5:3
(2:2, 1:1, 2:0)

Dukla v Brně sehrála vyrovnanou partii se špatným koncem

28.02.2007 / Ondřej Lorenc

Po nepříznivém výsledku, s kterým odjížděla Dukla s Brna minule, tentokrát Jihlavští sehráli s Kometou vyrovnanou partii, v níž se o vedení praly oba týmy. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, v konečném účtování se však nakonec radovali domácí hokejisté z vítězství 5:3. O jihlavské branky se postarali postupně Tomáš Čachotský, Oldřich Bakus a Petr Kaňkovský. Vzhledem k tomu, že ve svých utkáních neuspěla Ostrava ani Třebíč, Dukla stále ztrácí na šestou příčku pouhé dva body.
28.02.2007, 1. liga ČR - 48. kolo

HC Kometa Brno

Maláč - Staněk, P., Lhotský, Šmach, Vyhlídal, David, Špelda - Černý, Hruška, R., Sojčík - Appel, Kucharczyk, Staněk, A. - Näätänen, Moskal, Mikšan - Hodek, Hruška J., Barták
5

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Morava, Duben, Lukáč, Dobrovolný, Šmarda, Pekárek, Martinka - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Fiedler, Kaňkovský, Řípa - Lazorišák, Vlk, Hanzal
3
Branky a nahrávky: 10. David (Staněk A., Šmach), 15. Černý (Moskal, Hruška R.), 28. Hodek (Vyhlídal), 53. Moskal (Hruška R., Lhotský), 59. Moskal (Lhotský, Šmach) - 9. Čachotský (Rytnauer, Bakus), 10. Bakus (Rytnauer, Čachotský), 40. Kaňkovský (Fiedler). Rozhodčí: Smeták - Jureček, Pala. Vyloučení: 8:10, navíc David (KOM) 10 min. OT - Rytnauer (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4940. Střely na branku: 46:41. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3.

Průběh utkání

Úvod zápasu patřil Kometě, která po pár náznacích šancí mohla jít do vedení, ale Hodkova rána se brance Dukly vyhnula. Neujala se ani úvodní přesilovka. Série „kolotočů“ k ničemu nevedla. Vzápětí se mohla Kometa dočkat přesilovkového reparátu, když byl potrestán za zdržování jihlavský brankář Řehoř, avšak uběhlo jen pár vteřinek početní výhody a hlavní sudí Smeták „vymetl zpod koberce“ úvodní kompenzaci, kterými pak hýřil celé utkání a poslal i Brňany do čtyř! Jak se má využívat přesilovka, to předvedla až Dukla. Nevymýšlel zrádné zdlouhavé teorie a vrhla se na osvědčenou stručnou praxi. Bakus a Rytnauer si rozebrali bránící hráče, Čachotský si nabruslil před osamoceného Maláče, položili ho na led a pak podél něj zavěsil – 0:1. Odpověď přišla vzápětí. Tentokrát byla početní výhoda na straně Komety. David se nechal inspirovat jednoduchostí a střelou od modré srovnal – 1:1. Jenže, jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá a ozvěna to tedy byla pořádná. Neuběhla ani minuta a Dukla znovu vedla! Bakus využil hrubé chyby domácí obrany a svůj brejk dotáhl do úspěšného konce – 1:2. A Dukla se tlačila stále dopředu. Zvláště její první útočná řada několikrát nebezpečně zahrozila, ale Maláč, který se po delší době mohl znovu ukázat před tribunami Ronda se rozchytil do skvělé formy, za což sklízel zasloužený aplaus. Je na místě otázka, zda se vybavili některým divákům slova známé písničky, ve které se zpívá, abychom neopouštěli své staré známé pro nové…….. Před pár týdny, když dostal šanci nový brankář Petrík, Maláče div nezatratili, ale ten se jim dnes svým výkonem náležitě připomenul!! Tlak Dukly však utnulo další vyloučení na její straně a nabídnutou šanci tak mohla využít Kometa k dalšímu srovnání stavu, čímž rozhodně nepohrdla. Černý vyslal na Řehoře nepříliš povedenou střelu, ale puk z jeho hokejky přece jen doskákal za brankovou čáru – 2:2. Za tohoto skóre skončila úvodní třetina, jenže nemuselo tomu tak být. Dukla byla blízko k tomu, aby znovu strhla vedení na svoji stranu, jenže Maláč nepovolil!

V kabině si asi brněnští hráči lokli povzbuzujícího elixíru, protože do druhé třetiny vlétli jako diví! Nejprve nadvakrát Näätänen a po něm Appel bušili do Řehořovi klece, po nich Kucharczyk, Mikšan a A. Staněk se pokoušeli provětrat její „mříže“. Dukla v těchto chvílích působila spíše staticky, což se jí hodně vymstilo v momentě, kdy se Vyhlídal rozpomněl na své extraligové časy, ukázkovým pasem ze svého obranného pásma našel na soupeřově modré Hodka a jeho únik zakončený bekhendovým blafákem přinesl Kometě poprvé vedení v tomto zápase – 3:2. Duklu ani obdržený gól příliš nevzpamatoval a tak se Kometa mohla dále oddávat své střelecké vášni. Brzy však jí došel střelný prach, nejspíš si však jeho zásobu přetáhla nepozorovaně na svoji střídačku Dukla, protože ta se začala, po pár nesmělých pokusech, tlačit znovu před Maláče. Avšak znovuobjevená brněnská ikona dokázala vždy zachránit, sice občas až v poslední chvíli. Byla však jen otázka času, kdy Maláč nakonec povolí, protože čeho je moc, toho je příliš a domácí gólman sám na vše stačit nemohl! Už to sice, v probíhající poslední minutě, vypadalo, že Kometa pro tuto třetinu nadějný stav udrží, jenže její hráči nechali trestuhodně volného Kaňkovského a ten už dokázal propasírovat puk do brněnské branky – 3:3.

Do poslední třetiny nastoupila obě mužstva spíše s rozvahou a ani jedno se příliš dopředu nepouštělo, jenže rozvahu brzy z jejího místa vypudila nervozita, táhnoucí ve vleku i nepřesnost, která si za svůj cíl vybrala i rozhodčího Smetáka, jehož jméno se skandovalo na tribunách, bohužel ve špatném slova smyslu a pokřiky na jeho adresu nemůže citovat ani po večerní desáté hodině!

Příležitost znovu zvrátit brankový stav ve svůj prospěch dostala Dukla při skoro dvouminutové přesilovce 5 na 3, když se v těsném sledu nechali vyloučit Vyhlídal a Lhotský. Ti pak mohli z trestné lavice sledovat, jakou si Maláč spustil lední one man show a hráče Dukly přiváděl přímo k zoufalství! Především jeho zásluhou se Kometa ubránila a sama mohla pomýšlet na vedení, když se jí naskytla možnost početní výhody, byť jen o jednoho hráče! Na její provedení si však musela dlouho počkat, neboť několik diváků neuneslo pár sporných výroků trojice sudích a záplavou odpadků na ledové ploše se tak mohlo poukázat na malý počet odpadkových košů v hale Rondo. Rozhodčí nechali povolat úklidovou četu, avšak když sami poznali, že dva „strejdové“ nejistého kroku toho příliš nesvedou, poslali oba týmy do kabin a nechali led vyžehlit rolbou.

Po návratu na led se mužstva do sebe zakousla. Kometa do Dukly herně, ale opačně to vypadalo, že je to málem doslova. Nejprve ještě Černému v rozhodující chvíli přeskočil puk hokejku, po sérii odrazů se však dostal až k Moskalovi a ten, střelou z mezikruží, poslal Řehoře na poslechovou seanci k doktorce Čeňkové – 4:3. Dukla se pokusila o odpověď sólem Lazorišáka, jenže „Malage“ držel, alespoň třetinový, čistý štít a tak musela přijít na řadu ošidná power-play. V ní sice Dukla zatlačila svého soupeře do jeho obranného pásma , avšak brzy přišla o puk a Moskal, vyvážející puk, se dokázal, ač tísněný obráncem, trefit do prázdné brány – 5:3. Bylo rozhodnuto!

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Dnes nevyhrál lepší tým, ale šťastnější. Jsem smutný z toho, že se nám nepodařil získat alespoň jeden bod."

Rostislav Čada (Kometa Brno): „Díky velké bojovnosti a pracovitosti máme vydřené tři body. Muselo se dotahovat, bylo tam spoustu individuálních chyb, rozhodlo nakonec posledních deset minut. Pravděpodobně jsme ztratili pro zbytek sezóny Aleše Staňka, což je pro nás citelná ztráta."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie