4:5p
(3:0, 0:2, 1:2 - 0:1)

Nad jihlavským hokejovým hradem zavlálo černé sukno

28.02.2006 / Jaroslav Novák

Po úvodní části utkání se ve tvářích jihlavských příznivců zračily široké úsměvy, které ale v průběhu zápasu začaly tuhnout, až nakonec skončili v bezmocné křeči. Energetici se nenechali udolat tříbrankovou ztrátou a postupně dotahovali jihlavský náskok, na kterém se dvěma brankami podílel i kdo jiný než Oldřich Bakus. Nakonec se jim přece jen povedlo nasměrovat duel do prodloužení. V něm se dost možná lámal čtvrtfinálový chléb letošního play-off a bohužel pro Duklu si z jihlavského ledu odváží více tohoto drahocenného pečiva Hradec Králové zásluhou branky Richarda Diviše v nastaveném čase.
28.02.2006 17:30, 1. liga ČR - 57. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Malena, Chvátal, Dobrovolný, Kuchyňa, Duben, Šmarda, Pospíšil, Lukačovič - Rytnauer, Bakus, Hodek - Čachotský, Altrichter, Fiedler - Říha, Hlouch, Baranyk - Lazorišák, Dušátko, Vaškovič
4

Hradec Králové

Dušek (17. Koutský) - Mocek, Blanár, Šeda M., Suchý Petr, Černý, Hendrich - Fořt, Roubík, Diviš - Přeučil, Koudelka, Vondráček - Volráb, Šeda J., Suchý Pavel - Potůček, Domin, Fišer
5
Branky a nahrávky: 7. Malena (Lazorišák, Dušátko), 17. Bakus (Hodek), 17. Hlouch (Říha), 47. Bakus (Hodek) - 29. Fořt (Roubík, Blanár), 37. Koudelka (Suchý Petr, Šeda M.), 50. Roubík (Mocek), 51. Suchý Petr (Koudelka, Domin), 66. Diviš (Roubík, Mocek). Rozhodčí: Trombík - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 10:10, navíc Přeučil (HKR) 5 + do konce. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1510. Střely na branku: 35:38. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:5.

Průběh utkání

Čtvrtfinále play off první ligy se opět vrátilo na jihlavský led, kde se střetla domácí Dukla s mužstvem Hradce Králové. Domácí začali velmi odvážně a hned v první minutě vyslal Jiří Dobrovolný dlouhým pasem přes střední pásmo do úniku Petra Altrichtra, jeho střelu však ukryl Dušek ve své lapačce. Jihlava se dočkala první branky už v 7. minutě, když hradecký Aleš Černý utržil nepříjemnou ránu a zůstal ležet na ledě, čehož domácí dokonale využili a zásluhou rány Rostislava Maleny, 1:0 z mezikruží se ujali po prvé v sérii vedení. Úspěšnými asistenty se ukázali Ota Lazorišák s Janem Dušátkem. V 10. minutě perfektní kolmicí přes střední pásmo vysunul Mocek Blanára, který uháněl sám na Suchana, jihlavský gólman si ale mezírku mezi betony pokryl. Další branku přidali domácí v 17. minutě, když Oldřich Bakus, 2:0 sotva vybruslil zpoza branky a už je touš v hradecké kleci. Jihlavský kapitán totiž po Hodkově přihrávce překvapil Tomáše Duška v brance Východočechů. O další radost domácích fanoušků se postaral po dvaceti vteřinách Roman Hlouch, 3:0, když prudkou střelou procpal puk do hradecké branky. V závěru první třetiny hradecký Přeučil velmi hrubě atakoval domácího obránce Rostislava Malenu. A vzápětí se na ledě strhla obrovská šarvátka, do které se zapojili i hráči ze střídaček obou celků.

