3:7
(2:3, 0:4, 1:0)

Nebýt druhé třetiny, měli bychom plichtu

30.09.2006 / Dušan Majer

Jihlavané v utkání vůbec nezačali špatně a ve 4. minutě se zásluhou Petra Kaňkovského ujali i vedení. Ale od této chvíle až do sedmé branky soupeře přišlo zatmění a Dukla dostávala jeden gól za druhým. Odvolání koučů se tedy na výkonu červenožlutých vůbec neprojevilo, domácí výtečníci opět předvedli několik hrubých individuálních chyb v obraně a ty nás stály jak nervy, tak i naději na slušný výsledek. Vyhráli jsme tedy alespoň poslední dvacetiminutovku, v níž se ve vlastním oslabení po brejku prosadil Jan Dušátko.

Máte možnost shlédnout deset fotografií od Dušana Vrbeckého.

30.09.2006 17:30, 1. liga ČR - 7. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík (30. Řehoř) - Kuchyňa, Lukáč, Chvátal, Punčochář, Duben, Lukačovič, Šmarda, Plch - Říha, Kaňkovský, Fiedler - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Lazorišák, Dušátko, Hanzal -Horský, Havel, Polák
3

AZ Heimstaden Havířov

Masný - Galvas, Zientek, Klimeš, Ovčačík, Vavruša, Sekula, Peštuka - Lhotský, Zdráhal, Sedlák - Mikšan, Lipina, Brynecký - Rozum, Mareš, Zdeněk - Heider, Sikora J., Sikora M.
7
Branky a nahrávky: 4. Kaňkovský (Punčochář, Říha), 20. Bakus (Chvátal, Punčochář), 55. Dušátko - 4. Zdeněk (Mareš, Lipina), 11. Mikšan (Klimeš, Lipina), 16. Klimeš (Mikšan, Lipina), 25. Sedlák (Zdráhal), 28. Klimeš (Mikšan, Sedlák), 30. Sedlák (TS), 37. Zdeněk (Rozum, Vavruša). Rozhodčí: Fraňo - Čížek, Padevět. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:3. V oslabení: 1:1. Diváci: 2100. Střely na branku: 34:40. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:7, 3:7.

Průběh utkání

Vstup do utkání přitom nebyl vůbec tak strašný, jak by napovídalo skóre. Hned v úvodu měl Havířov početní výhodu, ovšem Sáblíka neohrozil ani jediným pokusem. Velmi rychle tedy přišla odpověď domácích. Říha nejprve pálil, ale Masný jeho pokus vyrazil, stejný hráč tedy zkusil dorážku, ale opět byl neúspěšný, k puku se tedy dostal matador v dresu domácí Petr Kaňkovský, který si Masného pěkně potáhnul a pak elegantně zakončil - 1:0. Kdo by na stadionu tušil, že to byl poslední dnes moment, kdy Dukla vedla! Již za 27 vteřin bylo totiž vyrovnáno. Jihlavské obraně se v rohu prosmýkl Jiří Zdeněk a svůj průnik zakončil stylovým teploměrem - 1:1. Šanci na druhý gól Dukly vzápětí zazdil nováček v červenožlutém dresu, Petr Punčochář. Proti jeho střele od modré si totiž Masný zkušeně vyjel, takže puk do branky zapadnout nemohl. Stejně dopadl i Klimešův pokus na druhé straně. Na straně domácích měl znovu velkou šanci Punčochář, tentokrát ovšem se střelou váhal a pomalu se blížil k brance. Ovšem ani tato taktika neslavila úspěch. Jihlava se snažila využít dvojnásobnou přesilovku, místo toho však přišla ledová sprcha. Z trestné lavice naskočil nikým nehlídaný Klimeš, který domácímu Kuchyňkovi rychle ujel. Jeho střela nebyla úplně bez šancí, ovšem zastavila ji Sáblíkova maska. To cinknutí slyšeli zřejmě všichni až na hlavního rozhodčího, který nechal pokračovat ve hře. Hosté toho využili a zásluhou Davida Mikšana šli do vedení 1:2. Mezi dvanáctou a čtrnáctou minutou byli domácí zatlačeni do defenzivy a Panteři ostřelovali Sáblíkovu branku jako na frontě. Kuriózně domácí tento tlak s vypětí všech sil přežili aby o pár chvil později kapitulovali potřetí. Lukáš Zientek pálil od modré a jeho ránu usměrnil do jihlavské branky pohotový Tomáš Klimeš – 1:3. S Duklou to začalo vypadat bledě, ovšem jiskřičku naděje se přeci en snažila vykřesat. Ovšem Šmardova střela byla zblokována. Na druhé straně hřiště vytáhl Sáblík skvělý zákrok proti Mikšanovi, na kterého zívala prázdná branka, ovšem její strážce v poslední chvíli stihl přiložit hokejku na led. Dukla se gól přeci jen dočkala. V poslední minutě totiž domácí diktovali hru. Vytvořili si několik superšancí, při kterých gól visel jen pár centimetrů nad ledem. Nakonec to byl kapitán Oldřich Bakus, který neposedný puk zametl do prázdné branky - 2:3. Všichni na zimním stadionu čekali, že hosty gól do šatny zlomí, což se ovšem v dalším průběhu utkání ukázalo jako osudová chyba. „Říkali jsme klukům ať nevěší hlavy, že tam nějaký upatlaný gól spadne a pak se roztrhne pytel, což se dnes stalo,“ ohlíží se za zlomovým momentem utkání trenér Panterů Jiří Režnar.

První akci druhé části si připsal hostující Mareš, ovšem jeho obkroužení branky skončilo na Sáblíkově betonu. Proti kupě šancí v páté minut druhé části byl už ovšem jihlavský brankář krátký. Nejprve si puk vyměnili Sedlák s Lhotským, ovšem jejich pokus Sáblík vykryl, o pár vteřin později nastřelil Sedlák jen tyčku, vzápětí se Přemysl Sedlák už mohl radovat. Stál volný mezi kruhy a dostal skvělou přihrávku od Pavla Zdráhala. Teď už si se zakončením nelámal hlavu a po střele se puk třepal síti - 2:4. V osmé minutě bylo ještě hůře. Lipina našel přihrávkou zpoza branky volného Tomáše Klimeše – 2:5. Domácí fanoušci tento šok ani nestihli rozdýchat a už tu byla další pohroma! Za hákování bylo nařízeno trestné střílení, se kterým neměl Přemysl Sedlák problém, což dokázal, když puk elegantně poslal mezi Sáblíkovy betony - 2:6. To donutilo jihlavskou střídačku ke střídání gólmanů a tak se do hry zapojil Milan Řehoř. “Dali jsme pár šťastných gólů, což nám zvedlo sebevědomí,“ popisuje Jiří Režnar. Dukla však odmítala složit zbraně. Dušátko se pokusil svým nahozením překvapit Masného, ovšem ten si s jeho pokusem s drobnými problémy poradil. O gól se několika šancemi snažila i první lajna, ovšem opět bezúspěšně. Gólem neskončila ani Fiedlerova teč Punčochářovy střely od modré. Uhodilo tedy na druhé straně. Jiří Zdeněk hbitě tečoval střelu Petra Rozuma a připravil tak Řehoře o čisté konto - 2:7. Poslední dvě akce třetiny patřily hostům. Nejprve však Pavel Zdráhal pálil nad a vzápětí Řehoř vystihl svým betonem Lipinovu kličku. Tak tedy skočila třetina hrůzy. “Kluky to teď mrzí ještě víc než mne, protože to odhodlání z nich sálalo už na ranním rozbruslení,“ lituje trenér Dukly, Petr Vlk.

V poslední části jakoby se Dukla snažila dát zapomenout na prostřední dvacetiminutovku. Postupně se o gól totiž ucházeli Říha, který ovšem pálil nad, Punčochář, jehož střela byla zblokována a Lazorišák, který se ovšem dostatečně nenatáhl pro odražený puk. Po této řadě šancí domácích se o zteč Řehořovy branky pokusili i Panteři. Jaroslav Mareš prokličkoval obranou a položil i brankáře, ovšem zakončit již nestihl. Na druhé straně pálil z výhodné pozice Říha, ovšem netrefil ani branku. Panteři se snažili přidat osmý gól pokusem Miloše Vavrušci, ten ovšem zastavila Řehořova vyrážečka. Domácí se zaslouženě dočkali alespoň kosmetické úpravy skóre, když ve vlastním oslabení ujelo trio žlutočervených, vedených Janem Dušátkem. Ten rychle projel obranné pásmo Panterů a zakončil mezi betony Radka Masného - 2:7. Závěr třetiny však opět patřil hostům a jejich pokusům, které ovšem Řehoř s bravurou vykryl. Nejprve semaforem zlikvidoval Klimešův blafák a o pár minut později pokryl i střelu Lhotského. O rozruch se však postaral i David Galvas, ovšem způsobem o který by nikdo nestál. Po nevinně vyhlížejícím střetu u mantinelu zůstal ležet a dlouho se neměl k tomu aby se postavil. Nakonec se to však přeci jen podařilo a obránce Panterů si cestou na šití alespoň vyslechl aplaus celého stadionu. Do konce zápasu se už neodehrála žádná významná akce, takže Dukla i přes zlepšený výkon a větší bojovnost hlavně v obou okrajových třetinách, nakonec prohrála s Havířovem 3:7. „Bylo to z obou stran náročné utkání, protože Jihlava i my jsme oba u dna tabulky,“ ví Jiří Režnar.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Havířov): „Utkání se mi hodnotí dobře, protože jsme vyhráli. Poslední utkání jsme hráli pořád disciplinovaně, ovšem těsně jsme je prohrávali. Nám podstatě skončila první lajna – Seman se Žůrkem, kteří dali přes šedesát gólů. Takže Pavel Zdráhal se vlastně pořád hledá. Všechno tedy odehrála druhá lajna – Lipina, Sedlák, Mikšan. V tomhle utkání šlo o to, kdo se odrazí a zlepší si sebevědomí. My jsme šťastní, že jsme vyhráli, ovšem Dukla dostala další ránu.“
Petr Vlk (Jihlava): „Mě se tohle utkání zase tak dobře nehodnotí. Klukům se nedá upřít vůle vyhrát. Měli jsme smůlu, že Havířovu tam spadlo všechno do čeho plácli. A my jsme jim k tomu v několika případech ještě pomohli. Ne, že by to byly námazy, ale určitá nedůslednost. O to víc mě to mrzí, protože klukům by to hle „pohlazení“ určitě pomohlo.Lidé jsou určitě zklamaní, ale bohužel.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie