4:3
(0:1, 1:2, 3:0)

Obdivuhodný obrat

05.11.2003 / Mesk

V 15. kole I. hokejové ligy předvedla Dukla obdivuhodný obrat ve vývoji utkání. Zatímco po dvou třetinách prohrávala s Hradcem Králové 1:3, po šedesáti minutách se nakonec radovala z vítězství 4:3. Důležitou vyrovnávací branku vstřelil obránce Jan Šmarda (foto) a o vítězství Jihlavy pak rozhodnul svým druhým zásahem do hradecké branky hrdina zápasu, kapitán Dukly Oldřich Bakus.
05.11.2003 17:30, 1.liga ČR - 15. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ševčík, Staněk, Kubeš, Šefčík, Šmarda, Morava - Hlouch, Bakus, Čachotský - Rytnauer, Mareš, Altrichter - Padělek, Kaňkovský, Říha - Adamec, Havel, Sklenička
4

Hradec Králové

Dušek - Mečiar, Mocek, Suchý Petr, Mareček, Fejgl, Hendrich, Procházka - Polák, Roubík, Šulc - Razingar, Hubáček, Beck - Fišer, Domin, Suchý Pavel
3
Branky: 26. Bakus (Čachotský), 45. Rytnauer (Altrichter), 49. Šmarda (Kaňkovský), 57. Bakus (Padělek, Hlouch) - 17. Roubík (Šulc, Polák), 22. Mečiar (Roubík, Polák), 28. Polák (Roubík, Šulc). Rozhodčí: Staněk - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 1760.

Průběh utkání

Dukla nastupovala do utkání posílena o Aleše Padělka z Vítkovic a Jaroslava Mareše ze Znojma, a tak mohli fanoušci, kterých se dostavilo na Horácký zimní stadion 1760, očekávat, jak se Jihlava v téměř nejsilnější sestavě předvede. Od prvních minut se hrál svižný hokej se šancemi na obou stranách. V desáté minutě putovali těsně po sobě na trestnou lavici Kubeš a Šmarda, takže se hostům naskytla dlouhá přesilovka 5 na 3. Početní výhodu sehrálo mužstvo z východu Čech velmi dobře, ale ani Roubík, ani Polák si v dobrých pozicích před Suchanem neporadili. Po ubráněném oslabení se Dukla začala postupně osmělovat a dokonce mohla jít do vedení, to by však musel Mareš, který projel celé hřistě trefit přesněji. Domácí se neradovali ani po šanci Hloucha, a tak udeřilo na druhé straně. Šulc našel mezi kruhy volného Roubíka, který nedal Suchanovi šanci, 0:1. Po inkasované brance domácí polevili na tempu a Hradec se stáhl víc do obrany, takže se do kabin odcházelo za stavu 0:1.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Do druhé třetiny vlítli domácí se snahou výsledek otočit, jejich odhodlání však vzalo po pár minutách za své. V době, kdy měli hráčí ve žlutých dresech výhodu přesilové hry, odskočil Ševčíkovi puk z hole a hosté se dostali do přečíslení dva na jednoho. Roubíkovu střelu Suchan vyrazil, ale na Mečiarovu dorážku byl krátký, 0:2. Oslabéní však za chvíli využila i Dukla. Čachotský poslal puk do jízdy Bakusovi, jehož blafák skončil v Duškově kleci, 1:2. Jihlavští okamžitě vycítili šanci na vyrovnání a pustili se do mohutného utoku. Jejich snaha však způsobovala mezery v obraně a po jedné z nich překonal Suchana blafákem Polák, 1:3. Domácí diváci přestali po inkasované brance povzbuzovat a po dalších nepřesnostech ve hře Dukly se z tribun ozval i pískot. Ani Hradec už se ve druhé části do šancí nedostal, takže se do druhé přestávky odcházelo za stavu 1:3.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Ačkoliv už asi málokdo věřil, že Jihlavští, kteří si v prvních dvou třetinách nepočínali příliš dobře, otočí výsledek, stal se pravý opak. První krok k velkému obratu udělal ve 45. minutě Rytnauer, když dorazil za Duškova záda střelu Altrichtera, 2:3. Po vstřelené brance rozpoutali hráči Dukly na ledě hotové peklo a soupeř, kterému už docházely síly, nevěděl, kam dřív skočit. Mareš ani Padělek své šance ještě nevyužili, ale ve 49. minutě napřáhl na modré Šmarda a propálil vše, co mu stálo v cestě, 3:3. Diváci se pustili do mohutného povzbuzováni a byli šestým hráčem Dukly. Po Čachostkého šanci sice ještě jásot nevypukl, ale o pár minut později si vyjel od mantinelu Bakus a poslal puk za Duška počtvrté, 4:3. Před koncem utkáni ještě zkusili hosté štěstí ve hře bez brankaře, ale hráči Dukly si už výsledek pohlídali a mohli po zápase oslavovat vydřené tři body.