3:2p
(1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

26.01.2013 / Lukáš Šonský

26.01.2013 16:00, Extraliga juniorů - 34. kolo

Bílí Tygři Liberec

Jelínek – Jandejsek, Mrázek, Říha, Miškovský, Chlapík, Turek, Beránek, Psota, Vlk, Zuzaník, Pyrochta, Mikyska, Pálek, Žďárský, Havlas, Frk, Zacha, Pilař, Bittner
3

HC Dukla Jihlava

Fučík – H. Tobola, Kuchta, Gregar, Lupač, Štěpán, Polívka, Vantuch, Vlček, Kohout, Březka, Dundáček, P. Tobola, Žáček, Vala, Matějka, Přidal.
2
Branky a nahrávky: 17. Říha (Mikyska), 24. Mikyska (Bittner), 64. Psota (Zacha, Říha) - 12. Vantuch (Kohout), 33. Kuchta. Rozhodčí: Hrubý – Bosák, Šmika. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 43:22. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Zatímco jihlavští junioři vstupovali do sobotního střetnutí pod Ještědem s jistotou postupu do nadstavbového bloku soutěže, Bílí Tygři museli pro účast v bojích o play-off nad soupeřem bodovat.

Severočeši v prvních minutách protivníka přitlačili. Pozorný gólman Fučík ale mezi několika střelami zlikvidoval i jemnou teč Miškovského a Jihlava posléze z první šance udeřila. Do Kohoutovy střely vložil čepel Marek Vantuch. Jelínek nestihl ne změnu směru letícího puku reagovat.

Hosté se ovšem po úvodním úspěchu znovu stáhli do obranné ulity, po zbytek úvodní části opět diktoval tempo hry Liberec. Bittner individuálně prokličkoval až k brankáři, následné zakončení však namířil jen do břevna. Vyrovnání se Tygři dočkali až v sedmnácté minutě, kdy při přesilovce propálil Fučíka od modré čáry Jiří Říha.

V závěru první části ještě odmítl rozdílový zásah Adam Chlapík, jenž si u brankoviště přehodil puk na forhend a vypálil. Ležící Fučík ale ve spolupráci s obránci odolal, na úspěšnou trefu si tak Severočeši museli počkat do prostřední části.

Josef Mikyska se před brankou neukvapil. Vyjetého brankáře ještě ladnou kličkou obešel a černou pryž poté pohodlně poslal do prázdné branky.

Dukla však na protivníkův zásah našla odpověď. Fučíka sice nejprve v jedné z dalších početních převah několikrát prověřil aktivní zadák Říha, ale gólové vyústění měl pokus Petra Kuchty na opačné straně hřiště. Jeho nenápadná střela skončila po teči libereckého beka za bezmocným Jelínkem.

Celku z Vysočiny po vyrovnávací brance narostla křídla, před brankou soupeře nebezpečně kroužil Gregar. Brankář tentokrát všechny střely lapil a se spoluhráči mohl následně potřetí slavit, Chlapíkova střela z pravého kruhu ale skončila na tyči.

Do závěrečné dvacetiminutovky vlétly oba celky s velkou chutí. Jihlavského brankáře hned zkraje třetiny opět zastoupila branková konstrukce, kterou tentokrát ze strany orazítkoval Zacha.

Na druhé straně ostře vypálil Vlček a domácí ihned založili protiútok. Mrázek našel v druhé vlně Miškovského, ale ten se dostal s pukem již příliš blízko k brankáři a místo pohotové střely skácel Fučíka k zemi.

Takřka sto přihlížejících diváků si na další příležitost muselo počkat až do závěrů zápasu. A mohl to být zásah vítězný, jihlavský brankář necelé dvě minuty před koncem trestuhodně zazmatkoval při rozehrávce a nabídl obrovskou šanci Bittnerovi. Ten byl zcela sám před poloprázdnou brankou, jenže zbrklou střelu namířil jen do zadního mantinelu.

O vítězi zápasu nakonec rozhodlo prodloužení, v čase 63:06 převzal kotouč na spodní části pravého kruhu Matěj Psota a poslal jej mezi betony gólmana do sítě.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): „Těžké utkání. Věděli jsme, že nás stačí bod k tomu, abychom byli do dvanáctého postupového místa. Naštěstí se nám to povedlo. Byli jsme lepší než Jihlava a bod navíc jsme si zasloužili. Chci poděkovat všem hráčům za bojovnost v posledních zápasech. Byli úžasní."

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): „Na naší straně určitě panuje spokojenost. Liberec jsme chtěli potrápit, což se nám podařilo. Kluci odehráli zápas na maximum s plným nasazením. I když máme pouze bod, tak se za něj rozhodně nemusíme stydět."