7:3
(3:1, 1:1, 3:1)

Jihlava na domácím ledě setnula Draky z Šumperka

10.12.2014 / Tomáš Lysý

První dvě minuty zápasu třiatřicátého kola první ligy mezi Duklou a Šumperkem nabídly hned dva góly. Po osmadvaceti vteřinách poslal domácí do vedení Tomáš Čachotský, přesně ve druhé minutě vyrovnával Tomáš Drtil. Jihlava ale svému soupeři po gólech Filipa Semana a Davida Březiny znovu utekla. Ve druhé periodě sice snížil Radim Haas, ale Richard Diviš svým druhým gólem zápasu vrátil červenožlutým dvoubrankový náskok. Třetí třetina již byla jasně v režii domácích, kteří si nejen pohlídali své vedení, ale po trefách Michala Důrase a prvním gólu Filipa Dundáčka za seniory jej ještě navýšili. V závěru se ještě trefil Zdeněk Čáp a za hosty Daniel Vrdlovec, čímž stanovili konečný stav zápasu na 7:3. Další zápas čeká Duklu již v sobotu na ledě posíleného Kladna.
10.12.2014 17:30, 1. liga ČR - 33. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Kaláb, Štebih, Čáp, Dundáček, Grman, Dobrovolný, Schejbal, Zadražil – Diviš, Mikeš, Čachotský – Seman, Melenovský, Důras – Anděl, Březina, Prokš – Střecha, Jícha
7

DRACI PARS Šumperk

Koutský (41. Zelenka) – Bail, Holík, Prokop, Sedlák, Starý, Drtil, Beneš – Velecký, Vrdlovec, M. Haas – R. Haas, Moskal, Staněk – Žálčík, Rimmel, Vachutka – Popelka, Plášek, Brunec
3
Branky a nahrávky: 1. Čachotský (Diviš, Mikeš), 7. Seman (Dobrovolný, Melenovský), 13. Březina (Čáp, Prokš), 40. Diviš, 45. Důras (Anděl), 48. Dundáček (Anděl, Prokš), 57. Čáp – 2. Drtil (Starý, Plášek), 34. M. Haas (Moskal), 59. Vrdlovec (Rimmel). Rozhodčí: Trombík - Lukš, Novák. Vyloučení: 4:5, navíc Melenovský (JIH) 5 min. + do konce zápasu. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1015. Střely na branku: 37:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 7:2, 7:3.

Průběh utkání

Kdo se v úvodních minutách zápasu opozdil a přišel na Horácký zimní stadion o dvě minuty déle, zmeškal gólové situace na obou stranách. Po osmadvaceti vteřinách se po kombinaci první jihlavské lajny zblízka prosadil Tomáš Čachotský a jako správný kapitán poslal svůj tým do vedení. Šumperští si schovali odpověď do přesilové hry, ale nejprve mohli inkasovat. Po chybě hostů na útočné modré se Seman hnal sám na Koutského, jenže vysoko přestřelil. Hosté poté znovu zavezli puk do útočného pásma a Tomáš Drtil prostřelil od modré vše, co mu stálo v cestě. Jihlava mohla kontrovat také v přesilové hře, ale až na Důrasovu dorážku zblízka nebyla příliš nebezpečná. Vedení na svou stranu tak strhli červenožlutí při hře pět na pět. Filip Seman si vynahradil situaci z úvodu zápasu. Po chybné rozehrávce Draků sebral za brankou kotouč a nejkratší cestou si to namířil k levé tyči, kde pohotově zasunul puk do volné klece.

Na konci dvanácté minuty střílel Sedlák od modré a před Sáblíkem vznikla pořádná mela, ze které vyšel domácí muž v masce jako vítěz. Jihlava se prosazovala v pravidelném šestiminutovém intervalu. Čas 12:46 přinesl třetí přesnou trefu domácích. David Březina se poprvé od vynucené pauzy způsobené otřesem mozku prosadil, když zblízka dostal puk do branky po Čápově střílené přihrávce. Oba týmy se vcelku snadno dostávaly před branku soupeře, další gól už však v první části nepadl, a to ani po tom, co se Čachotský baseballovým způsobem snažil sklepnout letící puk u levé tyče do sítě.

Slibnou příležitost na snížení měli hosté na začátku druhého dějství v podobě pětiminutové přesilovky za vyloučení Marka Melenovského do konce zápasu. Šumperk ohrožoval Sáblíka hlavně střelami od modré, které buď vyčistila jihlavská čtveřice nebo se hosté nedostali k dorážce či střele. V závěru dlouhé přesilovky se beci Holík se Sedlákem pravidelně střídali v ostřelování jihlavské svatyně od modré čáry, leč neúspěšně. Paradoxně až při hře pět na pět se hosté trošku osmělili. Chybu v domácí rozehrávce nevyužil Radim Haas, mířící bekhendem těsně vedle, a neprosadil se ani Drtil pumelicí z levého kruhu. Až Marek Haas vykřesal svému týmu jiskru naděje, když si najel před branku na přesný pas Moskala a usměrnil puk tam, kam chtěl. O minutu později mohlo být znovu srovnáno, to by však Sáblík nesměl předvést výborný reflexivní zákrok proti Popelkově střele z mezikruží, ke kterému se odrazil puk.

Šumperští však zapomínali na zadní vrátka. Jejich chybu na útočné modré se jal ztrestat Čachotský, který v samostatném úniku předvedl typické zakončení blafákem do bekhendu. Světla na stadionu zhasla, červené světlo se rozsvítilo, nicméně gól uznán nebyl. Sudí rozpažili, jelikož puk dle jejich názoru nepřešel za brankovou čáru. Jihlava si tak vše vynahradila sedm vteřin před koncem. Štebih se sice z mezikruží neprosadil, ale Richard Diviš poté na vrcholu levého kruhu získal puk, popotáhl jej blíže do středu a ranou nad vyrážečku gólmana stanovil skóre po dvou třetinách na 4:2.

Gól do šatny zřejmě celý zápas rozhodl. Jihlava po úvodní minuty závěrečného dějství nepouštěla svého soka do šancí a sama naopak nebyla daleko dalšímu gólu. Gólman Šumperku Daniel Zelenka, nastoupivší od třetí třetiny místo Koutského, se měl co otáčet. Při dvou totožných situacích doráželi kotouč zblízka do branky Filip Seman a Zdeněk Čáp, kteří volné místo k procedění puku do klece nenašli. Povedlo se to až Michalu Důrasovi, jenž zblízka doklepl puk do sítě po tom, co Anděl poslal kotouč před Zelenku. Tento gól definitivně zlomil odpor hostí a o třech bodech bylo rozhodnuto. Tím spíš, že Dukla poprvé v zápase využila přesilovku, ač si v ní do té doby příliš šanci nevypracovala. Prokš našel na levé straně modré čáry juniora Anděla, ten si všiml dalšího spoluhráče z jihlavské juniorky Filipa Dundáčka, přihrál mu přesně na hůl, mladý bek zavřel oči a táhlou střelou vsítil svůj první gól za A-tým – čímž si samozřejmě zadělal na přispění do týmové kasy. Utkání se v klidu dohrávalo a domácí mohli přidat další gól po Divišově akci, jenže z pravého kruhu střílející Zadražil pouze orazítkoval výstroj Zelenky.

Závěrečné tři minuty přinesly ještě dvě trefy. Nejprve skončilo v brance nahození Zdeňka Čápa od modré po tom, co se před gólmanem snažil změnit směr puku jeden z jihlavských hráčů. Desátý gól na Horáckém zimním stadionu měl na svědomí Šumperk. Daniel Vrdlovec v přesilové hře propasíroval kotouč za Sáblíkova záda po Rimmelově přiťuknutí. Na výhře Jihlavy to už však nemohlo nic změnit. Dukla se tak raduje z výhry podruhé z posledních šesti zápasů. Šumperk na domácí výhru nad Litoměřicemi nenavázal a posedmé z devíti duelů odešel ze zápasu poražen.

Ohlasy trenérů

Radek Kučera (Salith Šumperk): Nás mrzí to, že než jsme se dnes rozkoukali, už jsme prohrávali 1:3. Jihlava nás celý zápas přebruslovala a byla důraznější. My jsme vykřesali trošku jiskřičku naděje za stavu 2:3, ale znovu jsme úplně zbytečně inkasovali čtvrtý gól po našich hrubých chybách, kdy jsme nebyli schopni dostat puk z třetiny. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že to zkusíme ještě otočit. Ale zase jsme hloupě propadli a prostě udělali úplně nesmyslné věci, které „dokážeme“ vymyslet. To je prostě úplně šílené. Samozřejmě blahopřeji soupeři, protože si vítězství dneska zasloužil. My jsme bohužel neodvedli absolutně nic. Podali jsme špatný výkon a proti minulému domácímu zápasu s Litoměřicemi je to jako noc a den, katastrofa a zítra si budeme asi muset řádně promluvit.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že dnes se hokej divákům musel líbit, žádné velké betonování tam z obou stran nebylo, útoky a akce byly pěkné. Jak říkal Radek, my jsme se dostali rychle do vedení, ale zase jsme rychle góla dostali, i když víme, že Šumperk hraje přesilovky velice dobře a dávají z nich branky. Potom už jsme měli zápas pod kontrolou, až na výpadek po pětiminutovém vyloučení, kdy se soupeř dostal do tlaku. Paradoxně dostaneme gól při hře pět na pět, kdy si v obranném pásmu okolo brány špatně rozebereme hráče. To jsou pořád stejné věci. Dali jsme ale hodně důležitý gól na 4:2 sedm vteřin před koncem druhé třetiny a věděli jsme, že se Šumperk poté bude nutit do útoku a budeme mít příležitosti pro „odjetí“. To se také potvrdilo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie