5:4sn
(1:2, 2:0, 1:2 - 0:0 - 1:0)

Těsně, ale přece!

22.02.2006 / Jaroslav Novák

Poněkud rozpačitě vstoupili play-offovými branami do čtvrfinále hokejisté Dukly, díky výborné přesilovkové práci svého kapitána Oldřicha Bakuse se však mohly přece jen objevit úsměvy na jihlavských tvářích. Ty však zůstaly smazány málem až do konce utkání, 4 vteřiny před třetí sirénou však ve hře bez brankaře srovnal Tomáš Čachotský a nasměroval utkání plné vyloučení do prodloužení. O úvodním vítězství domácích rozhodl v samostatných nájezdech společně s Roman Hlouchem opět jihlavský kapitán.

Fotografie z utkání k nahlédnutí zde.

22.02.2006 17:30, 1. liga ČR - 53. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Dobrovolný, Chvátal, Duben, Pospíšil, Šmarda, Kuchyňa, Giba - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Altrichter, Lazorišák - Fiedler, Hlouch, Baranyk - Říha, Havel, Polák
5

Hradec Králové

Koutský - Toužimský, Mocek, Blanár, Šeda Michal, Černý, Hendrich - Fořt, Roubík, Diviš - Přeučil, Koudelka, Vondráček - Volráb, Šeda Jan, Suchý - Potůček, Domin, Fišer
4
Branky: 17. Bakus (Fiedler), 27. Bakus (Hodek), 30. Chvátal (Bakus), 60. Čachotský (Hodek), 70. Hlouch (samostatný nájezd) - 12. Toužimský (Roubík), 20. Hendrich (Volráb, Černý), 50. Šeda M. (Koudelka, Blanár), 54. Roubík. Rozhodčí: Mikula - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 11:9, navíc Altrichter (JIH) 10 min. - Černý (HKR) 10 min. Využití: 3:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1330. Střely na branku: 33:42. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4, 4:4, 5:4.

Průběh utkání

První čtvrtfinálový zápas odehrála Dukla Jihlava na svém ledě a soupeřem ji byl Hradec Králové. Úvod zápasu byl velmi nervózní hráčům se příliš nedařili přihrávky, a tak bylo k vidění velmi nepřesností. V šesté minutě se hosté dostali do přečíslení dva na jednoho, ale poslední jihlavský obránce Jiří Dobrovolný celou snahu hostů zhatil dobrým obraným zákrokem. V průběhu první třetiny měl jihlavský brankář určitě více práce než jeho protějšek. Větší aktivita se hráčům Hradce Králové vyplatila. Ve 12. minutě se Energetici ujali vedení gólem z přesilové hry. Miroslava Roubík nabyl za kruhy Zdeňku Toužimskému, 0:1, jenž propálil vše co mu stálo v cestě. Vzápětí dokázali jihlavští hokejisté vyrovnat. Po fantastickém zákroku Vladislava Koutského se dostal k odraženému kotouči Jonáš Fiedler, přistrčil jej svému kapitánovi Oldřichu Bakusovi, 1:1, a ten už neměl se skórováním do prázdné branky problém. Jihlavský rozlet hosté rázně uťali v poslední minutě první třetiny. Střelu Daniela Volrába od modré totiž Jaroslav Suchan neudržel a jednoduchá práce se naskytla Jiřímu Hendrichovi, 1:2, který zakončil akci do prázdné klece. Okamžitě po buly zazvonil na hradeckou klec Jonáš Fiedler, posléze spálil velkou šanci střelou do hrudi hradeckého gólmana Milan Baranyk.

V úvodu druhé části zápasu Jihlavané opět faulovali a nabídli tak hostům možnost přidat další gól. Vzápětí se však provinili také hradečtí hokejisté a síly na ledě se tak vyrovnali. Ve 26. minutě zahrozil pěknou střelou Daniel Hodek a proti Bakusově dorážce se blýskl parádním zákrokem Koutský. Vzápětí však Vladislav Koutský dostává velmi laciný gól, který vstřelil z nulového úhlu jihlavský kapitán Oldřich Bakus, 2:2 a potvrzuje tak, že se stal právem nejproduktivnějším hráčem první ligy v základní části. V polovině utkání se Dukla dostala do vedení. Přesilovou hru zakončil parádní střelou Marek Chvátal, 3:2. Třetí bod v utkání si připsal za asistenci Oldřich Bakus. Ve 36. minutě zahrozili hosté. Fořt našel přesnou příhrou najetého Roubíka, který ihned střílel, ale Jaroslav Suchan vytáhl perfektní zákrok vyrážečkou.

Do poslední třetiny vstoupili jihlavští hokejisté s jednobrankovým náskokem. Hned ve 42. minutě si dobře uvolnil Jonáš Fiedler, ale jeho střelu zblokoval Blanár. U další jihlavské šance byl opět Fiedler, když si položil obránce a pak před prázdnou branku přihrál úplně volnému Milanu Baranykovi, který chtěl celou akci trochu nepochopitelně vylepšit, ale na jeho přihrávku už nikdo ze spoluhráčů nedosáhl. Jihlavský útočník byl okamžitě ošklivě sražen, a tak si Dukla zahrála další přesilovou hru. Hostům se podařilo vyrovnat v 50. minutě když hráli velmi dlouhou dvojnásobnou početní výhodu. Martin Koudelka nabyl obránci Michalu Šedovi, 3:3, jenž perfektně zacílil levý horní růžek brány Jaroslava Suchana. Dokonalý obrat Energetici završili v 54. minutě, kdy další brankou otočili zápas na 3:4. Obrovskou chybu Přemysla Dubna na vlastní modré potrestal Jaroslav Roubík. Jihlavě se podařilo vyrovnat až čtyři vteřiny před koncem když pěknou kombinaci zakončil z velké blízkosti Tomáš Čachotský, 4:4.

Zápas tak dospěl do desetiminutového prodloužení ve kterém byli hosté aktivnější. Jihlavští se spíše snažili udržet nerozhodný stav a nechat tak zápas doběhnout až do samostatných nájezdů. Hosté se dostávali do útočného pásma, ale obránci Dukly nepouštěli útočníky hostů k nebezpečnému zakončení. Po deseti minutách gól nepadl, a tak přišli na řadu samostatné nájezdy. Jako první se rozjel hradecký Koudelka, ale Suchan si s jeho akcí poradil. Za domácí se jako první rozjel ke svému nájezdu kapitán Oldřich Bakus, který nezklamal a bekhendovou kličkou hradeckého brankáře překonal. Za hosty se jako druhý rozjel Vondráček roztáhl Suchana, ale netrefil branku. Vzápětí neuspěl ani jihlavský Jonáš Fiedler. Hradeckému střelci Fořtovi přeskočil při nájezdu puk hokejku a on ani nezakončil. Třetí nájezd Jihlavy zakončil perfektní kličkou Roman Hlouch. Hradecký Přeučil musel svůj nájezd proměnit, aby udržel šanci hostů na výhru, ale střelou mezi betony Suchana nepřekvapil. Jihlava tak porazila v prvním zápase Hradec Králové až v samostatných nájezdech. Hrdinou večera se stal jihlavský gólman Jaroslav Suchan.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Nebudu to dnes moc hodnotit, protože na rovinu říkám, že jsme nehráli dobře. Kluci byli hodně nervózní, to jsme viděli už ráno na rozbruslení. A na rozbruslení před zápasem byla hrůza se koukat. Puky hráčům hrozně odskakovaly, ale nakonec play off je už úplně jiná soutěž, není to o kráse, ale o srdíčku a nějaký jednoduchosti. Utkání rozhodly branky z přesilových her, o tom play off asi bude. Jsme rádi, že jsme zápas dotáhli k nájezdům, protože si na ně hodně věříme a máme hodně zkušených hráčů, kteří je dokážou zvládnout. Díky za to, že se to dnes povedlo.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie