0:3
(0:0, 0:1, 0:2)

Dukla podlehla doma Olomouci

09.02.2008 / Jakub Mezlík

Sen v podobě zahájení nadstavbové části v domácím prostředí se Dukle vzdaluje, nepovedlo se jí totiž získat body před vlastním publikem proti Olomouci, která hrála v Jihlavě trpělivý hokej ze zabezpečené obrany a dokázala tvrdě trestat chyby červenožlutých. Ta největší vznikla při druhé brance, kdy po nedorozumění Milana Řehoře a Pavla Staňka zasunul kotouč do odkryté klece Petr Žajgla a rozhodl prakticky o osudu utkání. Hosté přidali ještě tečku do prázdné branky a z Vysočiny odjíždějí po vítězství 3:0 jako spokojení lídři skupiny Východ.
09.02.2008 17:00, 1. liga ČR - 43. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Ficenc, Míka, Staněk, Martinka, Kuchyňa, Duben - Čachotský, Bakus, Kopecký - Kubát, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Hradecký, Suk - Jonáš, Man
0

HC Olomouc

Žigárdy - Nedbálek, Štach, Jurdič, Vyrůbalík, Paška, Ondrušek - Zbořil, Ministr, Bordowski - Ondráček, Brančík, Žajgla - Meidl, Bouz, Davídek - Janečka, Vrdlovec, Čuřík
3
Branky a nahrávky: 28. Vyrůbalík (Ondráček), 46. Žajgla (Brančík), 59. Ministr (Štach). Rozhodčí: Minář - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1800. Střely na branku: 41:38. Průběh utkání: 0:3.

Průběh utkání

Festival neproměněných jihlavských šancí odstartoval již ve středu v Brně. Dalších patnáct set diváků se představení účastnilo i v sobotu na Horáckém zimním stadionu, v hlavní roli se představili hokejisté Dukly. Ne že by neměl na jejich trestuhodném zakončení velkou míru zásluhy olomoucký gólman Štefan Žigárdy, kupříkladu Tomášové Hradecký nebo Ficenc ale ukázali, že i trefit odkrytou bránu může být velkým kumštem.

Hra se sice přelévala z jedné strany na druhou a domácí brankář Milan Řehoř se musel ve svém brankovišti ohánět, olomoučtí hokejisté ale dokázali tři své akce dotáhnout k úspěšnému konci. Na první trefu čekali svěřenci ex-jihlavských trenérů Vlka a Fialy téměř do poloviny zápasu. Martin Vyrůbalík se v přesilovce dostal s kotoučem na modrou čáru, vyslal nahození na branku, plachtící kotouč ovšem jihlavský brankář přes stojící hráče neviděl, a tak mu zapadl přes rameno až do sítě – 0:1.

Ještě než Mora stihla zasadit druhou ránu, přišel nejspíše zlomový moment zápasu. Krátce po inkasovaném gólu dostala Dukla od sudího Mináře možnost hrát minutu a čtrnáct sekund pět na tři. Bohužel s výhodou naložila trestuhodně. Bohužel se v ní musela obejít bez hlavního dirigenta Oldřicha Bakuse, který krátce předtím dostal pukem do nosu a se zakrvaveným obličejem musel opustit kluziště. „Olda má sice něco s nosem, ale zdá se, že bude fit,“ prohlásil na jeho adresu trenér Dvořák.

I bez kapitána se ale jedna obrovská šance v dvojnásobné početní převaze naskytla, Ficencovi do střely směrem k prázdnotou zívající olomoucké brance ale skočil jeden ze soupeřových beků. Trest přišel až ve třetí třetině. Nedorozumění Ficence a Řehoře za jihlavskou brankou dokázal potrestat Petr Žajgla, který se obtočil kolem domácí klece a zasunul puk k tyči - 0:2.

Poslední zásah si hosté schovali až do závěrečné power-play. Dukla hrála v šesti proti čtyřem, Ficenc ovšem ztratil v útočné třetině kotouč, toho se chopil Milan Ministr a poslal ho do prázdné jihlavské branky. Stanovil tak konečný výsledek na 0:3 a definitivně pojistil tři body pro Hanáky. Jihlavští nejen, že nevstřelili ani branku, navíc možná před play off přišli o dalšího hráče. Jiří Kubát, pro něhož skončil zápas po tvrdém střetu ve středu hřiště už ve 13. minutě, má podle Dvořáka podezření na otřes mozku.

Nejlepší hráči: Čachotský – Žigárdy.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Olomouc): „Věděli jsme, že to nebude nic jednoduchého, což se potvrdilo. Utkání bylo vyrovnané, ale byli jsme šťastnějším týmem, vstřelili jsme tři branky, takže jsme se získanými body spokojeni. Je dobré, že se nám ani nikdo nezranil, takže utkání hodnotím kladně.“

Karel Dvořák (Jihlava): „Musím poblahopřát soupeři k vítězství. Hokej se hraje na branky, ty jsme bohužel nedali. Druhý zápas za sebou jsme bohužel střelecky zvlhli. Ale jinak kluci bojovali, makali. Klíčová byla nevyužitá přesilovka pět na tři. Chyběl nám tam Bakus, který byl v kabině, nahrávky byli málo tvrdé, bohužel. Nepropasírovali jsme tam kotouč, byla to chyba.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie