2:1p
(0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

26.03.2014 / Tomáš Lysý, Vojtěch Vopat

26.03.2014 18:00, NOEN Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík – Vala, Čermák, Půža, Polívka, Žáček, Tobola – Balaštík, Březina, Severa – Sladký, Beran, Lupač – Molnár, Vantuch, Ondráček – Bambula
2

HC RT TORAX Poruba

Maček (Šrámek) – Puškár, Ryška, Baca, Síkora, Štěpán, Pobuta – Gřeš, Brnčál, Král – Schwarz, Gola P., Rataj – Bartoň, Kaleta, Gola R.
1
Branky a nahrávky: 21. Březina (Tobola, Polívka), 61. Lupač (Vala) – 24. Baca (Gola). Rozhodčí: Čech – Skopal, Zídek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 212. Střely na branku: 42:19. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

Ve třetím zápase barážové skupiny NOEN extraligy juniorů se musela Dukla obejít bez dvou klíčových útočníků Lukáše Jíchy a Tomáše Střechy. Obranné řady zase byly chudší o Filipa Dundáčka. Na začátku třetiny ujel Březina všem protihráčům, v rozhodující chvíli ale nezakončil. O chvíli později ukryl Molnárovu střelu v lapačce gólman Maček. V další šanci domácích se Březina střelou schovanou za beka ohrozil hostujícího muže s maskou, k následné dorážce měl daleko Bambula. Také hosté se snažili ohrozit brankáře Dukly, Gola z mezikruží však puk netrefil ideálně. Od patnácté minuty se strhla série vyloučení, domácí ani hosté však svojí přesilovku nevyužili. V největší šanci byl na konci první třetiny Čermák, který od modré rozezvučel pravou Mačkovu tyč.

Co se nepodařilo jemu, povedlo se nejlepšímu střelci Dukly Davidu Březinovi. Mladý útočník opět udělal z obránců hostů statiky a hned po buly vymetl levý horní roh Mačkovy branky - 1:0. V dalších šancích byli opět Březina s Bambulou, zblízka však gólmana nepřekonali. Jihlava se ale z vedení dlouho neradovala. Jakub Baca nahodil puk na branku Fučíka, ten se od zadního mantinelu odrazil do zad gólmana Dukly a doskákal do branky domácích - 1:1. Po vyrovnávací brance tempo upadlo, oba týmy se dopouštěly při kombinacích nepřesností. Krátce po polovině zápasu lehce probral domácí řady střelou od modré Čermák, ale znovu při něm nestálo štěstí, minul levou tyč. Neuspěl ani Březina po dalším ze svých průniků. Když hostující Rataj trefil z levé strany jen vnější síťku branky, šlo se do kabin opět za nerozhodného stavu.

Hned na začátku poslední dvacetiminutovky vytasil Fučík výborný zákrok proti střele Schwarze, který po přihrávce Sikory trefil jen lapačku domácího gólmana. Nejlepší hráč domácích Březina vypálil z mezikruží, jeho střelu však stačil srazit bek Poruby do ochranné sítě. Tobolovu střelu od modré vyrazil Maček před sebe, k dorážce se dostal Beran, ale ani on se z gólu neradoval. Domácí útočník následně prosvištěl po levé straně kluziště, mohl ještě přihrát lépe postavenému spoluhráči, vzal však odpovědnost na sebe a trefil jen rameno gólmana hostů. Čím více se blížil konec zápasu, tím hůře se Dukla dostávala do útoku a vidina plného počtu bodů se jí vzdalovala. Deset sekund před koncem se ještě proháčkoval obranou hostů Vantuch, ve finální fázi však nezakončil.

Co se Jihlavě nepodařilo během šedesáti minut, to svedla po sedmapadesáti vteřinách prodloužení. Vala vystřelil na Mačka, kterému puk propadl k pravé tyči, kde jej díky důrazu dorazil do branky Marek Lupač – 2:1 po pr. Dukla se sice udržela na první pozici v tabulce, Vsetín však stáhl její náskok na dva body, protože uštědřil PZ Kladnu na jeho ledě porážku 9:0.

Ohlasy trenérů

Petr Trojan (trenér Poruby): „Dnešní zápas byl poměrně svižný. Domácí byli nejspíš v euforii ze Vsetína, mysleli si, že to půjde samo a že přijede ligový tým. Už naposled bylo na stránkách napsáno, že ligové týmy budou do počtu. To asi kluky zvedlo, zabojovali a utkání bylo otevřeno do konce. Tak jak jsme prohráli, tak jsme mohli i vyhrát. Řekl bych, že jsme domácím byli rovnocenným soupeřem.”

Petr Svoboda (trenér Jihlavy): „Kluci si nejspíš mysleli po zápasu se Vsetínem, že to půjde samo. Od začátku do toho nedali všechno. Líp jsme hráli až ve třetí třetině. Bohužel ani dneska jsme neproměnili šance a soupeř hrál velice dobře. Hráli velice obětavě, byli nebezpeční a měli hodně šancí. My jsme na toto hráče připravovali, ale bohužel si to k srdci nebrali.”