1:3
(0:0, 0:0, 1:3)

Dukla padla ve třetí třetině

24.10.2009 / Pavel Zeman, Jakub Mezlík

Jihlavští hokejisté drželi dvě třetiny sobotního zápasu s Ústeckými Lvi nerozhodný stav, na začátku třetí části však během čtyřiatřiceti sekund dvakrát inkasovali, soupeř poté přidal ještě jednu branku a bylo prakticky rozhodnuto. Na konečných 1:3 už jen dokázal snížit Ladislav Rytnauer, a Dukla tak nedokázala druhému týmu tabulky připravit druhou letošní porážku.
24.10.2009 17:30, 1. liga ČR - 13. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Chvátal, Malena, Ficenc, Takáč, Staněk, Martinka, Pleva, Kašpar - Hodek, Bakus, Čachotský - Rytnauer, Hanzal, Man - Fiedler, Minčák, Bezděk - Suk, Hrbatý, Polcar
1

HC Slovan Ústí nad Labem

Orct - Němeček, Pojkar, Klobouček, Zeman, Kříž, Vobořil, Gýna, Sklenička - Hovorka, Alinč, Šaffer - Janků, Pazourek, Heřman - Mrázek, Pajič, Dragoun - Pšurný M., Mikulík, Pšurný R.
3
Branky a nahrávky: 55. Rytnauer (Hanzal, Ficenc) - 42. Janků (Pazourek, Heřman), 43. Mrázek (Dragoun), 49. Pajič (Dragoun, Mrázek). Rozhodčí: Smitka - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1948. Střely na branku: 26:46. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Průběh utkání

Sedmnáct branek inkasovali Ústečtí Lvi v dosavadních 12 kolech. Kvalitní defenzívní systém hry podpořený spolehlivým brankářem Orctem, to je hlavní zbraň jednoho z favoritů první ligy. Obranu jihlavské Dukly již vyztužil navrátilec Marek Chvátal.

Obrany obou mužstev hráli prim. Do jediné vyložené šance první třetiny se v 11.minutě dostal Hovorka. Ležícího Řehoře ale nedokázal přehodit. Diváci, kterých se na Horáckém zimním stadionu sešlo 1948, se kochali velice rychlým a svižným hokejem. Kvalita ústeckých hokejistů byla patrná, ale klobouk dolů před borci v červenožlutých dresech, kteří se papírového favorita nezalekli a rozhodně se nedá říct, že by byli pod velkým tlakem.

Jihlava hrozila především z přesilových her. Bakusova formace si neustále vytvářela brankové příležitosti, ale zkušený Zdeněk Orct je dokázal všechny pochytat.

Ošklivý moment přinesla 39.minuta. Marek Hovorka sestřelil u mantinelu Bakuse tak nešetrně, že domácímu kapitánovi odlétla helma, jako kopačák po výkopu od Petra Čecha. Trest dvou minut za napadení byl hodně milosrdný. A třetí přesilovka mohla přinést úvodní branku utkání. Hodkova střela se po teči Rostislava Maleny svezla po Orctově chrániči a puk míjel pravou tyč o milimetry.

V takovýchto zápasech platí nepsané pravidlo - kdo dá jako první gól, vyhraje. To moc dobře ví Pavel Janků, který na začátku poslední dvacetiminutovky využil pasu od Davida Pazourka a dostal hosty do vedení - 0:1. Ve 43.minutě chyboval za vlastní brankou Pavel Staněk, když se nechal o puk obrat Františkem Mrázkem, jemuž nedělalo problém zasunout kotouč za nepřipraveného Řehoře - 0:2.

Ústečtí byli najednou všude o krok napřed. Ve 49.minutě zvýšil už na 3:0 Rok Pajič a domácí byli zralí na ručník. Jestliže se vám narychlo vypracované tříbrankové vedení Lvů zdá pro Jihlavu až příliš kruté, pak vězte, že mohlo být mnohem mnohem hůř. Jen díky jihlavskému strážci klece, který minutu co minuty krotil nebezpečné akce nažhaveného stáda Ústeckých Lvů.

O čisté konto připravil Zdeňka Orcta pět minut před koncem Ladislav Rytnauer, který využil chybného postavení zkušeného gólmana - 1:3. To byl zároveň poslední zápis do kolonky střelců. Do konce zápasu už se skóre nezměnilo, a tak si hosté odvezli z Vysočiny tři body. Zaslouženě.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol (trenér Ústí nad Labem) „První dvě třetiny to bylo takové upracované, opatrné utkání. Nebylo moc vyložených šancí. Čekalo se na to, kdo dá první gól, který bude rozhodující. Hokej je dneska o poctivé obraně. Kdo nebrání, nemůže vyhrávat. To je alfa a omega celého systému mužstva a od toho se odvíjí všechno ostatní. Ale jsem zklamaný naší ofenzívou. Trénujeme to, ale nedaří se gólů dávat víc.“
Josef Augusta (trenér Jihlavy): „Myslím, že jsme v prvních třetinách měli nějaké šance. V poslední minutě druhé třetiny už jsme mysleli, že puk jde za brankovou čáru... Ale souhlasím s tím, co říkal Petr. Bylo to o prvním gólu. My jsme ho nedali. Ústí dalo dva rychlé góly a rozhodlo o utkání v závěrečné třetině. Hráči to ale nezabalili. Poslední gól v zápase jsme dali my, což je pro naše mužstvo dobré.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie