4:3sn
(0:2, 2:0, 1:1 - 0:0 - 1:0)

Štěstí si spletlo horšího s lepším

07.03.2003 / Eva

Dva zcela rozdílné začátky zápasů předvedli ve dvou finálových zápasech v Kladně hokejisté Dukly Jihlava. Zatímco ve čtvrtek jim zakřiknutá hra v úvodu přinesla dvougólové manko, o den později se díky své aktivitě dostali do dvoubrankového vedení. Ani to ale nakonec nestačilo. Dukla podlehla Kladnu 3:4 po samostatných nájezdech a v sérii prohrává 0:2.
07.03.2003 17:30, 1. liga ČR - 50. kolo

Rytíři Kladno

Orct - Kruliš, Špelda, Čech, Kasík, Mojžíš, Skuhrovec, Chatrnúch, Zeman - Jankových, Kalla, Musil - Kysela, Pazourek, Fink - Bílek, Zajíc, Horna - Havel, Klimt
4

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Šmarda, Ficenc, Morava, Šefčík, Duben, Malena, Vrábel, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Říha - Čachotský, Vlk, Třetina
3
Branky: 31. Čech (Kasík, Kysela), 38. Zajíc (Bílek, Horna), 48. Jankových (Musil), rozhodující nájezd Musil - 11. Šmarda (Bakus), 12. Třetina, 47. Hlouch (Kaňkovský). Rozhodčí: Kubeš - Stulák, Hauser. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 6025.

nejlepší hráč: Mojmír Musil (Kladno)

Průběh utkání

Poprvé se na kladenském zimním stadionu měnilo skóre v 11. minutě, kdy se za Orctova záda trefil jihlavský obránce Jan Šmarda. Hosté z Vysočiny vedli 1:0, což domácím způsobilo pořádný šok. Podobnou situaci totiž zaznamenalo Kladno v letošní sezóně jen zřídka. O minutu a půl později však bylo ještě hůře. Domácí gólman Zdeněk Orct se vydal na výlet za vlastní klec, kde při rozehrávce vyrobil hrubku, kterou okamžitě potrestal střelou do odkryté branky Miroslav Třetina. 0:2. Víc gólů už v první části nepadlo a spokojenější tak tentokrát odcházela do kabin Jihlava.

V úvodu druhé části hráli domácí přesilovku, ale Dukla se při Dubnově vyloučení celkem bez problému ubránila. Pak ale putoval ve 29. minutě na trestnou lavici Petr Vlk a zřejmě proto, aby mu na ní nebylo smutno, poslal hlavní sudí o chvilku později na dvě minuty ven znovu Přemysla Dubna. Darovanou příležitostí snížit ve dvojnásobné početní výhodě kladenští nepohrdli a v okamžiku, kdy do návratu jihlavského hrajícího trenéra na ledovou plochu chybělo 14 vteřin, poslal puk za Sáblíkova záda Martin Čech. 1:2. Další síly ubrali rozhodčí Dukle ve 36. minutě, kdy se jim znelíbil obranný zákrok Tomáše Ficence natolik, že ho poslali odpočinout na lavici hanby. Další přesilovce se sice Dukla ubránila, ale z trvajícího tlaku pak vyrovnávací gól zařídil útočník Josef Zajíc. 2:2.

V úvodu poslední dvacetiminutovky se hrálo častěji před jihlavskou brankou, postupně se ale začalo vše stěhovat k té kladenské a ve 47. minutě byl Zdeněk Orct nucen sáhnout pro puk do sítě potřetí. Svou gólovou navštívenku poslal kladenskému brankáři Roman Hlouch. 2:3. Radost jihlavské střídačky však trvala pouze třicet vteřin, pak se podařilo Vítězslavu Jankových dorazit Sáblíkem vyražený puk do jihlavské klece a bylo znovu srovnáno. 3:3. Na tomto stavu už nic nezměnil ani Petr Vlk, který se půl minuty před sirénou ocitl sám před soupeřovou brankou! Na řadu tak přišlo prodloužení.

V nastaveném čase Dukla domácí hokejisty téměř vymazala z ledu. Na Orcta se řítilo jedno nebezpečí za druhým, ale kladenský strážce svatyně byl vždy pozorný. Největší šanci měl na holi v 64. minutě Roman Hlouch, své sólo ale proměnit nedokázal. Jeho neproměněný blafák byl jakousi předzvěstí následujících minut. Přes výraznou převahu totiž Dukla v prodloužení neskórovala a rozhodnout tedy museli až samostatné nájezdy.

Až do čtvrté série si oba gólmani drželi čisté konto, pak se ale do středového kruhu postavil Mojmír Musil a Kladno vedlo 1:0. Jako pátý z jihlavského celku se pak proti Orctovi rozjel Petr Vlk, bohužel pro Duklu však nedal a z vítězství se tedy podruhé radovalo Kladno.

Absolutorium si za své povzbuzování znovu zasloužili všichni jihlavští příznivci a tentokrát i všichni jihlavští hráči. Bohužel paní Štěstěna si tentokrát vybrala toho horšího, už v neděli však bude mít možnost svou chybu napravit.

Ohlasy trenérů

Vladimír Evan ( Kladno ): „ Začali jsme velice špatně, nemohli jsme se dostat do tempa a Jihlava nás přehrávala. Zvedli jsme se až ve druhé třetině, kdy se nám podařilo vyrovnat na 2:2. V prodloužení jsme pak neměli nic jiného než štěstí, protože Jihlava byla jasně lepší. Byl to jednoznačně náš nejtěžší zápas v sezóně."

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ Pro nás bylo nakonec to utkání hodně smolné. Myslím, že až na druhou třetinu se utkání odvíjelo v naší režii. Kluci hráli velmi dobře a nedávali kladenským hráčům žádný prostor. Trochu paradoxní je, že se nám ve druhé třetině zranili tři hráči a my jsme byli čtyřikrát vyloučení. Tam se to utkání rozhodlo. Víťa Jankových se nesmí divit, že je tak neoblíben. Je to zkušený hráč, který umí dohrávat souboje, ale hokejka není ani tomahavk, ani sekyrka."