2:4
(1:1, 0:2, 1:1)

Dukla prohrála i první zápas na svém ledě, Ústí chybí k postupu jediná výhra

25.02.2013 / Tomáš Lysý

Do třetího čtvrtfinálového zápasu vstoupili lépe hosté z Ústí. Ti nejprve přečkali dvojnásobnou přesilovou hru Dukly a po vypršení trestů otevřel stav zápasu Sklenička. Do kabin se šlo za vyrovnaného stavu, když se minutu před koncem prosadil Zeman. Ve druhé třetině získali Lvi dvoubrankový náskok, když se hned ze začátku trefil Čermák a poté přidal třetí gól hostů Lapšanský. V závěrečné dvacetiminutovce se oba týmy trefily jedenkrát. Nejprve za hokejisty ze severu Čech skóroval Boháč. Za Jihlavu už jen snížil Miha Štebih. Ústí se tak v sérii ujímá vedení již 3:0 na zápasy a od postupu do semifinále ho dělí jediná výhra.
25.02.2013 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný (od 29. Rittich) - Zadražil, Jícha, Dobrovolný, Jaroš, Kolda, Ficenc, Štebih - Hubáček, Pěška, Prokš, Mikeš, Zeman, Filip, Maliník, Kuřítko, Velecký, Pekárek, Jeslínek, Hodek
2

HC Slovan Ústí nad Labem

Koutský - Pavlík, Špelda, Brož, Černý, Vobořil, Šmach, Smetana - Frolík, Roubík, Laš - Kovář, Lapšanský, Boháč - Tůma, Matai, Rod - Čermák, Sýkora, Sklenička
4
Branky a nahrávky: 20. Zeman (Dobrovolný, Jeslínek), 57. Štebih (Hodek, Kolda) - 11. Sklenička (Roubík), 22. Čermák (Sklenička, Sýkora), 29. Lapšanský (Špelda, Pavlík), 50. Boháč (Lapšanský, Šmach). Rozhodčí: Svoboda, Zubzanda - Ondráček, Frodl. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1638. Střely na branku: 23:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4. Stav sŕie: 0:3.

Průběh utkání

Úvodní buly bylo orámováno povedeným choreem jihlavských fanoušků, kteří si přípravili stovky červenožlutých balonků a trhacích papírků. Poté se mohlo začít hrát. Po opatrném úvodu zápasu se do první šanci dostali hosté z Ústí. Sýkora si vybruslil před branku, kam také dostal přihrávku, trefil ale jen pouze připraveného gólmana Novotného. Na obou stranách pak byla k vidění spousta nepřesností, kdy ani jeden z týmů neměl po delší čas puk ve své moci. V sedmé minutě přišla první přesilová hra zápasu. Hráčská lavice Ústí byla potrestána za příliš mnoho hráčů na ledě. Toho málem využil Velecký, který ranou od modré orazítkoval pravou tyč Koutského branky. Nedlouho poté měla Dukla k dispozici sedmatřicet vteřin dlouhou přesilovou hru pět na tři, v ní si ale nevytvořila vážnější šanci.

Zákonitě tak přišel trest z holí hostujících hráčů. Již při hře v plném počtu hráčů vybojoval Roubík puk pro Zbyňka Skleničku. Obrovitý útočník, který byl u postupu Dukly do extraligy v sezoně 2003/2004, zblízka překonal jihlavského Novotného - 0:1. Minutu na to mohli domácí vyrovnat, jenže střelu Filipa z mezikruží výborně vyrazil Koutský a v následné dorážce netrefil Pekárek tři tyče. Ústí předvádělo hru založenou na tvrdosti, což na domácí hráče poměrně platilo. Nicméně, hosté se opět nevyvarovali chyby hráčské lavice a znovu byli vyloučeni za příliš mnoho hráčů na ledě. V této přesilovce už se Jihlavě skórovat podařilo. Dělovka Jiřího Dobrovolného propadla výstrojí Koutského za jeho záda, ale zastavila se zhruba půlmetru před brankovou čarou. Tam se nejlépe zorientoval Adam Zeman, který poslal puk pohodlně do opuštěné klece - 1:1.

Do druhé části hry vstoupilo lépe Ústí. Po třiašedesáti vteřinách totiž Sklenička vystihl rozehrávku Dukly a přihrál před brankou volnému Miloslavu Čermákovi, který nadvakrát překonal Novotného - 1:2. Domácí pak na chvíli převzali iniciativu, jenže přihrávka Mikeše zpoza branky před Koutského nenašla svého adresáta a netrefil se ani Zeman, když těsně minul levou tyčku klece hostí. V devětadvacáté minutě už vedli hosté o tři branky. Nahození Adama Lapšanského metr za modrou čarou si totiž našlo cestu až za záda gólmana Jihlavy - 1:3. Po této trefě přepustil Filip Novotný své místo v brance kolegovi Davidu Rittichovi. Ke konci druhé třetiny dostali první výhodu přesilové hry v zápase i Lvi. Výsledkem byla střela Boháče, který jen těsně minul. Do závěrečné dvacetiminutovky tak šlo v lepším rozpoložení Ústí.

Vědomi si svého náskoku, nepouštěli se ze začátku třetí třetiny hosté do žádného velkého útočení. V pětačtyřicáté minutě dostali domácí opět výhodu přesilové hry. Blízko ke vstřelení kontaktního gólu byl Velecký, jenže ranou z první těsně netrefil napůl odkrytou pravou část klece Koutského. Početní převahu si poté zahráli i Ústečtí a využili jí dokonale. Oku lahodící kombinaci zakončil po přihrávce Adama Lapšanského Daniel Boháč – 1:4. Pátý gól Lvů měl na hokejce Marek Laš, když si na pravém kruhu připravil pozici ke střelbě, ale Rittich nechal vyniknout svojí lapačku.

Jihlava na konci zápasu snížila na rozdíl dvou gólů. Hodek viděl v útočném pásmu najíždějícího Mihu Štebiha, a ten se trefil přesně k pravé tyči - 2:4. Hokejisté v červenožlutém se pak odhodlali ještě k power play a byli blízko ke vstřelení kontaktního gólu, jenže při Koutském stálo i trochu štěstí. Ústí si první čtvrtfinálovou výhru na jihlavském ledě utéct nenechalo a ujímá se v sérii vedení 3:0 na zápasy. K postupu do semifinále mu tak chybí jediná výhra.

Ohlasy trenérů

Jaromír Šindel (HC Slovan Ústečtí Lvi): „Tři nula je tři nula. My jsme přijeli vyhrát třetí zápas a to se nám podařilo. Samozřejmě bychom chtěli vyhrát i čtvrtý zápas. Podle mého názoru rozhodla druhá třetina, kdy se nám podařilo dát dva góly. První rychlý gól v začátku a druhý z protiútoku, dost nečekaný. To byl zlomový okamžik utkání.“

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): „Řekl bych to jednoduše, soupeř hrál hokej a my jsme bojovali. V situacích pět na pět jsme si vytvořili minimum šancí, ty jsme si dokázali vytvořit v přesilových hrách. Dlouho jsme drželi stav 1:1, ale gól na tři jedna byl zlomový. Jiskřičkou naděje byl náš druhý gól po pěkné akci, ale víc už nám soupeř nedovolil."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie