5:3
(1:1, 1:2, 3:0)

Dukla vinou špatné třetí části padla v Prostějově

18.10.2014 / Lukáš Majer

Jihlavští hokejisté vstoupili do utkání tím nejlepším možným způsobem. Hned v první minutě se totiž prosadil Richard Diviš. Domácí v prvním dějství vyrovnali. Ve druhé části se červenožlutí ujali dvoubrankového vedení, a to zásluhou Březiny a Důrase. Jestřábi kontrovali pouze kontaktní brankou. Ve třetí části ale Prostějov třemi rychlými trefami skóre otočil. Dukla tak podlehla Jestřábům v poměru 3:5.
18.10.2014 17:30, 1. liga ČR - 15. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Šimboch – Kolibár, Jedlička, Skřivánek, Korím, Malý, Roupec – Luňák, Černý Kubica, Poulíček, Stejskal, Sršeň, Kovařík, Meidl, Coufal, Kajaba, Indra, Duba
5

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Zadražil, Dobrovolný, Podlipnik, Urbanec, Štebih, Čáp, Schejbal – Čachotský, Zeman, Diviš - Seman, Melenovský, Důras - Březina, Štepánek, Mikeš - Malec, Kuřítko
3
Branky a nahrávky: 4. Korím (Coufal, Duba), 36. Roupec (Černý, Stejskal), 42. Meidl (Skřivánek), 45. Kajaba (Indra, Malý), 47. Jedlička (Coufal, Meidl) – 1. Diviš (Čachotský), 28. Březina (Štěpánek, Zadražil), 30. Důras (Schejbal, Štěpánek). Rozhodčí: Škrobák - Lukš, Rampír. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1240. Střely na branku: 29:42. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 5:3.

Průběh utkání

Po dlouhých sedmi letech zavítala jihlavská Dukla na prostějovský led. Na sobotní utkání se sešel slušný počet domácích příznivců, kotel Jestřábů ovšem vyjádřil nespokojenost s kroky vedení bojkotováním fandění, což znamenalo, že nováček soutěže se musel obejít bez podpory svých fandů. Oproti prvnímu vzájemnému utkání nasadili jihlavští do branky Lukáše Sáblíka, v útoku se naopak objevila čerstvá posila, Richard Diviš z Olomouce.

Někteří diváci se ani nestačili usadit na svých místech a Juraj Šimboch již lovil puk ze své branky. Rychlý nástup Jihlavy přinesl pěknou rotaci v útočném pásmu, ke kotouči se pak dostal nehlídaný Richard Diviš, který otevřel skóre utkání – 0:1. Vyrovnání se domácí tým již dočkal v 3. minutě. Lukáš Duba zatáhl puk do pásma, Viktor Coufal jej přihrál mezi kruhy, kde číhal nikým nehlídaný Karol Korím a nekompromisní ranou do horní části branky rozjásal stadion – 1:1.

Domácí tým se chytl rychlého tempa a předváděl atraktivní hokej. Celkově úvodní dějství nabídlo svižné kombinace. Do nadějné situace 2na1 se dostali Kovařík se Stejskalem, ale druhý jmenovaný místo střely volil přihrávku, což nebylo dobře, a jeden z obránců pokus zblokovat.

Jihlavští byli místy zaskočeni aktivitou Prostějova, domácí borci ovšem zaostávali v zakončení, kdy místo jasných příležitostí, ještě hledali nahrávky. Tato laxnost se jim mohla vymstít, v oslabení dostal nádherný pas Čachotský, jeho blafák Šimboch vyrazil před sebe, kde dojížděl Melenovský a ve stoprocentní příležitosti nechal vyniknout prostějovského brankáře, který doslova tygřím skokem zabránil jistému gólu.

Do druhé třetiny nastoupila Jihlava opět aktivněji, ovšem svěřenci trenéra Vlka působili dost profesorským dojmem. Jakoby často hledali místo zakončení přihrávku a tato laxnost se jim málem vymstila ve vlastní přesilovce. Chybu jednoho z obránců Dukly mohl potrestat David Skřivánek, ale jeho pokus nesklidil úspěch.

Dukla se při jedné z přesilových her ani nedostala k zakončení, což si jihlavští vynahradili o pár minut později. Opět dobrý pohyb v útočném pásmu, vyústil v to, že David Březina dostal puk do mezikruží a z tváří v tvář Šimbochovi vymetl horní růžek branky – 1:2. O pár minut později se Dukla radovala podruhé. Velký závar v brankovišti připravil několik odražených kotoučů, po třetí dorážce se ke kotouči dostal kanonýr Michal Důras a dorazil do sítě – 1:3.

Jihlavští jakoby s dvougólovým náskokem přestali hrát a do šancí se dostávali více domácí hokejisté. Nejprve to byl Karol korím, kdo mohl snížit, následně pálil nebezpečně David Roupec, ale jedna ze šancí se neujmula. Gólu se stadion dočkal až v 36. minutě při přesilovce domácích. Michal Černý v roli obránce nabil na modrou čáru na Davida Roupce, Jehož pokus propálil Sáblíka mezi nohy – 2:3.

Jako uragán vstoupili do třetí třetiny Jestřábi. Dobře hrající David Skřivánek nahodil kotouč na bránu a k dorážce se dostal nikým nehlídaný Václav Meidl a vstřelil tak vyrovnávací branku na – 3:3. O pár vteřin později přišel jeden z rozhodujících momentů utkání. Tomáš Čachotský před práznou brankou nedopravil kotouč do sítě, domácí se dostali do úniku a šli do vedení. Marek Indra vypálil z pravé strany, u tyče stál pohotový René Kajaba, který poslal poprvé v zápase Hanáky do vedení – 4:3.

Zkázu Dukly dokonal v čase 46:51 obránce Robert Jedlička . Obránce domácích dojel odražený puk a z velkého úhlu dopravil za záda Lukáše Sáblíka – 5:3. Velká euforie na domácí straně již poté nepovolila hostům vstřelit branku. I když to pak Petr Vlk zkoušel se šesti bruslaři v poli, hra v power-play zůstala bez odezvy.

Prostějov tak poprvé v sezóně bodoval doma naplno, když si vítězství zařídil na začátku třetí části. Duklu mohou mrzet neproměněné šance v 1. třetině, které rozhodli o podobě utkání.

Ohlasy trenérů

Tomáš Sršeň (trenér LHK Jestřábi Prostějov): Opět jsme zaspali začátek, dostali jsme brzy gól. Ta první třetina byla taková nemastná, neslaná. Nicméně jsme se postupně zvedali. Ve třetí jsme konečně prolomili smůlu, napadalo nám to tam a máme tři body. Začátky zápasů, hlavně doma nám nejdou, nevím, jestli musíme něco změnit, ale bylo to už poněkolikáté.

Petr Vlk (trenér HC Dukla Jihlava): Musím pogratulovat soupeři k vítězství, především v poslední třetině tomu šli dost naproti. Když to vezmu z našeho pohledu, tak po první třetině mohlo být po utkání, když jsme si tam vytvořili, pět šest jasných šancí, ale neproměnili jsme je. Soupeř když ucítil příležitost, že body může získat, tak byl zarputilý a cítil, že je to na dosah. To se jim nakonec povedlo.