7:2
(2:0, 2:0, 3:2)

V hokejové bitvě zvítězila Dukla

18.02.2008 / Michal Kolařík

Utkání skutečně slušelo válce o play-off, hosté se snažili využít své výškové převahy, což pochopitelně nemohlo nechat domácí hráče chladnými. Jihlavané ale narozdíl od hráčů Elektromontu nezapomněli hrát hokej, zvláště Vladimír Říha svým hat-trickem zadělal na přesvědčivé vítězství Dukly, která tak snížila stav série na 1:2. Tento zápas byl jistě nejlepší pozvánkou na zítřejší odvetu. Proto přijďte a povzbuďte kluky, budou to proti houževnatému soupeři jistě potřebovat!
18.02.2008 17:30, 1. liga ČR - 47. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Ficenc, Duben, Staněk, Kašpar, Kuchyňa, Štrach, Martinka - Čachotský, Bakus, Říha - Man, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Hradecký, Suk - Jonáš, Kopecký, Hrbatý
7

HC Stadion Vrchlabí

Hylák (41. Ševčík) - Matějíček, Vála, Bendík, Chaloupka, Rýgl, Hrach, Vomela, Volek - Gengel, Pajič, Beck - Horčička, Přeučil, Plodek - Rapáč, Vantuch, Špaček - Nevyhoštěný, Brynecký, Jech
2
Branky a nahrávky: 3. Říha (Bakus), 10. Říha (Bakus, Duben), 21. Bakus (Čachotský), 28. Hanzal (Man, Krupka M.), 41. Říha (Ficenc, Bakus), 58. Hrbatý (Suk, Ficenc), 60. Krupka M. (Hanzal, Man) - 51. Špaček (Vantuch, Rýgl), 57. Rapáč (Brynecký). Rozhodčí: Würtherle - Kabourek, Lhotský. Vyloučení: 13:10, navíc Štrach, Kuchyňa, Krupka L. (všichni JIH) 5 + do konce utkání - Beck, Vantuch (oba VRC) 10 min. OT., Gengel, Matějíček, Pajič (všichni VRC) 5 + do konce utkání. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3107. Střely na branku: 43:46. Průběh utkání: 5:0, 5:2, 7:2.

Průběh utkání

Na domácích hráčích bylo hned v úvodu viditelné odhodlání prodloužit sérii utkání. Nejvíce však bylo patrné na Vladislavu Říhovi, který již ve třetí minutě utkání ukázkovou dělovkou otevírá účet zápasu. Dukla povzbuzená rychlým vedením se pouštěla do rychlých akcí, ale ani trio Krupka-Hradecký-Suk- si ve slibných pozicích nedokázala v koncovce s pukem poradit. Po sérii vyloučení se na bránu domácích jako utržený vagón řítil Horčička. Řehoř s obtížemi puk odklízí do rohu kluziště, skluzem jej zaváží daleko z brankoviště. Potlesk o chvíli později sklidila pěkná individuální akce Oldřicha Bakuse, když se proháčkoval útočným pásmem, kotouč zasunout do klece ale nedokázal.

Přesně v čase 10:00 se ke slovu opět hlásí Vladimír Říha, a sice gólem zrcadlově otočeným, ze stejné pozice na protější straně totiž vymetl tentýž roh branky - 2:0. Ve druhé polovině první třetiny se hra začala přiostřovat, nejdříve si dvouminutový trest vysloužil Staněk s Bryneckým, kvůli šarvátce za brankou domácích. Hra dospěla verdikty rozhodčího až ke hře třech Jihlavských proti čtyřem Vrchlabským. Krušné chvilky protrpěla Dukla i s Řehořem, který byl několikrát nepříjemně atakován soupeřem. Dvougólový náskok svého týmu za obětavého přispění spoluhráčů ale udržel. Infarktovou situaci připravil v závěru třetiny hostující Vantuch společně s Tomášem Ficencem. Prvně jmenovaný již totiž za překonaným Řehořem směroval puk do zcela odkryté branky. Ficenc však duchapřítomně kotouč na brankové čáře zametl mimo branku. Následné vyloučení domácích už změny také nepřinesly, do kabin se tedy odcházelo za stavu 2:0 pro domácí.

Lepší vstup do druhé třetiny si snad Dukla nemohl přát. V čase 0:11 totiž Oldřich Bakus po ideální přihrávce Tomáše Čachotského zpoza branky upravuje na 3:0. Další minuty se opakoval scénář předchozí třetiny co do stavu vyloučených.V přesilové hře se také připomněli hosté, jejich snaha o vstřelení důležité první branky ale nebyla tak důrazná. Následujícím klidně odehraným minutám převážně ve středním pásmu se rozhodl učinil přítrž Jiří Hanzal. Za podpory spoluhráče Jiřího Mana dokázal totiž bekhendem na dlouhé holi zasunout touš do klece - 4:0.

Trestné lavice ani v dalších minutách nezely prázdnotou, po dobře odehrané ponechané výhodě si ale ve vyplynulé přesilovce domácí počínali rozpačitě. I další vyloučení, jejichž celkový sumář by vyšel na tučný seznam, zůstaly nevyužity. Byla tak často k vidění i hra ve čtyřech na obou stranách. V závěru byl blízko gólu hostů dobře hrající Horčička, jeho dělovku dobře mířenou mezi betony Řehoře ale zastavuje pravá tyč. Oldřich Bakus o minutu později kontroval, bohužel pro domácí ale tentokrát nedokázal zúročit své zkušenosti. Vrchlabský Rygl totiž nesportovně leč efektivně v poslední chvíli posunul klec, Bakus tak trefil pouze tyč a Rygl zamířil na trestnou lavici. Ani poslední vyloučení v této třetině už změnu skóre nepřineslo, a tak domácí zamířili do kabin o čtyři góly spokojenější.

I do posledního dějství vlétla Dukla jako uragán a útok Čachotský - Bakus - Říha si po svém vychutnal dohrávku přesilové hry. Posledně jmenovaný střelec totiž střelou do odkryté branky trefuje hattrick. O chvíli později završil svůj hattrick i Přemysl Duben, jinak dobře hrající, pouze na trestné lavici po verdiktu sudího. Paradoxně však blíže skórování v nastoleném oslabení byli domácí, kteří ve čtyřech uzamkli hosty v obranném pásmu. Když o něco později vrchlabský Nevyhoštěný ze slibné pozice trefil pouze boční konstrukci, zdálo se, že si hosté z Krkonoš přivezli křivé hole. V polovině třetí třetiny přinesla na led oživení hromadná bitka, do které se krátce zapojil i brankář Jihlavy Milan Řehoř. Štrach s Gengelem předvedli gladiátorské divadlo. Již tak tresty nešetřící sudí měl plné ruce práce, po opadnutí emocí na obou stranách hra pokračovala nepochopitelným výrokem muže v pruhovaném. Domácí museli čelit přesilové hře pěti proti třem, kterou za pískotu ochozů využívá Špaček, 5:1.

Jinak pěknou hokejovou podívanou i nadále kalily vyhecované šarvátky a osobní souboje, které nahrávaly do karet spíše hostům. Důkazem budiž gól v 57.minutě, Richard Rapáč jím smazal nerovné rozložení sil na obou stranách. Snížení na 5:2 se ale zřejmě příliš nelíbilo Janu Hrbatému, skvěle naservírovanou přihrávku v přečíslení neodmítá a proměňuje ji v šestý úspěch Dukly v tomto zápase. Závěr utkání za skandování tribun kosmeticky upravil Martin Krupka půl minuty před koncem na konečných 7:2.

Ohlasy trenérů

Bedřich Ščerban (Jihlava): „Já jsem spokojen, hráli jsme co jsme potřebovali, vyhráli jsme celkem jednoznačně, na hřišti bylo prakticky jedno mužstvo, za což musím klukům poděkovat. Hráči na ledě odevzdali všechno, taktické pokyny plnili na 100%, takže veselý hodnocení, spokojenost.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie