5:2
(2:1, 1:0, 2:1)

Rozhodla herní disciplína

14.09.2002 / RTD

Na Horáckém zimním stadiónu se dnes, v rámci prvního kola druhé nejvyšší soutěže, představila SK Horácká Slávia Třebíč. Soupeře, který je v současnosti bezesporu největším rivalem Jihlavy, si na úvod soutěže přál sám jednatel Dukly Ivan Padělek: "S prezidentem Třebíče, doktorem Čapkem, jsme se shodli na tom, že si první utkání vylosujeme spolu. Chtěli bychom tímto symbolickým gestem zakopat válečnou sekyru mezi oběmi tábory. Hlavní myšlenkou tohoto zápasu je především uklidnit diváky obou dvou mužstev." Myšlenka však nebyla zcela vyslyšena
14.09.2002, 1. liga ČR - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Šmarda, Fícenc, Dobrovolný, Vrábel, Malena, Fuksa, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Čachotský, Mareš, Jantovský - Adamčík, Kaňkovský, Novák - Cmunt
5

SK Horácká Slavia Třebíč

Neruda (53. Kousal) - Hrbáček, Sedláček, Mocek, Kříž, Fryauf, Polívka, Zapletal - Altrichter, Oliva, Žák - Kaňka, Žiška, Holý - Beroun, Dolníček, Jašík - Caha, Zahradník, Tokoš
2
Branky: 3. Šmarda (Hlouch), 16. Malena (Ficenc), 40. Adamčík (Mareš), 45. Kaňkovský (Jantovský), 53. Hlouch (Kaňkovský) - 7. Dolníček (Holý, Beroun), 44. Holý (Kaňka). Rozhodčí: Dvořák - Havlín, Kureš. Vyloučení: 6:12, navíc Vrábel 5 min + do konce utkání - Beroun 5 min + do konce utkání, Dolníček do konce utkání. Využití: 5:1. Oslabení: 0:1. Diváci: 3500. Střely na branku: 33:24.

Hráč zápasu: Roman Hlouch

Průběh utkání

Na Horáckém zimním stadiónu diváci se dnes, v rámci prvního kola druhé nejvyšší soutěže, představila SK Horácká Slávia Třebíč. Soupeře, který je v současnosti bezesporu největším rivalem Jihlavy, si na úvod soutěže přál sám jednatel Dukly Ivan Padělek: "S prezidentem Třebíče, doktorem Čapkem, jsme se shodli na tom, že si první utkání vylosujeme spolu. Chtěli bychom tímto symbolickým gestem zakopat válečnou sekyru mezi oběmi tábory. Hlavní myšlenkou tohoto zápasu je především uklidnit diváky obou dvou mužstev." Myšlenka však nebyla zcela vyslyšena.

Už od úvodních minut hrály velmi důležitou roli v zápase emoce. Po 89 sekundách hry byli vyloučeni první hráči, na třebíčské straně Žiška a na straně jihlavské Vrábel. Ten dokonce vyfasoval trest pět minu plus do konce utkání. Na první branku se čekalo do 3. minuty a k velké radosti domácích padla do sítě třebíčského gólmana Nerudy. Při přesilové hře čtyř proti třem se po přihrávce Hloucha trefil Šmarda, 1:0. V páté minutě dostala příležitost početní výhody pěti proti třem Třebíč, která nezaváhala a dokázala ji využít k vyrovnání. Skulinu mezi Sáblíkovými betony našel pohotovou tečí Dolníček, 1:1. Tečovanou střelou se dokázala v první třetině prosadit i Jihlava, když po Ficencově střele od modré vložil do dráhy puku šikovně svou hůl Malena, 2:1.

I druhou třetinu provázely zejména další a další záznamy do listiny vyloučených. Při přesilových hrách se velmi dobře dokázali prosadit především domácí, kteří si vyvářeli tlak a v ruku v ruce s ním přicházely šance. Ve 22. minutě měl jednu velkou Adamčík, jenže odkrytou třebíčskou branku minul. Ve 38. minutě zamkli domácí hosty v jejich obraném pásmu, jenže šance Bakuse a Kaňkovského zůstaly nevyužity. V poslední minutě druhé třetiny fauloval u mantinelu Čachotského Beroun a za svůj zákrok si vysloužil "odměnu" v podobě 5 + OK. Když už se zdálo, že druhá třetina skončí bez branek, překonal Nerudu sekundu před sirénou Adamčík, 3:1.

Třebíč však branka do šatny zcela nepoložila, naopak, ve 44. minutě dokázala v oslabení ujet dvojice Holý - Kaňka a první jmenovaný překonal Sáblíka, 3:2. Jak jednoduše se hosté dokázali vrátit do zápasu, stejně tak o svou šanci na úspěšný výsledek přišli. "I když jsme snížili, tak v zápětí jsme svou pitomostí a herní nedisciplinovaností o vše přišli," zlobil se po utkání trenér Třebíče Milan Chalupa. Oprávněně, vždyť jeho svěřenci v jednu chvíli obsadili trestnou lavici dokonce hned čtveřicí hráčů. A nemohli se tak divit, že ve 45. minutě opět v oslabení inkasovali. Po přihrávce Jantovského střelou pod víko zvyšoval na 4:2 Kaňkovský. To byla poslední kapka pro hrstku hostujících fanoušků, kteří po obdržené brance a dalším vyloučením třebíčského hráče opustila stadión. Přišla tak o poslední branku utkání, kterou v 53. minutě zaznamenal Hlouch, 5:2.

Dvěmi nejdůležitějšími faktory dnešního utkání tak bezesporu byly emoce, které zavládli nejen v ochozech, ale zejména na ledě a schopnost využít přesilové hry. To se tentokrát lépe povedlo Dukle a celkem zaslouženě si tak připsala do tabulky první tři body.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Třebíč): Jsem zklamán chováním některých našich hráču, jejich nedisciplinovaností, ale rozhodně nejsem zklamán předvedenou hrou. Myslím si, že jsme nehráli tak špatně, jak by mohl napovídat výsledek. Takový výprask jsme si určitě nezasloužili.

Jiří Režnar (Jihlava): Jsme samozřejmě rádi, že se nám podařil vstup do soutěže, zvlášť pak proti Třebíči, kterou určitě řadíme ke špičce ligy. To ostatně dokázala i předvedenou hrou. K vítězství nám dopomohli přesilovky, které máme nacvičené a naše lepší herní disciplína.