáček na modrou čáru Dalimilu Mikyskovi, který z pozice obránce napálil kotouč přesně k tyči – 1:0.

Hosté měli přichystanou rychlou odpověď. Heinrich vypálil při přesilovce od modré čáry, jeho pokus Dostál vyrazil na levý kruh, kde se nejrychleji zorientoval Tomáš Mejzlík a z první jej poslal přesně pod břevno – 1:1. Domácím mohl vrátit náskok Havránek, který byl sám před brankářem připraven na teč, ale kotouč po střílené přihrávce nasměroval nad branku. Na druhé straně mohl zacílit přesně Maštera, který podobně jako Havránek tečoval nahozený kotouč, ale ani on brankáře soupeře nepřekonal.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili Dukelští skvěle. Už po dvou minutách hry se při přesilovce radovali z vedoucí trefy poté, co Popíchal pohotově nabil na kruh kotouč Aleši Heinrichovi a ten povedenou ranou poslal kotouč za záda Dostála – 1:2. Domácí si vzápětí při přesilovce vytvořili velký tlak, ale vyrovnání se nedočkali. A nedočkali se jej ani při přesilovce 5 na 3, kdy se Dymáček zjevil úplně sám před Brožem, ale ten jeho ránu vykryl vyrážečkou. Krátce po polovině zápasu měl stejný hráč takřka podobnou šanci opět sám před Brožem, ale ten jej znovu ve stoprocentní příležitosti vychytal.

Třetí třetina, do níž hosté vstupovali s jednogólovým náskokem, byla dlouho plná nepřesností a přerušení. První vážnější vzrušení nabídla až akce Škvrněho, který se dostal v mezikruží ke střele, ale trefil jen prvního před sebou stojícího obránce. Následně po nahození Libora Zábranského mohl dorážet aktivní Dymáček, nicméně ze vzduchu puk sklepnout nedokázal. Neuspěl následně ani Horký, proti jehož ráně se skvěle chytající Brož roztáhl na brankové čáře. Tlak Komety vrcholil a domácí se dočkali vyrovnání. V přesilové hře nabídl Šnajnar na levý kruh kotouč Liboru Zábranskému, který parádní ranou příklepem z voleje trefil přesně pod vyrážečku Brože. Kometě narostla křídla. Dymáček chvíli před koncem našel střílenou přihrávkou Horkého, ale jeho pokus brankář Brož vykopl a šest vteřin před koncem na druhé straně Dostál v klíčovém momentu vychytal unikajícího Heinricha.

Utkání dospělo do prodloužení, v němž byli svěřenci Pavla Pazourka aktivnější. Nejprve Havlát tečoval Furchovu ránu kousek vedle branky a vzápětí se individuálně dopředu prodral Havránek, který ale svůj brejk zakončil jen střelou do vyrážečky Brože. Poslední možnost v nastaveném čase měl Horký, jenž vypálil v mezikruží, ale jeho pokus o kousek minul břevno branky Dukly.

Sedmdesát minut hry vítěze nepřineslo, a tak utkání, stejně jako první vzájemný duel, dospělo až do nájezdů. Za domácí se hned jako první prosadil Roman Dymáček, který pohotově zakončil švihem pod vyrážečku Brože přesně k tyči. Lukáš Dostál opět podržel Kometu, pokryl čtyři nájezdy soupeře a za domácí Kometu rozhodl na konci čtvrté série definitivně Tomáš Havránek, jenž se prezentoval skvěle provedenou kličkou ala Peter Forsberg – 3:2. Modrobílí zvládli také druhý zápase celé série a na Vysočinu pojedou s dvouzápasovým náskokem.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek: Bylo to stejné jako minule. My jsme dali branku, oni hned srovnali. Je to takový úporný boj, my dobýváme tu jejich branku a máme vice ze hry. Trochu nám chybí dravost, díky tomu nás dobře brání. V nájezdech nás opět skvěle podržel Lukáš Dostál.

Viktor Ujčík: Zápas se vyvíjel skoro jako včera, akorát my jsme byli ti, kdo držíme vedení. Věděli jsme, že když budeme chtít vedení udržet, tak nesmíme být vylučovaní. Bohužel jsme se nevyvarovali vyloučení a Brno vyrovnalo. Musím před kluky smeknout, máme málo lidí, Brno má mnohem širší kádr. Dvakrát jsme zápas dovedli do nájezdů, kde je to o individuálním umění a také o štěstí, a Brno ho mělo dvakrát trochu víc.