Druhou část zápasu začínali domácí s výhodou jednoho muže v poli, ale přesilovou hru nedokázali správně rozehrát a využít. V době, kdy už byli hosté kompletní, vyslal Bakus do brejku Daniela Hodka, který vystřelil švihem přímo do připravené lapačky hradeckého brankáře. Vzápětí se Fořt s Divišem dostali do přečíslení, druhému jmenovanému spálil obrovskou šanci perfektním přesunutím jihlavský brankář Jaroslav Suchan. Ve 27. minutě hráli hosté v šesti, a tak je rozhodčí potrestal dvouminutovým trestem. Hokejisté Hradce Králové ovšem v oslabení dobře bránili a navíc dokázali vstřelit branku. Jihlavské obraně ujelo duo Jaroslav Roubík a Patrik Fořt, 3:1, druhý jmenovaný střílel přesně bekhendem pod vyrážečku Jaroslava Suchana. Poté se Dukla opět vrhla do útoku, ale obrovskou šanci zahodil po přihrávce zpoza branky Adam Lukačovič. Špatná koncentrace Jihlavanů pomohla hostům k vstřelení druhé branky. Krátkou kličku do hřiště provedl Martin Koudelka, 3:2 a lehkou střelu namířil přesně mezi betony zaskočeného jihlavského gólmana. Ve druhé dvacetiminutovce dokázali hosté stáhnout luxusní vedení domácích na rozdíl jedné branky.

Poslední dějství začalo velmi opatrně. Obrovskou šanci připravil hostům vlastní chybou jihlavský obránce Duben, když doslova namazal Voldánovi, a ten z mezikruží vyprášil Suchanův levý beton. Vzápětí se hradečtí hokejisté dostali do přečíslení, které zakončoval Diviš a naštěstí trefil levou tyč jihlavské svatyně. Ve 47. minutě Duklu opět podržel Jaroslav Suchan, když musel zkrotit tvrdou střelu volného Fišera. Vzápětí jihlavský kapitán uklidnil domácí publikum. U hrazení vybojoval kotouč Daniel Hodek a Oldřich Bakus, 4:2 zamířil přesně mezi betony Vladislava Koutského. Ve 49. minutě byli vyloučeni dva jihlavští hokejisté a hosté tak hráli přesilovou hru pět na tři. Po střele Petra Mocka od modré čáry nevěděl Jaroslav Suchan, kam se kotouč odrazil a Jaroslavu Roubíkovi, 4:3 nedělalo problém zakončit do prázdné branky. Když už se zdálo, že se domácí oslabení ubrání, překvapil z rohu kluziště Suchana hradecký Petr Suchý, 4:4 a vyrovnal tak účet veledůležitého utkání. V 52. minutě zkoušel brankáře hostů překvapit Bakus střelou mezi betony, ale neuspěl. Zbytek zápasu si obě mužstva pohlídala, a tak přišlo na řadu prodloužení.

V úvodu prodloužení vyzkoušeli pozornost brankáře Energetiků nejprve Tomáš Čachotský, vzápětí pak Marek Chvátal, ale Koutský oba pokusy bezchybně pokryl. Hosté byli v prodloužení velmi opatrní a zkoušeli Suchana překvapit z velké vzdálenosti, ale jihlavský brankář jejich šance zmařil. Rozuzlení velmi důležitého zápasu přišlo v 66. minutě. Oldřich Bakus vyvážel puk z obraného pásma, byl podražený, ale rozhodčí Trombík nechal hru pokračovat a toho Hradečtí dokonale využili. Jaroslav Roubík připravil kotouč před prázdnou klec Richardu Divišovi, 4:5, a ten zatloukl ostrý hřebík do polozavřené jihlavské rakve.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Z výsledku jsem v šoku. Vedení 3:0 a 4:2 jsme měli rozhodně udržet. Je až neskutečné co dokáže jedna jediná branka provést z psychikou některých našich hráčů. Mně to připadalo jako by najednou byli mozkem úplně jinde než na hokeji. Byli nervózní, nepřihráli si, prostě psychicky úplně odešli. Nicméně naděje umírá poslední a já věřím, že v Hradci zabojujeme a ještě s tím něco uděláme. Jinak bych chtěl také říct, že jsem dnes viděl likvidační faul na Rosťu Malenu. Podíváme se na video a záznam pošleme na patřičná místa, protože takhle brutální zákrok se hned tak nevidí!“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie

×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava