3:2p
(1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

15.03.2013 / Tomáš Lysý

15.03.2013 18:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Půža, Dundáček, Port, Čermák, Košař, Mandát M. - Anděl, Jícha, Mandát J. - Severa, Bambula, Beran - Hotař, Mahút, Hubert
3

Piráti Chomutov

Dvořák - Meliško, Hierman, Cestr, Páleník, Šmíd, Ringler - Wágner, Veselý, Strunz - Dimitrov, Procházka, Macháček P. - Macháček A., Bendář, Kašpar
2
Branky a nahrávky: 19. Půža (Jícha, Čermák), 30. Mandát J., 65. Mandát J. – 5. Strunz (Macháček A.), 32. Cestr (Macháček A.). Rozhodčí: Humpolíček - Měkýš, Pospíšil. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 313. Střely na branku: 37:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. 3:2. Stav série: 1:1.

Průběh utkání

Domácí hráči vstoupili do zápasu aktivněji a již od úvodních vteřin zaměstnávali chomutovského gólmana Dvořáka, který se měl co otáčet. Jenže Jícha netrefil branku a Anděl se sám volný mezi kruhy nakonec k puku nedostal. Jako blesk z čistého nebe tak přišel gól hostů. Piráti se dostali do rychlého přečíslení, které zakončil střelou Aleš Macháček. Jeho pokus sice gólman domácích vyrazil, jenže na dorážku Martina Strunze už byl krátký - 0:1. Inkasovaný gól jihlavské hokejisty trošku zaskočil a hosté se opět dostali do brejku dva na jednoho. Veselý ale nenahrál volnému Wágnerovi, vzal odpovědnost na sebe a jen vymetl betony Svobody. Hosté si poté zahráli přesilovku, ve které ale vážněji červenožlutou branku neohrozili.

Také Dukla měla možnost početní převahy. Tu první ještě nevyužila, i když ze začátku ostřelovala Dvořáka ze všech pozic. V následující mohla nejprve inkasovat, když po chybě Jihlavy na modré čáře ujel Meliško a vystřelil. Jeho pokus propadl Svobodovou výstrojí a pomalu směřoval do sítě, ale nakonec jej domácí hráči stačili zastavit. Platilo tak pravidlo nedáš – dostaneš. Václav Půža se na modré dostal k puku a zkusil tvrdě vystřelit. Rána domácího beka propadla gólmanovi Pirátů výstrojí a kus černé gumy doklouzal až do sítě - 1:1. Ještě před koncem první dvacetiminutovky mohli domácí skóre otočit, když se dostali do přečíslení dva na jednoho. Anděl nepřihrál, nýbrž vystřelil a jeho pokus prolétl těsně vedle pravé tyče.

Ve druhé dvacetiminutovce to byl Chomutov, který byl zpočátku aktivnější. Bednář vystřelil, ale Svoboda puk vyrazil, stejně jako o chvíli později výborně zlikvidoval střelu Veselého, který byl mezi kruhy úplně volný a vyprášil jen betony domácího gólmana. Piráti byli nadále aktivnější, ale vedení se ujala Dukla. Po obrovské chybě obránců hostů na modré čáře se k puku dostal Jan Mandát. Nejlepší střelec domácích pláchl všem a svoje sólo zakončil vymetením pravého horního rohu branky Dvořáka - 2:1. Z vedení se ale Jihlava neradovala dlouho. Obránce Václav Cestr předvedl, že mu technická hra není cizí, obkroužil domácí svatyni a zasunul puk přesně k levé tyčce - 2:2. Poté už gól nepadl, ale k vidění byla menší boxerská vložka v podání jihlavského Hotaře a chomutovského Strunze.

Třetí část hry začaly oba týmy velmi opatrně. Nikdo samozřejmě nechtěl udělat chybu. Za zmínku tak stojí jen střílená přihrávka Jana Mandáta, na kterou nedosáhl Bambula, nebo střela hostujícího Veselého, jež nehlídán na mezikruží trefil jen gólmana. V polovině poslední části měli Piráti možnost hrát čtyřicet dva vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. Přestože uzamkli Duklu před její brankou, nedokázali se prosadit. Již při hře pět na pět se dostal Severa před Dvořáka, ale měl již málo místa na přesnější zakončení. Šance měl také Chomutov. Aleš Macháček se zblízka neprosadil a následně Bednář nepřekonal ležícího Svobodu. Po šedesáti minutách se tak nerozhodlo.

Před vynikající kulisou, kdy oba tábory fanoušků povzbuzovali svůj tým chorály a popěvky, se utkání zlomilo až v prodloužení. Nejprve Dukla hrála přesilovku 4 na 3. Nedostala se k ní do vážnější šance, přesto ale nakonec strhla vítězství na svoji stranu. Jan Mandát nahodil puk na branku a ten propadl až za překvapeného Dvořáka, který měl zřejmě zakrytý výhled clonícími hráči - 3:2. O tom, kdo postoupí do čtvrtfinále, se tak rozhodne až zítra, tedy v sobotu, kdy je od 12 hodin na programu rozhodující třetí zápas.

Ohlasy trenérů

Kamil Koláček (asistent trenéra Piráti Chomutov): Jelikož jsme prohráli, tak to není jednoduché hodnocení, protože si myslím, že jsme po většinu zápasu byli o trochu lepší, akorát nám tam nic nespadlo a holt jsme udělali o jednu chybu více než soupeř. Ten poslední gól jsme si do branky vrazili de facto sami. Doufáme, že se z toho na zítra vyspíme a padne nám tam o jeden gól více než soupeři.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že jsme zvládli hodně těžké utkání nejenom po fyzické stránce, ale i po psychické stránce, protože jsme potřebovali tohle utkání vyhrát, jestliže jsme nechtěli, aby série skončila. Už včera na tréninku bylo cítit, že hráči chtějí odčinit porážku z Chomutova. Musíme před hráči smeknout, že opravdu pracovali a nepodlehli tomu, že dvakrát prohrávali. Šli za tím úspěchem a to, že dali gól až v pětašedesáté minutě, svědčí o tom, že morálka týmu je obrovská a já si toho nesmírně cením. Smekám před domácím publikem, které bylo výborné a vidělo kvalitní hokej této kategorie, a tímto bychom je chtěli pozvat na zítřejší utkání.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie