3:2p
(0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Dukla nadějně rozjetý zápas nedotáhla do vítězného konce

18.03.2007 / Miroslav Janíček

Jihlavští hokejisté bohužel nevstoupili do čtvrtfinálové série s Ústí nad Labem vítězně. I když vedli již 2:0 díky brankám Petra Vlka a Petra Kaňkovského, ve 36. minutě domácí zahájili svůj velkolepý obrat. Do konce základní hrací doby stihli vyrovnat a konečném vítězství Lvů 3:2 rozhodl ve třetí minutě prodloužení Houdek. Všechny tři branky domácí hokejisté vstřelili v přesilových hrách. Již zítra bude mít Dukla příležitost reparátu. Utkání tentokrát začíná v 18:00 opět na ledě soupeře.
18.03.2007 17:00, 1. liga ČR - 51. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Přikryl - Grof, Nádašdi, Jan Kudrna, Ficenc, Hořava, Houdek, Zápotočný, Klobouček - Janků, Pazourek, Antoš - Hluchý, Martinec, Klimt - Micka, Ivan, Liščák - Kloz, Slížek, Přeučil
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř – Míka, Morava, Duben, Lukáč, Pekárek, Klíma, Mrkvička, Martinka - Rytnauer, Bakus, Čachotský – Kaňkovský, Fiedler, Řípa – Vlk, Dušátko, Lazořišák - Havel, Hrbatý
2
Branky a nahrávky: 35. Slížek (Liščák, Janků), 46. Martinec (Micka, Liščák), 63. Houdek (Ficenc, Martinec) - 15. Vlk (Míka), 25. Kaňkovský (Bakus). Rozhodčí: Fraňo - Jelínek, Šmíd. Vyloučení: 11:13. Využití: 3:1. Diváci: 5720. Střely na branku: 50:30. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

Hned ve 2. minutě zápasu měl obrovskou šanci Kaňkovský. Ve 4. minutě napřáhl na modré Hluchý, Řehořovi kotouč propadl a pomalu se sunul do branky. Od jisté branky zachránil hosty jeden z jejich obránců. Domácí hokejisté převzali otěže utkání do svých rukou a vynutili si tlak. V 9. minutě orazítkoval Nádašdi spojnici spodku tyčky s konstrukcí branky. Další nebezpečnou situaci musel Řehoř řešit v minutě 11. Dukla byla opět nebezpečná až v přesilovce ve 13. minutě. Prosadila se ale až s naskočením Pazourka z trestné lavice, kdy Vlk z těžkého úhlu nahodil na branku a kotouč se od vzdálenější tyče odrazil do sítě - 0:1. Domácí obránce Nádašdi, kterému dnes nebylo přáno vstřelit branku, rozezvučel v 17. minutě, opět střelou od modré, horní tyčku. Vzápětí, po závaru před Řehořem, trochu vzplály vášně a hosté se během minuty dostali do dvojnásobného oslabení. Hokejisté Slovanu se ale při přesilovce utápěli v množství přihrávek a na branku téměř nevystřelili.

Hned ve 22. minutě domácí chybovali, hosté se dostali do přečíslení 2 na 1, ale Ficenc s Přikrylem ožehavou situaci vyřešili. Brzy nato se během necelé minuty vyfaulovali dva hráči domácích a více než minutovou dvojnásobnou přesilovku hráli hosté. Těm se dařilo o poznání lépe. S naskočením prvního ústeckého hráče na led trefil při nahození před branku Kaňkovský Ficence a od něj se kotouč odrazil za záda bezmocného Přikryla - 0:2. To byla pro domácí studená sprcha, zvlášť když hned nato se hosté dostali do dalšího přečíslení. Lvi ale nesložili zbraně a přidali. Ve 28. minutě netrefil v jasné šanci branku Ivan. V této době domácí hokejisté téměř neopustili útočné pásmo a svůj tlak korunovali ve 35. minutě při přesilovce. Morava při ní zlomil hokejku, Janků z pod jeho bruslí vydoloval puk, za brankou našel Liščáka a jeho pohotovou přihrávku přetavil ve snížení střelou z voleje - Slížek - 1:2. Nadále se hrálo především před Řehořem a přetížená jihlavská obrana nestíhala. V samém závěru druhé třetiny si nedovoleným zákrokem pomohl Míka.

Na začátku třetí třetiny dohrávali domácí přesilovku. Gól na své holi měl Přeučil, ale prováhal vhodný okamžik a přišel o kotouč. Domácí pokračovali v obléhání Řehořovy svatyně, když ve 45. minutě ji brankář úmyslně posunul a poslal své spoluhráče do oslabení. To trvalo přesně minutu a 2 vteřiny, když tvrdě vypálil Micka a vyražený kotouč uklidil do odkryté branky Martinec - 2:2. Vzápětí mohli udeřit hosté, ale nejprve Kaňkovský netrefil branku a po něm Dušátko trefil jen připraveného Přikryla. Důležitý okamžik utkání nastal ve 49. minutě. Při vlastním oslabení ujel všem Slížek, ale jeho pokus o kličku mu vůbec nevyšel. Útoky se potom přelévaly ze strany na stranu. V 54. minutě, při závaru před Přikrylem, ležel poměrně dlouho nepokrytý kotouč v brankovišti, ale nikdo z hráčů Dukly ho nedokázal posunout do branky. Utkání, i přes šance na obou stranách, zvolna plynulo k prodloužení.

Do desetiminutového prodloužení v pěti hráčích na obou stranách vstoupila obě mužstva opatrně. Částečně z důvodu náhlé smrti, částečně z důvodu mnoha louží na ledě. Po minutě hry si však Fiedler vyšlápl u hrazení na Micku a po zásažení domácího útočníka vysokou holí oslabil svůj tým. Přesilovka však trvala jen 39 vteřin. Tak dlouho stačilo k tomu, než od modré napřáhl Houdek a prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 3:2.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „V žádném případě nejsem zklamaný z toho výkonu, jaký jsme tu předvedli. Samozřejmě je to škoda. Dotáhli jsme to do prodloužení, tam myslím, že po tom faulu to nebylo dobré. Nahozená střela, gólman neviděl, to už je trma vrma. Spíš mě mrzí to, že druhý gól jsme dostali po faulu na našeho hráče v útočném pásmu, kdy jsme měli kotouč na hokejce, byl podražen a z následného protiútoku jsme dostali gól. To mě štve a mrzí. Místo, abychom dostali gól, šli bychom do přesilovky a bylo by to všechno úplně jiné."

Vladimír Evan (HC Slovan Ústečtí Lvi): „Je to čtvrtý zápas se silným soupeřem, kdy prohráváme, ale myslím, že je to právě to play off, jak má být. Tam rozhodují maličkosti, chyby a Jihlava je tým zkušených hráčů, kteří ty chyby umí využít. My jsme jejich chyby nepotrestali, a proto to bylo 0:2. Klukům musím ale poděkovat. Od toho kontaktního gólu ve druhé třetině jsme se zvedli a myslím, že už tam byla vidět naše převaha, jen se nám nedařilo gólově. Jestli nás to vydřené vítězství nakopne do dalších zápasů? Vloni jsme tu prohráli ve finále první zápas 0:6 a stejně jsme se z toho otřepali. První utkání je ale vždy důležité a já věřím, že zítra už to zvládneme lépe."