5:4p
(1:0, 1:2, 2:2 - 1:0)

Jihlava si z Olomouce veze druhou porážku

22.02.2010 / Vladimír Pašek

Druhé čtvrtfinálové utkání sehrála na olomouckém zimním stadionu jihlavská Dukla. Oproti úvodnímu duelu rozhodně nepůsobila dojmem bojácného soupeře. Úvodní dvougólový náskok domácích stáhnul dvěma brankami Daniel Hodek. Olomoučtí se sice opět dostali do vedení o dva góly, ale Jihlava se nevzdala. V poslední minutě základní hrací doby vyrovnával na 4:4 Ficenc. Nedisciplinovanost Chvátala však v 67. minutě potrestal Černý a Olomouc zvítězila 5:4 po prodloužení.
22.02.2010 18:00, 1. liga ČR - 53. kolo

HC Olomouc

Hylák - Bartoň, Koma, Lhotský, Mikel, Nedbálek, Ondrušek, Vyrůbalík - Brančík, Davídek, Černý, Haluza, Korhoň, Kucharczyk, Ministr, Mikšan, Polodna, Tomajko, Řípa, Zbořil
5

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Dobrovolný, Staněk, Chvátal, Malena, Ficenc, Takáč, Kašpar - Bezděk, Suk, Mareš, Bakus, Polcar, Hrbatý, Krupka, Zeman, Man, Čachotský, Hodek
4
Branky a nahrávky: 5. Černý (Polodna), 23. Korhoň (Tomajko, Lhotský), 44. Černý (Vyrůbalík, Brančík), 47. Ministr (Koma), 67. Černý (Lhotský, Ministr) - 25. Hodek (Bakus, Malena), 30. Hodek (Malena, Čachotský), 48. Čachotský (Bakus, Ficenc), 60. Ficenc (Bezděk). Rozhodčí: Šír, Trombík - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 3:9, navíc Chvátal (JIH) 10 min. OT. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2000. Střely na branku: 56:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:4, 5:4.

Průběh utkání

Přesilovkou po hákování Davídka začínala Dukla první třetinu. Krom střely Hodka, která Hyláka pouze zahřála, však hosté říkáš nebezpečí nevyrobili. V začínající 4. minutě to byli naopak Olomoučtí, kteří hráli po podražení Takáče proti čtyřem. Početní výhoda jim vyšla na jedničku. Po bleskovém výpadu do obranného pásma hostí Michal Černý nekompromisní ranou z první využil přesilovku – 1:0. Domácí se okamžitě dostali do pohody a začali ovládat své kluziště. V 8. minutě najel Tomajkovi mezi kruhy Korhoň a poslal na Řehoře ránu, kterou jihlavský gólman musel likvidovat špičkou lapačky.

Hosté byli schopni pouze bránit a v 10. minutě jí i na defenzívu síly nestačily. Hákování se dopustil Mareš a Mora hrála další přesilovku. Ta ale brankový úspěch nepřinesla. Dukla se probrala k ojedinělému výpadu v 15.minutě, kdy Hyláka probral z letargie Polcar pohotovou ranou. Do dalších akcí ale domácí hosty z Vysočiny už nepustili, spíše naopak, opět je zatlačili před Řehoře, který si opět mohl zachytat. Největší příležitost zmařil Tománkovi, který v 19. minutě pálil velmi ostře z mezikruží.

Ihned od začátku druhé třetiny Mora na svého soupeře opět vlétla, nejprve se pohlednou kličkovanou mezi beky soupeře blýskl Lhotský, potom, ve 23. minutě, už udeřilo. Mezi kruhy dostal namazáno Lubomír Korhoň, měl dostatek času, aby zamířil a přesně propálil Řehoře okolo pravého betonu – 2:0. Hned poté se faulu dopustil Koma a Dukla šla do přesilovky. Při signalizovaném vyloučení dalšího olomouckého hráče došlo v olomoucké obraně ke zmatkům, čehož využil Daniel Hodek a zasunul puk za nepřipraveného Hyláka – 2:1.

Olomoucké však inkasovaný gól nijak nerozhodil, navíc ve 28. minutě evidentně nestačil tempu Zbořila Mareš, který tak musel sáhnout k hákování. Přesilovka domácích však byla záhy vystřídána početní výhodou hostí, když se podražením provinil Lhotský. V přesilovce se mezi kruhy odrazil od ležícího Hyláka puk na hůl Daniela Hodka, který jej pohodlně vrátil do odkryté klece – 2:2. Ve 31. minutě se naskytla příležitost k samostatnému úniku Brančíkovi, dříve, než se olomoucký kapitán stihl rozjet, jej zezadu nekompromisně zkosil Dobrovolný. Mora šla opět do přesilovky.

V přesilovce počastovali svými ranami Řehoře Kucharczyk, Lhotský a Korhoň, jihlavský gólman je ustál. S vyrovnáním Dukly však vzala za své olomoucká suverenita, i hostům se začalo evidentně lépe dýchat, což symbolizovali zvýšeným pohybem a zrychleným bruslením. I proto si mohl Hylák připsat ostrý zákrok po jedovce Staněk, na druhé straně v 38. minutě se v megašanci ocitnul Zbořil, který z úhlu minul odkrytou jihlavskou klec. Minutu před sirénou byl ještě vyloučen Takáč za držení Polodny a navíc Chvátal dostal desítku za nesportovní chování.

Minutou přesilovky tak Mora začínala poslední třetinu. Na Řehoře šly sice dvě rány, jenže postrádaly přesnosti. Ve 43. minutě se velmi pěknou akcí z pravého křídla blýskl Suk, jeho zakončení na vyrážečku nadělalo Hylákovi problémy. O minutu později ale doslova na zlatém podnose dostal od Haluzy přihrávku Michal Černý a jeho jediným úkolem bylo zamést puk do odkryté poloviny Řehořovy svatyně – 3:2. Hosté poté faulovali, jmenovitě Ficenc použil nedovoleně své hole. Po pěti vteřinách přesilovky se puk dostal mezi kruhy k nekrytému Milanu Ministrovi, který dělovkou z první propálil Řehoře – 4:2. Odpověď Dukly byla velmi pohotová, po dvou minutách přišel bleskový jihlavský výpad, který zakončil přesnou střelou Michael Polcar – 4:3.

Na Hané se pak začal konečně hrát hokej hodný play-off, šance se střídaly na obou stranách, hra se přelévala od jednoho gólmana ke druhému. To trvalo do 52. minuty, kdy zcela zbytečně a mimo hru poslal k ledu Mareš Kucharczyka. Mora setrvala v přesilovce čtyři minuty, protože Mareše na trestné vystřídal opět za vysokou hůl Ficenc. Olomoučtí sice drželi soupeře pod zámkem, ale Dukla je do žádného nebezpečného zakončení nepustila. Necelou minutu před třetí sirénou domácí dovolili hostům natlačit se do pásma a to ztrestal vyrovnávací brankou Tomáš Ficenc a vynutil si tak prodloužení– 4:4.

V jeho začátku Hodek propásl vítězný gól. Hylák v posledním možném momentu stačil zaklapnout betony proti jeho dorážce. Olomoučtí evidentně nesli velmi těžce ztracený zápas a Dukla byla rázem aktivnějším týmem a Hylák nejzaměstnanějším mužem. V 67. minutě ale zcela zbytečně, školácky a fatálně Chvátal vyseknul hůl Haluzovi a před Morou byla přesilovka 4 na 3. Na ni se domácí poradili v oddechovém čase. A domluvený signál vyšel. Po několikanásobné výměně puku s Lhotským se opřel do střely Michal Černý a odrazem o tyč poslal Mora do dvouzápasového vedení – 5:4.

Ohlasy trenérů

Roman Mejzlík (HC Dukla Jihlava): “Sehráli jsme lepší utkání než včera. Dali jsme dnes góly a i když byly laciné, tak jsme za stavu 2:0 a 4:2 dokázali, že máme nějaký charakter. Bohužel, nesmyslný faul v prodloužení nás stál výsledek. Já jsem ale spokojený s výkonem mužstva, hráli jsme na tři pětky, máme hodně zraněných. Hráčům je potřeba poděkovat, nechat je oddychnout a série pokračuje ve čtvrtek u nás a my doufáme i v lepší výsledek:“

Petr Fiala (HC Olomouc):“Roman Mejzlík je spokojen, my jsme taky spokojení, takže je to všechno dobré. My jsme chtěli vést po dvou zápasech doma 2:0, to se podařilo. Dnes to určitě nebylo lehké, dostali jsme čtyři góly a to je hodně. Ale nakonec ve 4 na 4 v prodloužení přišel fakt nesmyslný faul. Je to věc, na kterou si hráči musí dávat pozor. Nás tím dostal do přesilovky my jsme to zužitkovali. Jsme tedy spokojení, ale určitě chceme něco urvat i v Jihlavě. Domácí budou doma kousat ještě víc než dnes.“