8:0
(1:0, 4:0, 3:0)

16.03.2014 / Vojtěch Honzík

16.03.2014 13:30, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Škoda Plzeň

Štekr – Kaňák, Walter, Polívka, Pokorný, Prokop, Ivanič – Volf, Vracovský, Suchý, Stráský, Vlček, Beneš, Švarc, Hajšman, Kokoška, Opava, Kučera, Vavřička, Krystl
8

HC Dukla Jihlava

Vacek – Půža, Pospíchal, Kochánek, Klofáč, Mandát, Port – Ondráček, Vala, Bambula, Balaštík, Dvořák, Kolouch, Peschout, Dupljaku, Nováček, Hoskovec, Hubert
0
Branky a nahrávky: 3. Beneš (Polívka), 21. Suchý (Vlček, Kaňák), 23. Suchý (Pokorný), 29. Vavřička (Volf, Kokoška), 29. Suchý (Švarc, Walter), 44. Vavřička (Kokoška, Opava), 48. Walter (Kaňák, Kokoška), 56. Beneš (Stráský, Walter). Rozhodčí: Pražák – Šperl, Zíka. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 92. Střely na branku: 45:20. Průběh utkání: 8:0. Konečný stav série: 3:1.

Průběh utkání

Podobně jako včera vstoupili do utkání lépe Západočeši. Vacek odolával pouze dvě minuty, když na modré napřáhl Polívka a jeho ránu na brankovišti ztečoval pod víko Martin Beneš - 1:0. Na druhé straně se zjevil mezi kruhy Nováček, Štekr dokázal srazit do rohu. Udeřit tak mohli znovu domácí. Suchý dostal v situaci tři na jednoho ideální přihrávku, ale přestože střílel do protipohybu, hostující gólman dokázal zasáhnout betonem. Tečí rány od modré to tak znovu zkusil Beneš, tentokráte ale rozvlnit síť pouze z boku. O chvilku později podcenil Vacek ránu Waltra od modré a ta rozezvučela břevno. Když pak před první sirénou ještě nevyužil Opava situaci dva na jednoho a Pospíchal neuspěl ranou od modré, šlo se, jako včera, do kabin za fotbalového stavu.

Prostřední část započala dalším velkým tlakem Plzně, který přesně po minutě ukončil dorážkou Vlčkovy střely Filip Suchý – 2:0. Jihlavští však toto varování nebrali vážně a přišel tak třetí trest. Stejný hráč totiž znovu na brankovišti poslal touš do sítě, tentokráte dokonal dílo střely Pokorného - 3:0. A jak se říká: „do třetice všeho dobrého i zlého.“ Hosté znovu nepokryli předbrankový prostor, v klidu tak mohl pohnout skóre dorážkou Volfovy střely Jakub Vavřička – 4:0. Za dalších pětadvacet vteřin padnul na západě Čech pověstný bůr. Filip Suchý zkompletoval za osm minut hattrick, když ho mezi kruhy našel od pravého mantinelu Švarc a společně vyhnali Vacka z branky - 5:0. To neunesl Nováček, který se již před tím několikrát snažil vyprovokovat domácí na bitku. Po několika faulech se dočkal. Doslova po něm skočil Stráský a za několik chvil jihlavského útočníka složil na zem. Následně Suchý z mezikruží zamířil nad a podobně si vedl Kučera tečí Kaňákovy střely od modré. Když pak v závěru pěkný pokus Kochánka od modré zastavil vyrážečkou Štekr, odcházeli do kabin mnohem spokojenější modrobílí.

I poslední dvacetiminutovka začala pěkně zhurta. Brož musel zasahovat betonem proti dorážce Stráského z hrany brankoviště, na druhé straně se zase činil Štekl proti Nováčkovi z mezikruží. Pak se ale již skóre měnilo. Jihlava si totiž znovu nepokryla dorážející hráče, radovat se tak mohl Jakub Vavřička – 6:0. Následně se faulu dopustili hosté a modrobílí trestali. Brož ještě zasáhl proti Volfovi, který si sjel od modré na pravý kruh, pak ale gólman Dukly trochu podcenil nahození Jana Waltra na teč a to skončilo až v síti - 7:0. V polovině třetiny domácí v oslabení ujeli dva na jednoho, po pěkné přihrávce ale Kučera nedokázal ani nadvakrát překonat Brože. Činit se musel i Štekr, který vyrazil ránu Klofáčka od modré i následný pokus přes obránce v podání Nováčka. Jihlava dostala ideální příležitost k čestnému úspěchu v závěru, kdy se na více než minutu ocitla ve dvojnásobné přesilové hře, ovšem Štekra prakticky neohrozila. Sama pak putovala do čtyř a postup zpečetil pro svůj tým ze samostatného úniku Martin Beneš – 8:0. Indiáni tak postupují do čtvrtfinále, naopak Jihlava letos končí.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Plzeň 1929): Včera jsme prohráli a kluci si asi v kabině něco řekli, my jsme jim také něco řekli. Ale ráno se člověk probudí a musí jít dál, takhle se play-off hraje. Na klukách bylo dnes poznat, že chtějí. My jsme stále doufali, že se to zlomí, protože včera to byl zápas blbec. Soupeř byl kvalitní, snažil se, bojoval, vzdoroval, ale dnes jsme je přehráli a jsme šťastní, že jdeme dál.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Pod dojmem včerejší výhry jsme podcenili vstup do utkání, cyhběla nám jistkra, bojovnost a nasazení, díky kterému jsme dokázali Plzni v minulých utkáních konkurovat nebo jí přehrát. Plzeňští se dnes prezentovali vynikajícím hokejem, všude byli o ten pověstný krok rychleji, navíc hráli produktivní hokej. Po první třetině jsme stále věřili v obrat, bohužel druhá třetina určila směr celého utkání, když i hráči pod dojmem stavu utkání rezignovali na výsledek. Mrzí nás, že jsme se o to nedokázali lépe poprat, série nebyla z naší strany špatná, nicméně celkový dojem kazí právě dnešní vysoká prohra. Soupeři gratulujeme a přejeme mu hodně štěstí do dalších utkání.