6:2
(2:0, 1:2, 3:0)

Dukla vstoupí do play-off z páté pozice

11.02.2008 / Libor Galvas

Boj o čtvrtou pozici a start v play-off před vlastním publikem Dukla v Havířově prohrála, před ostravskou Sarezu se tak v tabulce neprobojovala. Jihlavští nedokázali zachytit nástup Panterů, ti si vytvořili dvěma trefami během semé minuty dvoubrankový náskok, který po přestávce ještě o gól navýšili. Nepomohlo ani úřadování Martina Krupky, kterému se povedlo dvěma přesnými zásahy snížit, domácí pak opět převzali otěže zápasu a zvítězili 6:2.
11.02.2008 17:30, 1. liga ČR - 44. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Valent - Huhto, Lašek, Klimeš, Szakal, Peštuka, Kopel, Plánovský - Sikora, Škoda, Zdráhal, Velecký, Hulva, Seman, Bokroš, Strapáč, Bacul, Říčka, Giesel, Klimša
6

HC Dukla Jihlava

Falta - Ficenc, Míka, Staněk, Martinka, Kuchyňa, Duben, Kašpar - Čachotský, Bakus, Kopecký - Man, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Hradecký, Suk - Piluša, Jonáš
2
Branky a nahrávky: 7. Klimeš, 7. Giesel (Klimša), 23. Sikora (Strapáč, Huhto), 41. Strapáč (Zdráhal, Škoda), 46. Bacul (Velecký, Sikora), 59. Plánovský (Strapáč, Zdráhal) - 26. Krupka M. (Hanzal, Kašpar), 29. Krupka M. (Man). Rozhodčí: Hribik - Vengřín, Poruba. Vyloučení: 7:10. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 956. Střely na branku: 44:33. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2.

Průběh utkání

Prvním momentem, který stal v úvodní třetině za zmínku, bylo vyloučení hostujícího Lukáše Krupky ve čtvrté minutě. Paradoxně se však do první velké šance dostali v oslabení hosté, ale Suk, leč obkroužil ležícího gólmana, nezasunul kotouč za brankovou čáru. Jedinou šancí domácích v přesilovce byla pěkná Zdráhalova střela švihem, ale tu Falta v pohodě zneškodnil. Na konci šesté minuty dostal přihrávku před hostujícího gólmana Sikora, ale nemířil přesně. Za pár vteřin se však dostal ke kotouči Klimeš a nachytal Faltu na hruškách, když mu bekhendem zasunul kotouč zblízka mezi betony – 1:0. Domácí byli po úvodní brance při chuti a hned za patnáct vteřin mohl zvýšit Giesel, který před Faltou zvolil blafák do bekhendu, ale trefil pouze jeho beton.

Stejný hráč však byl ještě v té stejné minutě úspěšný. Domácí se dostali do přečíslení 3 na 2, které sice nezakončili, kotouč se jim zamotal pod nohama, ale Giesel si jej vydoloval a přesnou střelou zápěstím do horního růžku zvýšil na 2:0. Následně byl vyloučen Martinka a domácí mohli pokračovat v náporu. Přesilovka se jim ovšem moc nepovedla. Jedinou pěknou kombinaci zakončoval Zdráhal, ale mohl najít před odkrytou brankou ještě lépe postaveného spoluhráče. Ve 12. minutě byl vyloučen domácí Bacul a i Dukla dostala poprvé výhodu přesilovky. Hned v jejím úvodu však vybojoval kotouč za brankou Škoda, posunul jej na Zdráhala, který jej v tísni nedokázal usměrnit za Faltova záda.

V přesilovce přišel kuriózní moment. Staněk trefil od modré Míku někam do oblasti krku, a od Míky se kotouč odrazil za Valentova záda, jeden z domácích beků jej vyhazoval z brankové čáry. Poté to zkoušel z velkého úhlu Martin Krupka, ale ani nadvakrát neprotlačil kotouč mezi Valentovy betony. V 17. minutě seknul Hanzal Valenta, když už měl přikrytý kotouč a dostal za to dvě minuty. V přesilovce Hulva tvrdou bombou sestřelil Faltu. Falta se po zásahu do hrudi jen těžce zvedal z ledu. Po chvíli se však otřepal a do konce třetiny stihl vykrýt ještě další ránu Říčky z pravého křídla.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí a Faltu hned ze začátku vyzkoušeli Klimeš se Zdráhalem, nedokázali jej však překonat. Po jejich střelách ale fauloval Martinka a hosté se museli opět bránit. A tentokrát se ubránit nedokázali. Petr Strapáč totiž vypálil kotouč, Falta jej pouze ztlumil, ale nevěděl, kde je. Marek Sikora jej však viděl moc dobře a v pohodě jej doklepl do sítě – 3:0. Vzápětí byl vyloučen domácí bek Plánovský a Valent si v přesilovce musel poradit s nebezpečným pokusem Míky. Když už byli domácí v plném počtu, vyslal Míka na domácího gólmana další těžkou ránu, ale v minisouboji opět uspěl Valent. Dukla však přece jen snížila, když Martin Krupka z velkého úhlu perfektně trefil minimální skulinu nad Valentovým ramenem – 3:1.

O tři minuty později vyrobil hrubku na útočné modré Huhto a ke kotouči se dostal opět Martin Krupka a i tentokrát chytře překonal Valenta střelou švihem k tyči – 3:2. Po této brance se dostali hosté na koně a domácí Panteři mírně znervózněli. V polovině utkání zahrozil Hanzal a po něm Kopecký, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Ve 32. minutě fauloval Duben a v přesilovce si diváci zakřičeli gól. Po střele Semana však skončila v síti pouze jeho zlomená čepel. Ve 34. minutě vyrobil další minelu Lašek, a musel faulovat jihlavského útočníka, aby jeho chyba nebyla potrestána a mohl být rád, že hlavní rozhodčí nezkřížil ruce nad hlavou. O minutu později opět Lukáš Krupka sekl Valenta přes rukavici a také byl vyloučen. V přesilovce pálil dvakrát Zdráhal, ale Falta oba jeho pokusy kryl. V poslední minutě pak musel Valent vytáhnout těžký zákrok proti střele Kopeckého.

Klid na havířovské hokejky přišel hned po třinácti vteřinách třetí třetiny. Pavel Zdráhal připravil perfektní kotouč pro Petra Strapáče, který neměl problém trefit odkrytou branku – 4:2. Rázem jich bylo plné kluziště. Falta musel krýt dvě rány Bokroše, pak se dvakrát neprosadil Velecký, ale zůstal na ledě v přesilovce i se třetím útokem a to se domácím vyplatilo. Michal Velecký našel rychlou přihrávkou juniora Lukáše Bacula, který trefil přesně – 5:2. Poslední šanci nabídli Dukle sami domácí hokejisté, když byl vyloučen Sikora a po něm také Škoda. Hradecký však těsně minul pravou tyč, poté v perfektní pozici přestřelil Čachotský a pak neuspěl nadvakrát Martin Krupka.

V 53. minutě pálil nebezpečně Szakál, ale Falta jeho pokus vyrazil. V 55. minutě dostali stejnou výhodu dvojnásobné přesilovky i domácí, ale naložili s ní stejně. Sevřeli sice svého soupeře v útočném pásmu, ale výsledkem byla pouze lehká střela Hulvy. V 58. minutě nejprve Valent zneškodnil samostatný nájezd Mana, aby si vzápětí na druhé straně připsal premiérový zásah domácí obránce Plánovský, jehož střelu od modré tečoval do vlastní branky Kuchyňa. V poslední minutě ještě Falta vykryl pokus Semana, ale porážce svého týmu nezabránil.

Ohlasy trenérů

Bedřich Ščerban (asistent trenéra Jihlavy): „My jsme se kromě druhých deseti minut ve druhé třetině k ničemu nedostali. Nemáme klukům co vyčítat, protože jsme měli už hodně dlouho naplánovaný na sobotu ples, který se nedal přeložit. S tím termínem jsme vzhledem k pondělnímu zápasu nesouhlasili, ale nic jiného nám nezbývalo. Už ráno na rozcvičce bylo vidět, že to nebude úplně ono. Moje slova se bohužel potvrdila, byli jsme malátní a pomalí.“

Jiří Režnar (trenér Havířova): „V první třetině jsme hráli dobře, ale bohužel zase jsme si ve druhé třetině začali hrát na velké hokejisty a dostali dva góly. O druhé přestávce jsem proto musel v kabině trochu zvýšit hlas a v poslední třetině už jsme hráli výborně. Rychle jsme bruslili, hráli jsme jednoduše a Duklu jsme v podstatě ani nepustili do větší šance.“