3:5
(0:0, 0:2, 3:3)

03.04.2014 / Gabriela Juříková

03.04.2014 17:00, NOEN Extraliga juniorů - 0. kolo

HC RT TORAX Poruba

Šrámek – Pobuta, Baca, Puškár, Ščurek, Síkora, Kotas, Ryška – Gola P., Gřeš, Schwarz, Kaleta, Brnčál, Rataj, Bartoň, Pasker
3

HC Dukla Jihlava

Fučík – Tobola, Půža, Čermák, Vala, Polívka, Dundáček, Žáček – Lupač, Severa, Vantuch, Březina, Střecha, Sladký, Ondráček, Molnár, Mahút, Balaštík, Bambula, Jícha, Beran
5
Branky a nahrávky: 55. Gřeš (Gola, Bartoň), 59. Bartoň (Rataj), 60. Gola (Gřeš, Pobuta) – 29. Střecha (Březina), 34. Březina (Polívka), 47. Střecha (Březina, Jícha), 56. Jícha (Střecha, Březina), 59. Březina (Střecha, Dundáček). Rozhodčí: Koliba – Vengřín, Barteček. Vyloučení: 2:0. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 24:36. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5.

Průběh utkání

První vážnější gólovou akci předvedli hráči Dukly v začínající třetí minutě. Bambula se prohnal okolo střídaček a střílenou nahrávkou přes brankoviště vybízel ke skórování najíždějícího Molnára. Jen málo chybělo k zápisu první branky utkání. Molnár nestihl rychlost puku, který se kolem jeho hokejky mihl. Vzápětí zasahoval Šrámek při střele Čermáka. Domácí se do souvislejšího obsazení jihlavského pásma dostali až v sedmé minutě, ale střelu obránce Síkory zblokoval Severa.

Zápis do střelecké listiny mohl mít Molnár, ale Šrámek si svou pravou tyč dobře hlídal a nepřipustil jihlavské vedení. Patrik Gola zatáhl puk do útočné třetiny a Fučík musel být ve střehu. Nakonec Síkorův vystřelený puk skončil na zadním mantinelu. První třetina byla odehrána za dvacet čtyři minut. Přerušovalo se pouze při ofsajdech, a protože týmy hrály skoro bezkontaktní hokej, sudí neměl žádné důvody posílat hráče na trestné lavice.

Začátek druhého dějství vzala za dobrý konec Poruba. Fučík se měl na pozoru při střelách Pobuty a Brnčála. Pak hostující gólman špatně zhodnotil situaci za brankou, když se snažil rozehrávat. Nevšiml si Pobuty, který se zmocnil kotouče a okamžitě jej vyslal před bránu. Fučík se akorát tak stačil vrátit, aby vytěsnil střelu Baci od modré. První přesilovka zápasu patřila hostům a při jedné ze střel se poškodila Šrámkova maska. Domácí museli střídat gólmany, do brankoviště se postavil Marek Maček.

Chvíli po vypršení Síkorova trestu Jihlava skórovala. Maček byl překvapen střelou Tomáše Střechy, kterému nahrál na modré z otočky Březina. Ten začal být při chuti a brzy se hodlal prosadit sám. Projel celé hřiště a bekhendem prověřil průstřelnost Mačkových betonů. Puk se od nich odrazil až do středního pásma. Následně pokoušel štěstí domácí Schwarz, ale jeho střela byla zblokována do ochranné sítě.

Polívka vypálil od modré, ale střelu zastavil Ryška, který se následně skácel na led. Sudí nechal hru plynout. Odražený kotouč získal David Březina a z mezikruží jej přesně namířil Mačkovy po horní tyč. Domácí si v závěru prostřední třetiny vytvořili několik dobrých šancí. Bartoň se protlačil až za bránu, odkud přihrával na modrou Síkorovi, ale puk skončil v ochranné síti. Po druhé výměně stran si hodlala Dukla pojistit vedení. Čermák s Březinou se pohybovali na hranici brankoviště a jen díky neposednému kotouči neinkasoval domácí gólman potřetí. Další pokus měl Balaštík, když se dostal k nečekaně odraženému kotouči od zadního mantinelu poté, co jej hodlal Pobuta vyslat ven z pásma.

Až v sedmé minutě poslední třetiny byl úspěšný Tomáš Střecha a Jihlava se dostala do tříbrankového vedení. Poruba nehodlala být střelecky pozadu. Fučík likvidoval střelu Patrika Goly a následnou dorážku Pobuty. V dalším obsazení útočného pásma domácích, jen instinktem zasáhl proti Kotasově střele od modré. Fučík přišel o nulu až 55. minutě, kdy střelu Goly vyrazil, ale poblíž stál Tomáš Gřeš a puk poslal do jihlavské brány. V další minutě si vzala Dukla třígólové vedení zpět. Mačkovy po Střechově střele vypadl kotouč z výstroje a projíždějící Lukáš Jícha jej doklepl do brány.

V 59. minutě se střelecky prosadil Radek Bartoň a RT TORAX snížil jihlavské vedení na 2:4, které trvalo pouhých dvacet vteřin. Na 2:5 zvýšil po vyhraném středovém buly David Březina, a když hlasatel prozrazoval divákům autora posledního gólu, nahrávky mezi Pobutou, Gřešem a konečným střelcem Patrikem Golou vyústili v třetí domácí branku. Jihlava vyhrála i poslední soutěžní klání v skoro exhibičním tempu a náladě. Pro juniory RT TORAXu to však poslední zápas ještě nebyl. V pondělí v podvečer změří hokejové umění s polskou reprezentací do osmnácti let.

Ohlasy trenérů

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Na obou mužstvech bylo poznat, že se zápas hraje už jen z povinnosti, nebylo tam z hokejového drajvu, které provázelo minulých pět utkání baráže, vůbec nic. Nemělo to nasazení, nebruslilo se, žádné osobní souboje. Bylo to tak, že soupeř přijel, chtěl si zahrát a my mu jen sekundovali a tím se sezóna nějak ukončila. Hokejových momentů bylo málo. Sezónu můžu hodnotit kladně. Vyhráli jsme základní část, vyhráli jsme nadstavbu a v baráži jsme nestačili jen na extraligové týmy. Porazili jsme vítěze české části ligy, takže můžeme být spokojen, byla to jedna z povedenějších sezón juniorky.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Jsme rádi, že jsme se nemuseli třepat do posledního zápasu, zda si udržíme extraligu. Asi by zápas vypadal jinak, kdybychom „museli“ a kluci by byli ve větším stresu, pod tlakem. Ale defakto bylo rozhodnuto v minulém kole, takže dnes to bylo uvolněné a kluci se snažili hrát hokej. Pro trenéry asi nic moc, ale kluci si to snad užili. Jsme rádi, že pro nás sezóna skončila, jak skončila.