1:2
(0:0, 0:0, 1:2)

První klání Dukla zvládla, Draky setla v závěrečné části

20.01.2015 / Martin Schwarz

Jihlavští hokejisté nevstoupili do utkání vůbec špatně, v úvodní periodě měli více ze hry. Po jejím skončení ale svítil na světelné tabuli stále bezbrankový stav. Taktéž po třetině druhé, v níž se svěřenci Petra Vlka ubránili samostatnému nájezdu a dlouhému oslabení. V závěrečné dvacetiminutovce přišlo rozhodnutí, hosty poslal do vedení Aleš Jergl. Další branku přidal Jan Semorád. V poslední minutě ještě snížil domácí Moskal, avšak více se již neudálo. Dukla tak získala důležité tři body za vítězství 2:1.
20.01.2015 18:00, 1. liga ČR - 20. kolo

DRACI PARS Šumperk

Svoboda – Bail, Holík, Novotný, Gewiese, Drtil, Slavík, Prokop, Sedlák – M. Haas, Plášek, Velecký – Staněk, Moskal, Žálčík – Brunec, R. Haas, Popelka – Vachutka, Rimmel
1

HC Dukla Jihlava

Rittich – Kaláb, Korím, Dobrovolný, Čáp, Čermák, Šidlík, Schejbal – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Semorád, Jergl – Březina, Melenovský, Seman – Kuřítko, Malec, Prokš
2
Branky a nahrávky: 60. Moskal (Žálčík) – 48. Jergl, 56. Semorád (Jergl). Rozhodčí: Šutara – Reich, Rampír. Vyloučení: 7:7, navíc Korím (JIH) 5 + DKÚ za sekání, Diviš (JIH) 10 minut za nesportovní chování. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 1138. Střely na branku: 33:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

Průběh utkání

Dlouho musely čekat celky Šumperka a Jihlavy na to, až se poprvé v sezóně 2014/2015 utkají společně na severní Moravě. Už na začátku měsíce listopadu totiž měli hokejisté z Vysočiny vyrukovat pod vrcholky Jeseníků, avšak tehdy nebylo úvodní buly vhozeno kvůli problémům s elektrickým proudem a osvětlením na zimním stadionu v Šumperku. Po vzájemné dohodě Dukla dorazila k náhradnímu termínu 20. ledna 2015, aby o den později sehrála se Salithem druhý duel, tentokráte dle regulérního rozpisu. Ten proběhne v rámci středečního podvečera.

Úterní bitvu ale provázely od samotného počátku napínavé okamžiky. Už ve 3. minutě zahajovacího dějství byl nucen odejít na trestnou lavici domácí kapitán a obránce Aleš Holík, jeho vyloučení však Jihlava nepotrestala. Nastolený rytmus zákroků zra hranicí pravidel brzy pokračoval, za katr usedli i Martin Novotný s hostujícím Karolem Korímem. Jakoby ale obě strany barikády dávaly předem vědět, že v úterý večer na severní Moravě moc branek padat nebude. Když nepropasíroval kus černé gumy za záda Davida Ritticha Šumperák Radim Haas, nemohl najít cestu k úspěchu ani protějšek Semorád. První třetina končila za bezbrankového stavu 0:0.

Natěšené publikum doufalo, že trefu uvidí ještě během prostředního dějství. Ovšem další vyloučení Koríma a Důrase Salith nezužitkoval, červenožlutí mohli jen a pouze kvitovat úspěšnost ve vlastní početní nevýhodě. Důležitý okamžik přivanulo období před polovinou základní hrací doby. Po faulu na útočníka Tomáše Brunce hlavní rozhodčí zápasu nařídil trestné střílení, k němu povolaný Tomáš Sedlák ale bekhendovým zakončením nepřelstil Ritticha v kleci hostí. Drakům naopak ze zadních pozic dodával sebevědomí spolehlivý a stále nový brankář Miroslav Svoboda. Během 36. minuty si mladý gólman počkal třeba na pumelici Zdeňka Čápa od modré čáry. Ani ve druhé periodě nemohli muži u časomíry měnit skóre.

Rozhodnout tak měla závěrečná třetina, poslední část začínala za bezbrankového stavu na obou stranách světelné tabule. Radek Kučera měl o starosti více již ve 44. minutě, jeho forvard Marek Haas odešel mimo hrací plochu kvůli zdravotním problém, které si přivodil právě během jedné ze situací na kluzišti. Sotva se Haas stačil vrátit do sestavy, sledoval vůbec první gól střetnutí. Bežela 48. Minuta základní hrací doby, Aleš JERGL umně reagoval na puk doražený od zadního mantinelu, pohotovým zakončením jej uklidil za Svobodu – 0:1. Na svého spoluhráče následně v 56. minutě navázal střelou z mezikruží Jan SEMORÁD, jenž dodal ještě více pohody na jihlavské hole – 0:2.

Modrožlutí se ani za nevýhodného stavu nevzdali. Že se hraje až do úplného konce, to dal najevo dračí bojovník Patrik MOSKAL. Moskalova rána, letící skoro až od modré čáry, doplachtila za Davida Ritticha – 1:2. Více ale svěřenci Radka Kučery a Jaromíra Jindřicha nestihli. První duel vyhrála Dukla Jihlava poměrem 2:1, avšak už ve středu na sebe stejné týmy narazí v Šumperku znovu.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili velice dobře, ale bohužel z šancí, které jsme si vytvořili, jsme nedokázali dát branky. V druhé třetině se zápas hodně vyrovnal a v té poslední to bylo o tom, kdo dá první gól. My jsme tomu byli blíž a to se potvrdilo. Utkání jsme si zasloužili vyhrát. Do zítřejšího zápasu si musíme odpočinout a vstoupit do něj podobně jako dnes.

Radek Kučera (Salith Šumperk): Bylo to těžké utkání, v mnoha momentech vyrovnané. Hosté měli nějaké protiútoky a možnosti, ale vyložené šance si Jihlava nevytvořila. Když jsme pak ale ve druhé třetině měli šance my, v góly se je proměnit bohužel nepodařilo. Ve třetí třetině nešťastný odraz od mantinelu, puk doputoval na hokejky Dukly a hosté vedli 1:0, druhá branka pramenila z naší klasické chyby při špatném obsazování hráčů. Jihlava unikla do vedení o dvě branky a bylo už velice těžké něco s výsledkem udělat, když moc času do konce nezbývalo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie