2:0
(1:0, 1:0, 0:0)

Osmý korálek na šňůrku vítězství v řadě Dukla nenavázala. V Mladé Boleslavi těsně padla

11.12.2013 / Jitka Čechová

Úkol z kategorie přetěžkých čekal ve 31. kole druhé nejvyšší tuzemské hokejové soutěže na svěřence lodivoda Petra Vlka, a to dovézt body z ledové plochy lídra tabulky. Utkání tyto domněnky potvrdilo, v průběhu prvního dějství se Mladá Boleslav při přesilovce pěti proti třem ujala vedení. Hned v úvodu prostřední části pak přidala další přesný zásah. Ve třetí dcacetiminutovce již červené světlo rozsvíceno nebylo. Jihlavští hokejisté tak podlehli Mladé Boleslavi v poměru 0:2. Gólman David Rittich zlikvidoval 36 boleslavských střeleckých pokusů.
11.12.2013 17:30, 1. liga ČR - 31. kolo

BK Mladá Boleslav

Valent – Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Pojkar, Žabka, Kurka – Nouza, Výborný, Pabiška – Kubica, Broš, Klimenta – Jiránek, Vrbata, Demel – Lenc, Musil, Starý
2

HC Dukla Jihlava

Rittich – Dobrovolný, Mocek, Podlipník, Kotvan, Štebih, Jícha M. – Čachotský, Mikeš, Prokš – Důras, Hubáček, Haluza – Velecký, Zeman, Kuřítko – Jícha L., Malec
0
Branky a nahrávky: 12. Vrbata (Toman, Výborný), 22. Nouza (Pabiška, Němeček). Rozhodčí: Fraňo, Vampola – Černý, Musil. Vyloučení: 5:6, navíc Pabiška (MBL) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2560. Střely na branku: 38:24. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Úvod zápasu měl patřit Jihlavě, protože hrála prakticky okamžitě po úvodním vhazování přesilovou hru, opak byl ale pravdou. Lenc ji například dokázal v jejím vlastním obranném pásmu potrápit a podržet natolik, že to vypadalo, že v početní výhodě hrají Bruslaři. Ti drželi optickou převahu i později a dokonce se dostali do několika větších šancí. Hostující obrana například zapomněla na Musila a později i Kubicu, brankář Rittich si ale se vším velmi dobře poradil.

Šance Dukly byly mnohem sporadičtější, Valent se výraznějším způsobem zapotil snad jen při dorážce Zemana. Na druhé straně oproti tomu Starý trefil ve velké šanci Ritticha do masky. Herní převaha domácích vyvrcholila dvěma po sobě jdoucími fauly hostů, čehož po padesáti vteřinách dvojnásobné přesilové hry využil dělovkou z kruhu David Vrbata. V další velké šanci hned vzápětí byl k ledu sražen Žabka. Jihlavští se mohli blýsknout díky Kuřítkovi, ten byl ale podražen a v následné přesilovce toho hosté opět nedokázali mnoho vymyslet.

Těsně před začátkem druhé třetiny předali zástupci vedení boleslavského klubu Tomáši Nouzovi krásný dort a dárkový koš. Právě utkání s Jihlavou totiž bylo jeho pětisté v dresu Bruslařského klubu. A vzápětí tuto symbolickou skutečnost ideálně posvětil doklepnutím střely Pabišky do Rittichovy sítě. K náladě Dukly jistě nepřispěl ani ukázkový bodyček, kdy Toman vystavil svou zadní částí těla stopku Kuřítkovi.

Střelecky byla druhá třetina v podobných rovinách, oba brankáři si připsali po 14 zákrocích. Dvě vyloučení domácích hosty trochu nakoply a hra se vyrovnala. Jihlavští zlepšili pohyb, z čehož pramenily častějších chyby Bruslařů v rozehrávce. V poslední chvíli tak třeba Valent vykopl pokus Čachotského a něco později trochu zariskoval vyjetím proti Haluzovi. Ani na snížení ale nakonec svěřenci trenéra Vlka ve druhé třetině nedosáhli.

Ve svém snažení hosté pokračovali i v té třetí, Mladoboleslavští ale už očividně věděli, co hrát, aby soupeře drželi v uctivé vzdálenosti od Valenta. Samozřejmě se ale objevovaly i případy, kdy jim to tak úplně nevyšlo a do slibné střelecké pozice se tak dostal například Mikeš. Tísněn časem i prostorem toho ale mnoho nevymyslel a puk šel hodně mimo klec domácích. Na druhé straně se na kolenou pokoušel zakončit Starý, ale z pochopitelných důvodů mnoho šancí na úspěch neměl.

Jak čas běžel, začínalo být stále více patrné, že hosté zkrátka a dobře marně buší na zavřená vrata. Opravdu velkých šancí citelně ubylo na obou stranách, o spíš ojedinělý případ se postaral Starý, který však sám sebe dostal do příliš ostrého úhlu. Nadvakrát to zkusil také Klimenta, kterého ovšem zastavil Rittich. Nutno podotknout, že právě brankář Jihlavy měl velký podíl na tom, že skóre vypadalo jen tak, jak vypadalo. V závěru ještě hráli domácí druhou dvojnásobnou početní přesilovku, na rozdíl od prvního pokusu ale neskončil produktivně. Doslova v posledních vteřinách to ještě zkusili bez brankáře a vzhledem k vyloučení Nouzy si dokonce deset vteřin před koncem vybrali oddechový čas. Nebylo jim to ale už nic platné.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek, BK Mladá Boleslav: Vybojovali jsme cenné vítězství proti druhému celku tabulky. Myslím, že z našeho pohledu byla nejkvalitnější první třetina. Potom to soupeř trochu otevřel, začal forčekovat, což nám dělalo problémy. Dopustili jsme se několika chyb a občas se dostali do menších zmatků. Asi jsme to brali jako malinko prestižnější zápas, takže jsme za výhru nesmírně rádi. Jednak proto, že je Jihlava druhá, a taky proto, že nám to u sebe doma posledně pěkně znechutila.