7:2
(5:0, 2:1, 0:1)

Hvězda zhasla po první třetině

28.09.2002 / RTD

Po prvních čtyřech kolech si museli jihlavští hokejisté připadat jako na houpačce. Zatím co v prvním a třetím kole si na domácím ledě dokázali vybojovat všech šest bodů které byly ve hře, ve druhém a čtvrtém, kdy zajížděli na led soupeřů, nezískali ze šesti možných bod ani jeden. V pátém kole, opět na domácím ledě, přivítali nový tým I. ligy HC Hvězda Brno.
28.09.2002 17:30, 1. liga ČR - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Malena, Ficenc, Dobrovolný, Vrábel, Fuksa, Šmarda - Kaňkovský, Bakus, Hlouch - Adamčík, Mareš, Rytnauer - Říha, Čachotský, Novák (41. Cmunt)
7

HC Hvězda Brno

Hrazdíra (11. Žurek) - Slechan, Petlák, Šefčík, Mintěl, Rajnoha, Petružálek, Kello, Dvořák - Potočný, Bělohlávek, Lipina - Polášek, Syřínek, Pilavka - Čech, Novák, Mífek - Hoza, Jurásek, Zounek
2
Branky: 4. Vrábel (Adamčík), 6. Rytnauer (Adamčík, Mareš), 11. Bakus (Malena), 13. Ficenc (Čachotský), 20. Mareš (Rytnauer, Adamčík), 33. Mareš (Rytnauer), 38. Vrábel (Adamčík) - 28. Polášek (Syřínek), 52. Mífek (Čech, Novák). Rozhodčí: Svoboda - Kabourek, Bejček. Vyloučení: 7:10. Využití: 3:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 2250. Střely na branku: 49:24.

Hráč zápasu: Dušan Adamčík

Průběh utkání

Po prvních čtyřech kolech si museli jihlavští hokejisté připadat jako na houpačce. Zatím co v prvním a třetím kole si na domácím ledě dokázali vybojovat všech šest bodů které byly ve hře, ve druhém a čtvrtém, kdy zajížděli na led soupeřů, nezískali ze šesti možných bod ani jeden. V pátém kole, opět na domácím ledě, přivítali nový tým I. ligy HC Hvězda Brno.

Už úvodní dvacetiminutovka v podstatě rozhodla o tom, kdo si připíše plný počet bodů do prvoligové tabulky. Domácím k jejich zajištění stačilo relativně málo, využít góly Vrábela, Bakuse a Mareše výhody svých prvních tří přesilových her zápasu a přidat další dvě branky. Tu první vstřelil v šesté minutě Rytnauer a druhou, kterou už ze své sítě musel lovit náhradní gólman Žurek, střídající v jedenácté minutě zkušenějšího kolegu Hrazdíru, přidal ve třinácté minutě obránce Ficenc. "Po první třetině to sice bylo 5:0, ale to dneska v hokeji nic neznamená. Dostanete dvě branky, mužstvo se začne klepat, soupeř jde do tlaku a může z toho být průšvih," odtajnil na tiskové konferenci po zápase své obavy jihlavský trenér Jiří Režnar.

Ten tak svým svěřencům v kabině připomněl, že by také neměli zapomínat na zadní vrátka. A jistě ne zcela bezdůvodně, protože ve 28. minutě se hráčům Hvězdy podařilo po chybě jihlavské obrany vstřelit první branku. "V posledním kole jsme prohráli na Kladně 6:3, když jsme dostali branky po takových špatných situacích. Dnes jsme se jich vyvarovali, i když jsme zase dostali branku po hrubé chybě. Při první brance jsme tam nechali volného hráče, myslím že to byl Libor Polášek, tečoval kotouč do branky i přesto, že vedle něho stál náš obránce,"stěžoval si na známou bolest svého týmu kouč Dukly. Jakékoliv drama však domácí nepřipustili, když ještě do konce druhé třetiny přidali další dvě branky a pojistili si tak své vedení. Nejprve ve 33. minutě, těsně po ubráněném oslabení, vybojoval puk za brankou soupeře Rytnauer a nahrál ho Jaroslavu Marešovi, který se v obdobných situacích letos nemýlí a poté přidal svou druhou branku v utkání i obránce Michal Vrábel. Do šaten se tak po druhé třetině odcházelo za stavu 7:1.

I ve třetí třetině, kdy se utkání už víceméně dohrávalo, bylo na co koukat. Ve 43. minutě byl znovu překonán jihlavský gólman Sáblík, gól však nemohl být uznán pro předchozí faul brněnského útočníka Davida Nováka. O dvě minuty později překazila radost z hattricku domácímu útočníkovi Marešovi tyč Žurkovi branky. A tak se jediným střelcem třetí třetiny, který také stanovil konečný stav, stal hostující Jiří Mífek, 7:2.

Dukla tak i ve třetím domácím zápase letošní sezóny dokázala zvítězit a zaslouženě si do tabulky připsala další tři body.

Ohlasy trenérů

Aleš Flašar (HC Hvězda Brno): Jihlava nás v první třetině jednoznačně přehrála, i když tři góly jsme dostali v oslabení a já myslím, že dva z toho neměly platit. Domácí hráli velice dobře, já jim k tomu vítězství chci pogratulovat, ale jsem znechucený z rozhodčího, který pískal dnešní utkání.

Jiří Režnar (HC Dukla Jihlava): Samozřejmě bych chtěl hráčům poděkovat za jejich výkon, zejména v první třetině. Naše první dvě lajny hráli velice dobře kombinačně. Po prvních dvaceti minutách jsme hráče trošičku brzdili v té euforii, protože najednou se z naší hry vytratil systém, každý chtěl dávat branky a měli jsme strach že se Brno jedním, dvěma góly dostane zpátky do zápasu. Jsem rád, že jsme utkání dohráli v pohodě a ještě jednou bych chtěl hráčům poděkovat a pogratulovat.